Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά



Λένε πως στα Χανιά φτιάχνεται η καλύτερη μπουγάτσα της χώρας. Μπουγάτσα με τυρί - αυτό, που στην Αθήνα θα το λέγαμε τυρόπιτα, αλλά δεν είναι ακριβώς τυρόπιτα. Πολλοί, άλλωστε, την ζητούν πασπαλισμένη με ζάχαρη...



Όπως και νάχει, όπως και να την πει κανείς, ο "Ιορδάνης" των Χανίων φτιάχνει μια πράγματι εξαιρετική, υφάλμυρη ή υπόξυνη, μπουγάτσα, που δίκαια έχει εξαπλώσει την φήμη του πέρα από τα Χανιά και πέρα από την Κρήτη, στην Ελλάδα όλη!
Και επίσης δίκαια, ο επισκέπτης των Χανίων θα τρέξει στον "Ιορδάνη" και θάναι αυτό ένα από τα πρώτα, που θα κάνει στην μαγευτική αυτή πόλη της Κρήτης. Αυτό, τουλάχιστον, κάνω εγώ κάθε φορά - μόνο που την τελευταία φορά, στα μέσα του Αυγούστου φέτος, η Διεύθυνση του καταστήμαος μου επέτρεψε μια φωτογραφική ματιά στο παρασκευαστήριο. Ανεκτίμητο κι αναπάντεχο δώρο, για το οποίο νοιώθω ευγνώμων, αλλά και υποχρεωμένος να το μοιρασθώ...

Το εργαστήριο του "Ιορδάνη" βρίσκεται στην πίσω πλευρά του καταστήματος και είναι απολύτως και πλήρως ορατό από την πελατεία, αφού χωρίζεται από την κυρίως Αίθουσα από μια απλή τζαμαρία. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η απόλυτη καθαριότητα και η τάξη.
Η παρασκευή της μπουγάτσας αρχίζει με ελαιόλαδο, που απλώνεται σχολαστικά στον απαστράπτοντα μεταλλικό πάγκο εργασίας.




Μετά έρχεται η σειρά του ζυμαριού να δουλευτεί και να απλωθεί...














Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να δώσει ένα λεπτό φύλλο, στις στρώσεις του οποίου θα μπει το μοναδικό μείγμα Χανιώτικης μυζήθρας του Ιορδάνη και θα διπλωθεί, για να ψηθεί. 

















Η συνέχεια στην κυρίως Αίθουσα και στην βιτρίνα...
Η καλοψημένη μπουγάτσα θα ζυγισθεί, θα κοπεί σε μικρά κομμάτια, θα πασπαλισθεί με ζάχαρη, αν το θέλετε, και θα τυλιχθεί προσεκτικά, για χάρη σας.









Ο Ιορδάνης, στα Χανιά, δεν χρειάζεται συστάσεις κι έτσι δεν θα σας πω να πάτε, αν βρεθείτε στην πόλη του. Ξέρω ότι θα πάτε έτσι κι αλλιώς!.. Μόνο που τώρα θα έχετε και μια μικρή εικόνα του τι τρώτε και πώς παρασκευάζεται η περίφημη μπουγάτσα του. Εικόνα, για την οποία ιδιαιτέρως ευχαριστώ τις Κυρίες, που είχαν την ευθύνη του καταστήματος ένα Κυριακάτικο πρωινό του Αυγούστου. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com