Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το δικό μας "Δήλιον πρόβλημα"

Γύρω στο 430 π.Χ., οι Δήλιοι ζήτησαν χρησμό από την Πυθία των Δελφών, για να αντιμετωπίσουν έναν λοιμό ή, κατά τον Πλούταρχο, για να βρουν λύση σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, που ταλαιπωρούσαν την κοινωνία τους. Η συμβουλή της Πυθίας να  διπλασιάσουν απλώς τον κυβικό βωμό του Απόλλωνα τους φάνηκε εύκολη – μόνο που στην πράξη το πρόβλημα του διπλασιασμού του κύβου αποδείχθηκε περίπου άλυτο:  ο διπλασιασμός των διαστάσεων ενός κύβου καταλήγει στον οκταπλασιασμό του! Το πρόβλημα, που έμεινε στην ιστορία ως «Δήλιον πρόβλημα»,  δεν λύνεται με κανόνα και διαβήτη ή με τις αρχές της καθαρής Γεωμετρίας.
Ήταν δε τέτοιος ο προβληματισμός των αρχαίων επιστημόνων, ώστε ο Πλάτωνας θεώρησε ότι, τελικά, το νόημα του χρησμού ήταν να ασχοληθούν οι Δήλιοι με τα Μαθηματικά κι έτσι να ξεχάσουν τις πολιτικές έριδες.
Το «Δήλιον πρόβλημα» ίσως έχει πολλά κοινά με την κατάστασή μας.
6 μήνες μετά τις εκλογές και η χώρα ακόμα πελαγοδρομεί – και τούτο όχι τόσο εξ αιτίας της κρίσης, αλλά μάλλον λόγω της απερίγραπτης καταστροφολογίας, μιας ακατάσχετης φλυαρίας. Όλοι μιλούν για όλα και, άρα, για τίποτε.
Μόνη σταθερή επωδός το ότι καταστρεφόμαστε, βουλιάζουμε, βυθιζόμαστε…αλλά τίποτε απ’ αυτά δεν θα συμβεί. Η χώρα δεν κινδυνεύει από την κρίση, αλλά από την ατέρμονη συζήτηση γι’ αυτήν, από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων μακράς πνοής.
Ώς έναν βαθμό, η κρίση μας χρειαζόταν. Θάλεγα, μάλιστα, πως, αν δεν υπήρχε, ίσως θάπρεπε να την εφεύρουμε, για να βάλουμε, επί τέλους, μια τάξη στα του οίκου μας, τόσο σε επίπεδο Κράτους όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών, ατομικό. Μπορώ, μάλιστα, να οδηγήσω στα άκρα αυτόν τον συλλογισμό, προσθέτοντας ότι, για τους δικούς τους λόγους, πιθανόν αυτό ακριβώς να πήγαν να κάνουν τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά σε κάποιο σημείο χάθηκε τελείως ο έλεγχος...
Η κοινωνικά αναγκαία ανακατανομή του πλούτου, την δεκαετία του ’80, η Κυβερνητική ατολμία της δεκαετίας του ’90, όταν (είτε μας άρεσε είτε όχι) έμπαιναν τα θεμέλια του σημερινού κόσμου, η δημιουργική λογιστική του Κράτους, την τελευταία δεκαετία και οι δημιουργικές φούσκες των Ελλήνων επιχειρηματιών, δημιούργησαν μιαν επίπλαστη ευμάρεια, μια ροζ ψευδαίσθηση, που εύλογα διαχύθηκε από το πολιτικό σύστημα στην κοινωνία.
Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα, να αφήσουμε οριστικά πίσω την ρηχότητα της γκλαμουριάς, να αντικαταστήσουμε πού και πού το sushi με τον μπακαλιάρο. Δεν είναι τραγικό – άλλωστε, οι πολυτέλειες δεν συνιστούν απόλαυση, δεν είναι καν πολυτέλειες, όταν γίνονται στοιχείο της καθημερινότητας.

Το ουσιώδες, όμως, είναι κάποτε, επί τέλους, να σταματήσουμε να μιλάμε, να αρχίσουμε να πράττουμε. Να ακούσουμε τι μας λένε κι όχι να πανηγυρίζουμε για όσα νομίζουμε ότι μας λένε, με συνέπεια το "σκωτσέζικο ντους", που δοκιμάζουμε καθημερινά όλοι.
Το Κράτος οφείλει να προβεί σε περικοπές με τρόπο ισόρροπο και δίκαιο, να λάβει τολμηρά μέτρα οικονομικής απελευθέρωσης και ανάπτυξης, να βρει όσα «κλεμένα» μπορεί και, κυρίως, να κλείσει μια και καλή τις στρόφιγγες της «λαμογιάς». Η αγορά - επιχειρηματίες, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες - οφείλει να προσαρμόσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της στις σύγχρονες απαιτήσεις και να διορθώσει τις τιμές της προς τα κάτω, με βάση την αληθινή, νέα οικονομική πραγματικότητα. Και η κοινωνία - όλοι εμείς - οφείλει να βρει και να αποδεχθεί το βιοτικό επίπεδο, που της αναλογεί, που της αξίζει, με βάση πόσο και πώς δουλεύει, τι παράγει, τι πραγματικά έχει ανάγκη.
Όλες αυτές οι προϋποθέσεις είναι απολύτως συνδεδεμένες μεταξύ τους και μόνον αν συντρέξουν όλες μαζί θα παραχθεί αποτέλεσμα!

Έχει, νομίζω, παρατραβήξει πια όλη αυτή η απίστευτη ιστορία και το Ελληνικής πατέντας μείγμα εξαπάτησης και ανικανότητας τείνει να γίνει εκρηκτικό. 
Απλά πράγματα, καθαρές κουβέντες: το Δήλιον πρόβλημά μας λύνεται με απλές πράξεις, αλλά έξω από την πάγια λογική του κανόνα και του διαβήτη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθούμε μια πιο πλατωνική ερμηνεία: συζητάμε, συζητάμε, συζητάμε και ξεχνιόμαστε - κι αυτό Ελληνική πατέντα είναι!.. 



33 σχόλια:

Man laying down είπε...

Οι τελευταίοι μήνες με έχουν ζαλίσει , συζητάμε με την μοιρολατρεία της Ανατολής για μια καταστροφή για την οποία όλοι "τα έλεγα εγώ αλλά κανείς δεν άκουγε και τώρα ορίστε".

DonnaBella είπε...

ειμαι πολυ περιεργη να δω αν καποια στιγμη δεησει ο κυριος και παρθουν μακροπροσθεσμα μετρα απο τον κατ'εξοχην λαο του instant gratification. πραγματικα δεν ξερω αν μπορει η Ελλαδα να βγει απο την κριση, αλλα θα κερδιζε την ψηφο μου μια κυβερνηση που θα επενδυε στην ουσιαστικη παιδεια. αν δεν αλλαξει η νοοτροπια μας, τιποτα δεν αλλαζει.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Και μόνο συζητάμε, MLD, φίλε μου... Αυτό όχι μόνο μας έχει εξουθενώσει όλους πια, αλλά, τελικά, τείνει να κρύβει και το πρόβλημα, που - πρόσεξέ το - μετατίθεται από μήνα σε μήνα... από το ένα Συμβούλιο και διαβούλιο στο άλλο, από την μια έκδοση ομολόγων στην άλλη, από το ΔΝΤ στην Ε.Ε. και ούτω καθ' εξής.
Εν τω μεταξύ ο χρόνος τρέχει (και χάνεται - πού πάει δεν το ξέρω, δεν το ξέρεις... το ρωτούσες πρόσφατα, θυμάσαι;), πιάνει καλοκαιράκι, ώρα για παραλίες, νέες συζητήσεις για την κρίση με μαγιουδάκι, ουζάκι, χταποδάκι κλ.π.
Οι περικοπές είναι τα εύκολα μέτρα, τα μόνα που είδαμε, που μπορεί να τα πάρει ο καθένας, τα ανεπαρή σε βάθος χρόνου. Είναι "ο κανόνας κι ο διαβήτης" του post, αλλά τα μέτρα, που θα έλυναν το Δήλιο πρόβλημά μας θέλουν άλλη προσέγγιση, θέλουν φαντασία, θέλουν "some thinking outside the box"!
Κι αυτό δεν τόχουμε, σίγουρα δεν τόχουμε...

Hfaistiwnas είπε...

Δεν το ήξερα αύτο το πρόβλημα των μαθηματικών..
Πάντως οι πράξεις απέχουν από τα λόγια, και αυτές πρωτεύουν..
Κουραστήκαμε να ακούμε..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

DonnaBella, τις ίδιες απορίες έχω κι εγώ πια... Βλέπω μονάχα τον χρόνο που τρέχει κι εμείς μένουμε πίσω, συζητώντας μεταξύ τυρού και αχλαδίου - μπορούμε, βέβαια, να το ξεφτιλίσουμε ένα θέμα με την πολλή συζήτηση... Ίσως το καταφέρουμε αυτό και με την κρίση -ποιός ξέρει... μπορεί...
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εξουθενωθήκαμε, Ηφαιστίωνα... αλλά ίσως αυτός να είναι κι ο στόχος πιλιτικών και Τύπου!
Το πρόβλημα δεν το ήξερα κι εγώ - ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο από τα μαθηματικά προβλήματα... Επίσης, δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα κι οποιαδήποτε από τις λύσεις, που προτείνονται σήμερα. Σκράπας τελείως!!!
;-)

Υ.Γ.: Ζήτα από το Google πληροφορίες και πέσμου αν καταλάβεις εσύ τίποτε!

aKanonisti είπε...

ΡΙΣΠΕΚΤ και ξανά ΡΙΣΠΕΚΤ... και ξανά μανά ΡΙΣΠΕΚΤ, λέμε....

Οσο όμως δεν κατεβαίνεις υποψήφιος... δεν μπορώ να σε ψηφίσω...

και επιπλέουν όλοι οι αλήτες....

:-((((

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μαρία, άμα συνεχίσεις έτσι, θα με πείσεις... και θα με χάσει η Τέχνη!!!
:-)))

ELvA είπε...

Προς θεου, οχι καμμια τετοια τρελλα μια χαρα ανθρωπος εισαι γιατι να γινεις ..πολιτικος; χαχα Τωρα εχεις και μια Α εκτιμηση απο το αναγν.κοινο σου, μετα θελεις να σε βλεπουμε στη Τιβη και να..
τραβαμε το γιακα μας; :))

Αλλιως να πω οτι συμφωνω 100% με οσα γραφεις εδω, τι κριμα ομως που με μερικα ατομα που συμφωνω, δεν μπορω να κανω παρεα, λογω αποστασης! ;)

(Καλα, ας μην..αυτοπροσκαλουμαι,
κιολας!) ;))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εμάς, Elva, καμμιά απόσταση δεν μπορεί να μας χωρίσει - η θερμοκρασία μόνον!
Εγώ, βλέπεις, λειτουργώ κανονικά στους +30, εσύ περίπου στο 0!!!
:-))))))))))))))))))))))

Ephemeron είπε...

Εκτος απο το αιωνιο μπλα-μπλα-μπλα που μας κανει και ξεχνιομαστε, και που οπως λες ειναι Ελληνικη πατεντα, υπαρχει και κατι αλλο που εχουμε εμεις οι Ελληνες, και ειναι ο "φοβος", ή "αρνηση" αν θελεις, να δουμε καταστασεις απο διαφορετικες σκοπιες, ή να προχωρησουμε σε αλλαγες...
Κι ομως, τα παντα αλλαζουν γυρω μας, ακομα κι αν δεν θελουμε να το παραδεχτουμε, ακομα κι αν εμεις δεν θελουμε ν' αλλαξουμε...
Η εποχη που τα παιδακια παιζανε στις αλανες με ξυλινα σπαθια, εφυγε... χαθηκε... -δυστυχως-
Δεν μπορουμε να παμε μπροστα αν συνεχως μασαμε τα ιδια και τα ιδια...
Ποσο μακρια απο το "τα παντα ρει" εχει φτασει η "φιλοσοφια" του Νεοελληνα... "εγω ετσι εμαθα, και δεν προκειται ν' αλλαξω"...
Ειναι κι αυτο μια ΝεοΕλληνικη πατεντα που πολλες φορες μπορει να εχει καταστροφικα αποτελεσματα...

aKanonisti είπε...

Μα αυτό θέλω...έντεχνη πολιτική...
:-))))



@Ephemeron....
νομίζω πως είμαστε και ανόητα εγωκεντρικοί....

mahler76 είπε...

το οτι το έχουμε ψοφήσει στην συζήτηση είναι αλήθεια...

Margo είπε...

Πολύ σωστός.. γι αυτό το "Δήλιον πρόβλημα" δεν έχει καμία ελπίδα στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ίσως θα ήταν καλύτερα να μας αφήσουν επιτέλους να πτωχεύσουμε, μήπως ξεκινώντας από την αρχή θυμηθούμε ποιοι ήμασταν.
Καλό ξημέρωμα Asrteroid:)

STELIOS PENTARVANIS είπε...

συμφωνώ μαζί σου και το αστείο είναι ότι τελικά η ακατάσχετη φλυαρία μας είναι εκείνη που μας κάνει ρεντίκολο γνωστοποιώντας τα πάντα στους εταίρους της Ευρώπης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.Είναι σαν τον βλάκα που αφου κλέψει μιά κότα ,μόλις δει τον αστυνόμο από μακριά αρχίζει να φωνάζει ότι δεν έχει κάνει τίποτα ...και φυσικά γίνεται ρεζίλι από μόνος του. Αλλά λύσαξες με το sushi τι σου φταίει το καυμένο?χαχαχαχα

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Από Ελληνικές πατέντες άλλο τίποτε, Εφήμερε!!!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Τέχνη και Πολιτική συνήθως αλληλοαναιρούνται, Ακανόνιστη... Η Πολιτική απομυζεί κάθε κύτταρο δημιουργικότητας!..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Mahler, θάλεγα ότι η σωστή διατύπωση είναι πως η συζήτησή (τους) μας ψόφησε - σχεδόν κυριολεκτικά πλέον...
Ίσως κάποιοι αποδειχθούμε εφτάψυχοι, όμως!!!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ίσως η στάση πληρωμών και η επανεκκίνηση εκ του μηδενός νάναι η μόνη αποδοτική λύση, Margo...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Wrong Man, είμαι απλώς συμβολιστής... Δεν έχω τίποτε με τo άμοιρο το sushi - θα μπορούσα να πω "να αντικαταστήσουμε τα risotti με το γαμοπίλαφο", αλλά σκέφθηκα πως θα σε στενοχωρούσα πιο πολύ τότε!!!
:-)))

Μια χαρά, λοιπόν, το sushi, αν και μου φέρνει δίψα... Προτιμώ το κινέζικο, έτσι κι αλλιώς, όμως!!!

VagelisDiplaridis είπε...

Hakouna matata ... Philosophy.. Έχεις δίκιο.. Έτσι είμαστε. Συζητάμε μια ώρα για καφέ, αλλά κανένας δε πάει να τον φτιάξει... Ένα από τα πολλά μας καλά...

CsLaKoNaS είπε...

Οι διακοπές φαίνεται ότι σου έκαναν πάρα πολύ καλό. Το κείμενό σου είναι εκπληκτικό ! Δε βρήκα σημείο διαφωνίας :)

Πρέπει βεβαίως να σημείωσουμε ότι το μπλα-μπλα είναι ίδιον της φυλής οπότε δύσκολα αφήνεται πίσω! :)

Άλλωστε αυτό κάνανε και οι Αρχαίοι ! Πολύ πολύ πολύ πολύ μπλα μπλα με οίνο και όργια ! Βέβαια αυτοί είχαν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα...

sCaTterBraiN είπε...

εγώ πάλι βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορία με το δήλιο πρόβλημα. αλλά δεν διάβασα πολύ πιο κάτω - δεν μπορώ άλλο τη συζήτηση για το ζοφερό μέλλον μας, ας πάρουν επιτέλους τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν να τελειώνουμε (μια ψυχή που είναι να βγει...)
ευτυχώς που ο καιρός είναι καταπληκτικός και το σύννεφο της ισλανδίας πολύ μακριά.
:-)

ELvA είπε...

sCaTterBraiN

Τι θα κανετε, ομως, αμα κατεβει και πιο..νοτια το Ισλανδικο ηφαιστειακο συννεφο; ;))

sCaTterBraiN είπε...

elva, μόνο μην αρχίσει νέα ιστορία 'το σύννεφο κατεβαίνει... το σύννεφο έρχεται... θα καταστραφούμε. .. δεν θα μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα με τους ξένους... κλπ' δεν θα το αντέξω.
;-)

ELvA είπε...

sCaTterBraiN

Γιατι οχι; Λιγο το εχεις; Πως αλλιως θα ξεχαστουμε απο τη... κριση και πως θα δουλεψουν και οι εγκυροι τηλεοπτικοι μας σταθμοι με το υψηλο επιπεδο δημοσιογραφιας που συνηθως παρεχουν; ;)

Πλακα πλακα, σκεψου μονο τις οικονομικες επιπτωσεις σε περιπτωση που συνεχιστει η απαγορευση πτησεων λιγο ακομη...
Εδω, παντως,σημερα το πρωι, ειπαν οτι τιποτα δεν πεταει αυτο το Σαββατοκυριακο απο και προς Ευρωπη!

sCaTterBraiN είπε...

τι το άνοιξα το στοματάκι μου ο γκαντέμης;
άρχισαν!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και όλα αυτά τρομοκρατούν πολίτες, επενδυτές κι εμπόρους. Κανείς δεν τολμά να κάνει ένα βήμα, να αλλάξει κάτι, να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά.
Εξαιρετικό άρθρο.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Βαγγέλη, από τέτοια καλά μπόλικα... Τώρα να δούμε τι θα γίνει!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Οι διακοπές μάλλον έκαναν και στρους δυό μας καλό, Λακωνάκο!
Ελπίζω να μας κάνει καλό και το ότι συμφωνούμε!!!

Βέβαια, θα περίμενα κάτι να πεις και για το Δήλιον πρόβλημα καθ' εαυτ'ο - μάλλον είσαι ο μόνος εδώ μέσα, που μπορεί να να μιλήσει γι' αυτό!!!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν σε αδικώ, ScatterBrain...
Η κατάσταση έχει τραγικοποιηθεί δεόντως, ώστε, να μας κάνει όλους να αηδιάσουμε και να αποδεχθούμε ως αναπόφευκτα και αναγκαία όλα όσα θρυλείται ότι θα ακολουθήσουν!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αφήστε το σύννεφο να κάνει την δουλειά του στον Βορρά - και μη του βάζετε ιδέες να κατέβει κατά δω, στον ευλογημένο τούτο τόπο, που δεν χαμπαριάζει από τίποτε!!!
:-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δείμο, καλώς βρεθήκαμε ξανά, έπειτα από καιρό πολύ.
Σ' ευχαριστώ!

 
GreekBloggers.com