Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Μέτρα και σταθμά της Ελληνικής Δημοσιογραφίας

Θυμάμαι μιαν εποχή που η Ελληνική δημοσιογραφία αντιμαχόταν τους ισχυρούς και την πολιτική εξουσία, την όποια εξουσία, ακόμη κι αν τύχαινε να πρόσκειται σ’ αυτήν.
Δεν θυμάμαι να μπαίνουν ονομαστικά στο στόχαστρο του Τύπου απλοί άνθρωποι, για συμπεριφορά ενδεχομένως επιλήψιμη.

Και βλέπω χθες στον ιστότοπο protagon.gr, που διευθύνει ο δημοσιογράφος κ. Στ. Θεοδωράκης, άρθρο του δημοσιογράφου κ. Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος καταγγέλλει μια προσπάθεια των Δημοτικών αρχόντων των Άνω Λιοσίων να μονιμοποιήσουν στον Δήμο τους με «ρουσφετολογικά» κριτήρια 90 άτομα. Ώς εδώ όλα καλά – η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, γιατί δεν συναίνεσε η Δημοτική παράταξη της μειοψηφίας, ο κ. Τέλλογλου ακολούθησε τον κανόνα ότι η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας, και το ζήτημα ερευνάται ήδη από το Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Τέλλογλου, όμως, και το protagon.gr προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, δημοσιεύοντας την πλήρη ονομαστική κατάσταση των 90 αυτών ανθρώπων, με χειρόγραφο δίπλα στο όνομα του καθενός το «προσόν» του, δηλαδή την πολιτική ή άλλη πρόσβαση, που φέρεται να είχε.
Δεν επικροτώ ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος, φαντάζομαι, αυτόν τον τρόπο πρόσληψης. Δεν μπορώ όμως, να ξέρω ούτε πώς συντάχθηκε αυτή η κατάσταση ονομάτων και από ποιόν ούτε πώς και γιατί περιήλθε στον κ. Τέλλογλου.
Από το δημοσίευμα δεν προκύπτει ότι υπάρχει πόρισμα αρμόδιας Αρχής, έρευνα, δικαστική ή πειθαρχική Απόφαση, αλλά, παρ’ όλ’ αυτά, δημοσιοποιούνται προσωπικά στοιχεία ανθρώπων, που μπορεί να μετείχαν σε μια τουλάχιστον παράτυπη μεθόδευση μπορεί και όχι, μπορεί να έφταιγαν προσωπικά μπορεί και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για «απλούς» ανθρώπους, με περιορισμένα ή και ανύπαρκτα μέσα άμυνας έναντι ενός τέτοιου πανηγυριού δημοσιότητας.
Το σπουδαίο, άλλωστε, εδώ δεν είναι η ταυτότητα κάποιων μεροκαματιάρηδων, αλλά η ορθώς καταγγελλόμενη μεθόδευση των Δημοτικών αρχόντων, που προφανώς είχαν και την πρωτοβουλία των κινήσεων, την πολιτική και διοικητική ή ποινική ευθύνη.

Περιέργως, τα δικά τους ονόματα λείπουν από το δημοσίευμα…
Όπως περιέργως από τα λογής-λογής δημοσιεύματα λείπουν και τα ονόματα εκείνων των «μεγαλογιατρών» του Κολωνακίου, που οι Υπηρεσίες του Υπουργείου των Οικονομικών κατέλαβαν τις προάλλες να φοροδιαφεύγουν. Ο κ. Τέλλογλου και οι συνάδελφοί του, το protagon.gr και οι άλλοι ενημερωτικοί ιστότοποι ή οι εφημερίδες δεν βρήκαν την αντίστοιχη ονομαστική κατάσταση…
Όπως, πάλι περιέργως λείπει από πολύ πρόσφατο άρθρο του ίδιου κ. Τέλλογλου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 16/4/2010, το όνομα του εκπροσώπου μιας εταιρείας ονόματι «MEDEC», που, σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη Απόφαση Βρεταννικού Δικαστηρίου, ήταν ο υπεύθυνος για μίζες σε γιατρούς και λοιπούς αρμόδιους του Ελληνικού ΕΣΥ, με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων ορθοπεδικών προϊόντων στα Νοσοκομεία. Περιέργως, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και διακινητής μεγάλων ποσών αναφέρεται μόνον με τα αρχικά του: «Ν.Κ.»…

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, λοιπόν, για την Ελληνική δημοσιογραφία!
Μπορεί να κάνω και λάθος, όμως – ποιος ξέρει;

14 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω μήπως η αναγραφή των ονομάτων υποπίπτει και στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα. Ουσιαστικά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμιση.

Πολύ καλό το άρθρο σου και κατάπτυστη η κίνηση.

Hfaistiwnas είπε...

Υπάχουν άτομα που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά του ρουφιάνου, ακόμη και αν αφορά τους ίδιους.. για'αυτό και τα σβησμένα ονόματα, τι να πεις..
Να πω ότι μου ρχεται περίεργο; Ψέματα θα πω..
Καλημέρα!

STELIOS PENTARVANIS είπε...

Δυστυχώς παραδείγματα τέτοιας δημοσιογραφίας που στερείται ήθους και λειτουργεί με μοναδικό κριτίριο την προβολή και την φασαρία που θα δημιουργήσει το δημοσίευμα συναντάμε πολύ συχνά πια. Εξάλλου δεν βρίσκω καμμιά ηθική διαφοροποίηση στη συμπεριφορά του δημοσιογράφου που αναφέρεις από την ηθική της κας Πάνια και των συνεργατών της η οποία δεν τους εμποδίζει να εκθέτουν την προβληματική ψυχολογία των πρωταγωνιστών της εκπομπής τους με μοναδικό κριτίριο το προσωπικό κέρδος και με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό των πρωταγωνιστών.Ίσως είναι λίγο άδικη η σύγκριση ίσως και όχι.Καλημέρα

ELvA είπε...

Για καλο και για κακο, ας μη πιστευουμε ετσι ευκολα ο τι ακουμε και διαβαζουμε, αν δεν υπαρχουν αποδειξεις και αν ΔΕΝ γινεται ωστε να πουλησουν καποιοι φυλλα, ή για μεγαλυτερη ακροαματικοτητα, ή...
και ποιος ξερει για ποιο αλλο λογο.

Καλη σου μερα, Αστεροειδη ;)

Ephemeron είπε...

Να σου πω... και εγω περιμενα να ακουσω διαφορα ονοματα γιατρων, δικηγορων, επιχειρηματιων, αλλα... ακομα περιμενω, και δεν ειμαι σιγουρος αν ποτε θα τα ακουσω...
Βλεπεις οταν βγει κανεις για "κυνηγι" ειναι πιο ασφαλες να αρχισει να πυροβολα περδικες παρα λυκους, γιατι αν στριμωξεις τον λυκο και δεν τον σκοτωσεις, ισως να το πληρωσεις ακριβα... Γι αυτο και οι κυνηγοι φανταζομαι "πανε για τις περδικες" κι αφηνουν τους λυκους να τρεξουν μακρια...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Άνανδρη κίνηση, Δείμο, και άνευ αντικρύσματος...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Είναι εύκολο, όμως, να ρουφιανεύουμε τους πιο αδύναμους αυτής της κοινωνίας, Ηφαιστίωνα... και αυτό ακριβώς γίνεται εδώ!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ο ευτελισμός έχει γίνει στοιχείο του επαγγέλματος για πολλούς, Wrong Man. Και ασφαλώς το έσχατο σκαλοπάτι είναι η πρακτική της Κας Πάνια - έχεις δίκηο, φίλε μου!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Σωστό αυτό, που επισημαίνεις, Elva... Ωστόσο, ακόμα κι έτσι παραμένει το ζήτημα των δύο μέτρων και των δύο σταθμών!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ακριβώς έτσι, Κώστα!
Πουλάνε κι οι πέρδικες, άλλωστε...

mahler76 είπε...

πώς και γιατί περιήλθε στον κ. Τέλλογλου


τους ρουφιάνους τους έχεις ακουστά?

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εγώ δεν ξλερω από αυτά, κ. Mahler μου... Ούτε ο κ. Τέλλογλου, είμαι βέβαιος!
;-)

mahler76 είπε...

πιπέριιιι στο στόμα μου....

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Θα το πάρεις μόνος σου ή να στο φέρω;
:-)

 
GreekBloggers.com