Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Πιάστε ΤΟ ΝΗΜΑ




Το νήμα είναι μια λέξη με ενδιαφέροντα νοήματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τώρα, όμως, είναι κι ένα ενδιαφέρον πείραμα, ένα τολμηρό εγχείρημα, μια παράσταση, που ξεκινώντας από την Αγγλία, πέρασε από την Επίδαυρο στα τέλη Αυγούστου, φέτος, και τις μέρες αυτές παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής.
Αυτό το διαφορετικό Νήμα, μια εμπνευσμένη και πλούσια παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας "ΛΑΒΡΥΣ", συνδέει θέματα, κώδικες, τεχνικές και φιγούρες του σύγχρονου μπαλέτου με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Τα διαφορετικά αυτά είδη χορών αλληλεπιδρούν, αναμειγνύονται σε διαφορετικές δοσολογίες κάθε φορά, εμπνέονται το ένα από το άλλο.
 Έλληνες παραδοσιακοί μουσικοί εγνωσμένης αξίας παρέδωσαν "μοτίβα" στον Βαγγέλη "Vangelis" Παπαθανασίου, ο οποίος κράτησε ό,τι χρειαζόταν για να μας δώσει  μια σειρά από εξαιρετικά μουσικά μέρη, άλλοτε πιο επικά κι άλλοτε πιο λυρικά και χαμηλότονα, άλλοτε πιο "μπαλετίστικα" κι άλλοτε πιο ξεσηκωτικά, στην βάση οικείων Ελληνικών ρυθμών από την Κρήτη, τον Πόντο, την Θράκη, τα νησιά.
Οι μουσικές του Vangelis, που εδώ βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες συνθετικές στιγμές του, συνεπαίρνουν αβίαστα τους θεατές σ' ένα ταξίδι στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο. Κυρίως, όμως, προσφέρουν την κινητήρια δύναμη στους χορευτές, που κι αυτοί προσέρχονται στην σκηνή από διαφορετικούς χορευτικούς χώρους. Άλλοι, οι περισσότεροι, από τον χώρο του μπαλέτου, κι άλλοι από το περιβάλλον των παραδοσιακών χορών.
Δύο χοροδιδάσκαλοι, η Ελένη Σπαθιά και ο Τάκης Καραχάλιος, ήταν προφανώς εκείνοι που ανέλαβαν να μυήσουν τον καταξιωμένο Βρεταννό χορευτή και χορογράφο Russell Maliphant στα είδη και στα μυστικά των παραδοσιακών χορών, ώστε να δημιουργηθούν οι πρωτότυπες χορογραφίες του Νήματος πάνω στους δύο άξονες της Ελληνικής χορευτικής παράδοσης και του σύγχρονου χορού.



Για να δει κανείς και να απολαύσει το μουσικοχορευτικό Νήμα, θα πρέπει να αφήσει τις όποιες αποσκευές του εκτός θεάτρου, να μπει στο θέατρο απροκατάληπτα. Να μην περιμένει να δει είτε αμιγή παραδοσιακό χορό είτε αμιγές σύγχρονο μπαλέτο, αλλά κάτι που θρέφεται από αυτές τις δυό ρίζες και καρπίζει αλλιώς! Η πλάστιγγα γέρνει πότε προς την Ελληνική παράδοση και πότε προς τον σύγχρονο χορό. Ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε χορογραφίας, οι χορευτές αντλούν από το προσωπικό τους υπόβαθρο και την προέλευσή τους,  και εισφέρουν αντίστοιχα πότε ρυθμό και "λεβέντικες" κινήσεις πότε πλαστικότητα, ακρίβεια, συγχρονισμό. Πρόκληση και ζητούμενο του Νήματος μια εσωτερική συνοχή ανάμεσα στις επί μέρους χορογραφίες, που διαδέχονται η μία την άλλη με έναν ανάλαφρο μπαλετικό κυματισμό ώς την τελική όσμωση των χορευτικών ειδών, των μουσικών, των χορευτών και των διακριτών προσωπικοτήτων ακόμη.
Το κατόρθωμα του Νήματος δεν είναι ούτε μικρό ούτε αμελητέο. Τα νερά αυτού του ιδιότυπου χορευτικού fusion είναι βαθιά και αχαρτογράφητα. Αλλά σε έναν κόσμο δίχως σύνορα και στεγανά μεταξύ πολιτισμών οι πειραματισμοί των μείξεων και των αντιστίξεων, οι διάλογοι, είναι όχι μόνον αναμενόμενοι αλλά και επιθυμητοί. Τουλάχιστον στον βαθμό που ανιχνεύονται καλές και ειλικρινείς προθέσεις, γνώση του αντικειμένου, εντιμότητα, ταλέντο. Κι αυτά υπάρχουν αναμφισβήτητα στην περίπτωση του Νήματος! Απομένει να κριθούν απροκατάληπτα, με πνεύμα ανοιχτό. Με συνειδητοποίηση του ότι το Νήμα, ως συνολικό θέαμα και ακρόαμα ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στην Ελληνική χορευτική παράδοση και τον σύγχρονο χορό. Κι ο διάλογος, επενδεδυμένος με την ταιριαστή μουσική του Vangelis και τις εξαίσιες ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου, εδώ αποδεικνύεται πλούσιος, ποικιλότροπος, δημιουργικός.
Κι επειδή είναι και σπάνιος, μην τον χάσετε! Πιάστε ΤΟ ΝΗΜΑ στο Μέγαρο! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com