Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Στον Άη Συμιό, γύρω από 'να τραπέζι - Άη Συμιός 2014 Μέρος Β΄

Τίποτε δεν φέρνει πιο κοντά δυό και τρεις και δεκατρείς ανθρώπους  όσο το να βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι και να φάνε και να πιουν μαζί όλοι. Κάτι δα θα γνώριζαν οι αρχαίοι μας πατεράδες και οργάνωναν συμπόσια, για να κάνουν μεταξύ τους τα πάντα κι ακόμη να συζητήσουν μεταξύ τους τα πάντα σε βάθος απροσμέτρητο για μας, ακόμη και 2-3.000 χρόνια μετά - από έρωτες μέχρι πολιτική και φιλοσοφία, ένα συμπόσιο όλα, ένα τσιμπούσι, που λέμε σήμερα!..    
Είναι λες και το φαγητό, που μοιραζόμαστε, συχνά από το ίδιο πιάτο στην μέση του τραπεζιού, να μετουσιώνεται και να γίνεται σιγά-σιγά, περνώντας η ώρα, μοίρασμα ψυχής και καρδιάς, μοίρασμα συναισθημάτων, μοίρασμα πνεύματος και ιδεών. Τόσα μυστικά δικά μου βάζω στην μπάνκα κι άλλα τόσα παίρνω από τους άλλους, τόσες εκμυστηρεύσεις ανταλλάσσω, τόσες ιδέες ρίχνω στην γύρα άλλες τόσες παίρνω και στο τέλος, στην τελική σούμα, όλα τούτα δεν γίνονται άλλο τι παρά μονάχα αλήθεια και αγάπη: όση βάζουμε τόση πρέπει να πάρουμε. Κι αν κάποιος κλέψει στο ζύγι αυτό, μια φορά θα το κάνει, ίσως δυό, αλλά δεν θα αργήσει η στιγμή που θα φανερωθεί...
Καθώς, όμως, λύνονται οι γλώσσες κι ανοίγουν τα στόματα, καθώς ακολουθούν οι καρδιές και το πνεύμα του καθενός, έρχεται κι η ώρα εκείνη που το σώμα ζητάει να μετάσχει κι αυτό στην μυσταγωγία, μ' όλο το δικό του είναι. Ναι, έχουν ευφρανθεί αισθήσεις, όπως η όραση, η γεύση, η όσφρηση, αλλά έχουν μείνει πίσω άλλες. Η ακοή ζητάει να γίνει το κανάλι απ' όπου θα περάσει κελαρυστά η μουσική και θα ποτίσει το κορμί ολάκερο, θα λύσει τα μέλη, θα φτάσει ώς τα ακροδάχτυλα για να  πάρει σειρά η αφή. Ανθρώπινη σχέση δίχως αφή δεν γίνεται. Σχέση δίχως αφή, δηλαδή άγγιγμα, κράτημα, στήριξη, χάδι... σχέση δε είναι! Κι όλα τούτα, που περνούν αρχικά από την μουσική, κορυφώνονται κι εκφράζονται σωματικά στον χορό.
Τι πλησιάσματα, τι αγγίγματα, τι χάδια φευγαλέα κι άλλα πιο τολμηρά... Αλλά και τι και πόσα κρατήματα: πότε μεταξύ άντρα και γυναίκας, σε ένα ερωτικό παιχνίδι, πότε μεταξύ αντρών, όπου τα πράγματα σοβαρεύουν, όπου τα κρατήματα σημαίνουν στήριξη, εμπιστοσύνη, μοίρασμα ρόλων και λειτουργιών, σημαίνουν μια εσύ μια εγώ κι οι δυό μαζί γιατί ένας-ένας πουθενά δεν πάμε.
Κράτα με, λοιπόν, φίλε, όπως θα πηδάω ψηλά στην χαρά μου και πάλι κράτα με όπως θα χαμηλώνω στον πόνο μου και θα γίνομαι ένα με την γη, κράτα με για να πέσω ομαλά από τα ψηλά, κράτα με για να ξανασηκωθώ, κράτα με για να σε κρατήσω κι εγώ μετά, κράτα με από το χέρι να το νοιώθω, να σε νοιώθω, κράτα με από το μαντήλι, πούχει σκουπίσει των αντρών τα δάκρυα τα κρυφά και τους φανερούς ιδρώτες - αλλά κράτα με!.. Ακούς; Κράτα με!..      



















Όλες οι φωτογραφίες από τον χειμωνιάτικο Συμιό 2014

1 σχόλιο:

Hfaistiwnas είπε...

Πολύ ωραία γραφή, μπράβο.. και οι φωτό επίσης!

 
GreekBloggers.com