Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Snow White από το English Theatre Club - στο Θέατρο "ΑΛΚΜΗΝΗ"




Στον χώρο του Παιδικού Θεάτρου γίνονται, όπως φαίνεται, όλο και περισσότερα πράγματα, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και τα τετριμμένα. Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι νεωτερισμοί στην προσέγγιση και πρωτότυπες επιλογές έργων δείχνουν όχι μόνο δημιουργικό προβληματισμό για το τι προσφέρουμε στα παιδιά, αλλά και σεβασμό για ένα κοινό, που τον αξίζει και που δεν εντυπωσιάζεται τόσο εύκολα όσο ίσως σε παλιότερα χρόνια.
Λειτουργώντας σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Οργανισμός English Theatre Club πήρε την αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία να διασκευάσει επεισόδια από το γνωστό και δημοφιλές παραμύθι της Χιονάτης - Snow White σε ένα διαδραστικό θεατρικό έργο. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, ανέβασε το έργο στην Αγγλική γλώσσα.
Το αποτέλεσμα, όπως παρουσιάσθηκε σε πρεμιέρα, χθες, Κυριακή, 8/12/2019, στην κατάμεστη Αίθουσα του Θεάτρου Αλκμήνη, στα Πετράλωνα, ήταν πραγματικά αξιοπρόσεκτο και έδειχνε την σοβαρότητα, με την οποία στήθηκε το εγχείρημα.
Πρώτα-πρώτα, επιλέχθηκαν δύο νέοι ηθοποιοί, ο Ιούλιος Καίσαρ Αθανασίου και η Ισμήνη Κυρίτση, που ομιλούν την Αγγλική και την ομιλούν με αβίαστη, καθαρή, άρθρωση. Η καθαρή αυτή εκφορά του λόγου σε συνδυασμό με το ότι το έργο έχει γραφτεί σε μιαν εύληπτη -  αλλά, προσοχή: όχι απλοποιημένη, παιδιάστικη - έχει ως πρώτο σπουδαίο αποτέλεσμα να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών θεατών και η συμμετοχή τους στα θεατρικά δρώμενα να είναι φυσική και εύκολη.



Και μιλάω για συμμετοχή, γιατί οι δύο ηθοποιοί δεν παίζουν τόσο μεταξύ τους, δεν απευθύνονται τόσο ο ένας στον άλλο, όσο, κυρίως και πρωτίστως, στα παιδιά, στους θεατές. Κρατούν μεν τους δύο κύριους ρόλους, που κινούν την πλοκή, αλλά όλους τους υπόλοιπους ρόλους καλούνται να τους παίξουν παιδιά από το κοινό. Κι αυτά ανταποκρίνονται με προθυμία, με αμεσότητα, με ενθουσιασμό. Συνεχίζουν την επικοινωνία με τους ηθοποιούς στην Αγγλική γλώσσα, μετέχουν στην εξέλιξη του κάθε επεισοδίου, υποκρίνονται, αλλά και αυτοσχεδιάζουν κινήσεις, χειρονομίες, γκριμάτσες. Εντυπωσιάσθηκα, ομολογώ, από το πώς 6 παιδιά διαφορετικών, αλλά όλα μικρών, ηλικιών, συμπεριφέρθηκαν επί σκηνής όταν στο τελευταίο επεισόδιο μένουν για λίγο μόνα με την κοιμισμένη Χιονάτη και χωρίς καθοδήγηση στην σκηνή. Παρ' όλ' αυτά, συνέχισαν να παίζουν τους ρόλους τους, να αλληλεπιδρούν, σαν να ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Ήταν ολοφάνερο ότι είχε εξαφθεί και ενεργοποιηθεί η φαντασία τους και το ζούσαν. Ζούσαν μέσα στην δράση, όπως θα ζούσαν μέσα σε ένα οποιοδήποτε ομαδικό τους παιχνίδι με τους φίλους τους.




Σε όλη την διάρκεια των περίπου 60 λεπτών της παράστασης έβλεπε και άκουγε κανείς την έντονη συμμετοχή των μικρών θεατών, με γέλια στα κωμικά σημεία,  με απαντήσεις, όποτε ρωτούσαν κάτι οι ηθοποιοί το κοινό, ακόμα και με υποδείξεις για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει η Χιονάτη σε κρίσιμες στιγμές. 




Ειλικρινά, θεωρώ ότι αυτή η ενεργή συμμετοχή όλων των παιδιών, είτε στην σκηνή είτε από τις θέσεις τους, πρέπει να αποτελεί την μεγαλύτερη δικαίωση για την Κυρία Tessa Clark, που είχε την ευθύνη για την έξυπνη διασκευή και την ρέουσα σκηνοθεσία.



Ανάλογη δικαίωση και ικανοποίηση, όμως, πρέπει να αισθάνονται και οι δύο ηθοποιοί, για τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραίωσαν τους ρόλους τους. Εγκατέστησαν από την πρώτη κιόλας στιγμή μιαν επικοινωνία με τα παιδιά, στις θέσεις των θεατών. Μετά την εξοικείωση αυτή, ήταν εντυπωσιακή η προθυμία και η ευκολία με την οποία ανταποκρίνονταν τα παιδιά στην πρόσκληση να ανέβουν στην σκηνή και να αναλάβουν ρόλους. Εκεί πια η επικοινωνία γινόταν ταύτιση, γινόταν "συνεργασία". Πάνω στην σκηνή ήταν όλοι, ενήλικοι κι ανήλικοι, επαγγελματίες και πρωτόβγαλτοι "ερασιτέχνες", μέρη ενός ενιαίου συνόλου. Τα παιδιά αντιμετωπίζονταν με τρυφερότητα, με σοβαρότητα, με αξιοπρέπεια. Χωρίς φωνές, που να εκβιάζουν συναισθήματα, χωρίς ανώφελα παιδιαρίσματα! Η υποκριτική είναι ταλέντο μέγα, αλλά η υποκριτική με παιδιά και για παιδιά, η τέχνη της σκηνικής λειτουργίας μαζί τους σε ένα κοινό επίπεδο, είναι μια πολύ ξεχωριστή εκδοχή αυτού του ταλέντου - και η Ισμήνη Κυρίτση με τον Ιούλιο Καίσαρα Αθανασίου την κατέχουν σίγουρα αυτή την εκδοχή. Και την μοιράζονται γενναιόδωρα με τους μικρούς τους φίλους, αλλά και με μας, τους λιγότερο μικρούς, που διασκεδάσαμε εξ ίσου παρακολουθώντας την "Snow White", την ιδιαίτερη, διαδραστική, Χιονάτη τους!
Συγχαρητήρια στην Κυρία Tessa Clark για την έμπνευση, που είχε, και για την σκηνοθετική καθοδήγηση, που παρείχε.
Συγχαρητήρια στους υπόλοιπους συντελεστές του English Theatre Club, που με τα πολύχρωμα σκηνικά, τα λειτουργικά κοστούμια και την τρυφερή μουσική, υπηρέτησαν το εγχείρημά της για μια διαφορετική Χιονάτης.
Και πολλά, πάρα πολλά, μπράβο για τους σκηνικούς τους τρόπους και την αμεσότητά τους στα δυό νέα παιδιά, που βάζουν θεμέλια για ποιοτική προσφορά στο δύσκολο και ευαίσθητο είδος του Παιδικού Θεάτρου.





                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com