Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ο Υπουργός με την χατζάρα

Αυτό, που βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέρον σε σχέση με την Κυβερνητική δραστηριότητα είναι ότι επί μήνες ακούμε για καταργήσεις, συγχωνεύσεις, συρρικνώσεις κ.λπ. Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου, με ανύπαρκτο έργο, αμφιλεγόμενη ωφέλεια ή ασύλληπτου ύψους προϋπολογισμούς, αλλά τελικά μόνον το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματικά καταργεί και, μάλιστα, με συνοπτικές διαδικασίες... Έχουν προηγηθεί το Κέντρο Θεάτρου και Χορού με το Θεατρικό Μουσείο, για το οποίο είχε γράψει και η Roadartist,  και ίσως και άλλα, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Σήμερα διαβάζω σε άρθρο του κ. Πάσχου Μανδραβέλη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι το Υπουργείο Πολιτισμού κλείνει και το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ (ΕΚΕΜΕΛ).


Δεν θέλω ούτε έχω λόγους να προχωρήσω σε συσχετισμούς με το Μουσείο Μπενάκη, που επ' εσχάτοις απλώνεται παντού, αλλά η πρακτική της εύκολης χατζάρας στον χώρο του Πολιτισμού δεν παύει να ενέχει συμβολισμούς για μιαν ολόκληρη Κυβέρνηση και για το στίγμα, που τείνει να δώσει στην εποχή της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όπως κι όλοι οι άλλοι Οργανισμοί και Φορείς, έτσι κι αυτοί που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, μπορεί να πάσχουν λειτουργικά, διοικητικά, οικονομικά. Θα περίμενα, λοιπόν, να ακούσω ότι από τους αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού επαναξιολογείται το αντικείμενο και η λειτουργία ενός Φορέα , ότι επανεξετάζεται ο προϋπολογισμός του, ότι επιχειρείται αναπροσανατολισμός αποτελεσματικότερος, αναδιαμόρφωση...  όχι ότι κλείνει έτσι απλά, εύκολα, γρήγορα! Και τούτο παρά την εν προκειμένω έγγραφη παρέμβαση ηχηρών ονομάτων του πνευματικού κόσμου για την σωτηρία του ΕΚΕΜΕΛ.
Την ίδια επιφανειακή και πιασάρικη σε κύκλους του οικονομικού φιλελευθερισμού προσέγγιση διακρίνω και στο άρθρο του κ. Μανδραβέλη, ο οποίος είναι πολύ πιο επιμελής και διευσδυτικός όταν καταπιάνεται με οικονομικά θέματα.

Η ουσία, όμως, εδώ είναι ότι ζητήματα, που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό δεν μπορούν να προσεγγίζονται επί τη βάσει κανόνων οικονομικού ορθολογισμού. Ο Πολιτισμός δεν είναι μετρήσιμο οικονομικό αγαθό. Πολύ συχνά η καθαρά οικονομική του απόδοση είναι αρνητική, αμφιλεγόμενη, αλλά, παρ' όλ' αυτά, είναι απαραίτητος για την ζωή μας, για την ταυτότητα, την αυτογνωσία μας.
Άλλο ζήτημα το εάν ένας πολιτιστικός ή καλλιτεχνικός Φορέας, Κρατικός ή επιδοτούμενος, κάνει σωστή, διαφανή, αποδοτική διαχείριση των κονδυλίων του, αν παράγει έργο ή τι είδους έργο παράγει. Αυτό, ναι, μπορεί και πρέπει να είναι αντικείμενο διερεύνησης από μια χρηστή Δημόσια Διοίκηση, με στόχο την καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότητα σε επίπεδο πολιτιστικών αγαθών.
Ωστόσο, η πρακτική του Υπουργείου Πολιτισμού και αντίστοιχα το άρθρο του κ. Μανδραβέλη, δείχνουν να αποπνέουν ένα πνεύμα στεγνά οικονομικό: "μας στοιχίζει τόσο, είναι πολλά, δεν ωφελεί οικονομικά, το κλείνουμε".
Το θέτω λίγο σχηματικά, αλλά αυτό αποκομίζω... Το ζητούμενο εδώ θα ήταν, μάλλον, μια εποικοδομητικότερη προσέγγιση του τύπου "ας δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε με τόσα χρήματα ή και με λιγότερα ακόμα...".

22 σχόλια:

roadartist είπε...

Πολύ εύστοχος ο τίτλος!
Είναι πολύ δυσάρεστα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του πολιτισμού, ένας χαμός..
Και είναι τουλάχιστον αστείο να βλέπεις τον Υπουργό να διαπληκτίζεται, να λειτουργεί με την λογική "τι φέρνει χρήμα", αντί με το "τι παράγει πολιτισμό, ΠΝΕΥΜΑ" δεν αντισταθμίζονται όλα με χρήμα.. Ούτε είναι λύση το λουκέτο.. Όταν έχεις να κάνεις με τον πολιτισμό, κοιτάς πρώτα την προσφορά.. δεν λειτουργείς ως manager, νομίζω πως γίνονται τραγικά λάθη..Σε όσα ανέφερες, ας προσθέσουμε και τις απολύσεις που έγιναν πριν λίγες μέρες, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).. Περισσότερα εδω:
http://dytikosanemos.blogspot.com/2010/05/blog-post_9477.html
http://www.bookpress.gr/multipress/teleutaia-nea/krisi-ekebi

Hfaistiwnas είπε...

Είπαμε περικοπές, αλλά όχι και έτσι, λειτουργείς ως καλός μάνατζερ που λέει και η Roadartist, αλλά μήπως και ξέρει κανείς από Διοίκηση; Ουδείς..

ELvA είπε...

''Πονάει δόντι,..κόβει κεφάλι''. Ωραια η λογικη τους που αλλωστε τη..''θαυμαζουμε'' σε ολους τους τομεις.Αν συνεχισουν ετσι στο τελος θα κοψουν και τα χρηματα συντηρησης της Ακροπολης! Ας τη δωσουμε βρε παιδια στη Coca-Cola που ξερει και..προβαλλει ολα τα ...μνημεια πολυ καλυτερα!

(Σιγα να μη φορολογησουν τους... 'κολλητους'τους, καλυτερα δεν ειναι να κοψουν κονδυλια απο το Πολιτισμο; ) :(

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

Γράφουν στην επιστολή: Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα βρει έναν τρόπο για να μπορέσει το ΕΚΕΜΕΛ να συνεχίσει το πλούσιο και απαραίτητο στους καιρούς μας έργο του.

To διαβάζω και φρίττω!
Ακούγεται κάπως σαν "Περιμένοντας τον Γκοντό"
Αν τους είναι τόσο σημαντικό το ΕΚΕΜΕΛ ας βρούνε οι υπογράφοντες, και όποιοι άλλοι, μια λύση για τη χρηματοδότησή του. Αλλά δεν τους βλέπω θερμούς για τίποτε περισσότερο από το να βάλουν απλώς μια υπογραφή. Υπογραφή βάζω κι εγώ, δεν κοστίζει και φτιάχνει και το προφίλ.

Προφανώς αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητα του οργανισμού.
Δεν έχω ακόμα μάθει αν είναι ή όχι βιώσιμος. Το νοικι βγαίνει? Εχει πλεονασματικό προυπολογισμό?

CsLaKoNaS είπε...

"Η ουσία, όμως, εδώ είναι ότι ζητήματα, που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό δεν μπορούν να προσεγγίζονται επί τη βάσει κανόνων οικονομικού ορθολογισμού."

Πολύ σωστά!!! Γι αυτό καταργείστε το Υπουργείο Πολιτισμού! Να υπαχθούν οι αρχαιολογικές εφορίες και τα μουσεία στο Εσωτερικών και να τελειώσουμε με την αθλιότητα της επιδοτούμενης Τέχνης !


"Στην Ελλάδα δεν έχουμε Πολιτισμό γι αυτό και έχουμε Υπουργειό Πολιτισμού" : Χατζιδάκις

sCaTterBraiN είπε...

"Η ουσία, όμως, εδώ είναι ότι ζητήματα, που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό δεν μπορούν να προσεγγίζονται επί τη βάσει κανόνων οικονομικού ορθολογισμού."
ναι μεν, αλλά...
έχουν σπαταληθεί πάρα πολλά λεφτά με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα. σίγουρα χρειάζεται και στον πολιτισμό μια ορθολογικοποίηση. φυσικά, όχι μόνο εκεί (συμφωνώ βέβαια ότι χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση και όχι άγαρμπα κοψίματα).
την καλησπέρα μου!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Elva, το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό έχει διαχρονικά επιδείξει καταφανή προτίμηση στις εύκολες λύσεις. Έτσι και στην τρέχουσα συγκυρία, έτσι κι εδώ!
Το ότι δυσκολεύεται να αναλάβει οποιαδήποτε μέτρα επανεκκίνησης της Οικονομίας είναι, άλλωστε, εξόχως χαρακτηριστικό...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

ΣΠ, είναι προφανής η θέση μου ότι στον τομέα του πολιτισμού δεν χωρούν ούτε οικονομικίστικες προσεγγίσεις ούτε νεοφιλελεύθερες λογικές.
Σέβομαι, εν προκειμένω, την αντίθετη άποψη, αλλά δεν με αφορά - κυρίως επειδή ουδέποτε, απ' όσο γνωρίζω, παρήγαγε πολιτισμό μια τέτοια προσέγγιση.

Επί πλέον, επειδή διακινείται κατά κόρον η άποψη ότι όποιος θέλει ΕΚΕΜΕΛ ή ό,τι άλλο αντίστοιχο, ας βάλει λεφτά από την τσέπη του σημειώνω και τούτο: ότι άλλος είναι πάντα ο ρόλος του Κράτους και άλλος των ιδιωτών. Άλλες δράσεις έχει λόγο και συμφέρον να υποστηρίζει το Κράτος και άλλες οι ιδιώτες - κι αυτό είναι απολύτως λογικό και φυσικό.
Ως πολίτη με ενδιαφέρει να έχω πολιτιστικούς Φορείς, που λειτουργούν με διαφανή και υγιή τρόπο και είναι αποδοτικοί σε επίπεδο παραγόμενων πολιτιστικών αγαθών και όχι, κατ΄ ανάγκην, ΚΑΙ σε οικονομικό επίπεδο. Θα ήταν ίσως πιο σωστό, μάλιστα, αυτοί οι Φορείς να ονομάζονται (και να είναι) Δημόσιοι και όχι Κρατικοί!
Από την άλλη πλευρά, αν οι εκδότες ή όποιοι άλλοι, κατά περίπτωση, ιδιώτες θεωρούν και για την δική τους εμπορική ή άλλη δραστηριότητα επωφελή την ύπαρξη τέτοιων Φορέων, μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά τους δικούς τους ή να αναζητήσουν δυνατότητες συνέργειας με τους Δημόσιους.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ασφαλώς, φίλε Λάκωνα, δεν έχεις ιδέα του τι θα σήμαινε η υπαγωγή του τομέα του πολιτισμού στο Υπουργείο των Εσωτερικών...
;-)
Κλείνω την αναφορά μου σε αυτό με τούτο: Λόγω του τεράστιου πολιτιστικού πλούτου, που μας κατέλιπαν οι αρχαίοι Έλληνες, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε Υπουργείο Πολιτισμού και να συντηρούμε έναν μηχανισμό έρευνας, προστασίας και φύλαξής τους. Και σ' αυτό είμαστε λειψοί!

Κατα τα άλλα, εμμένω στην άποψή μου, που αποσαφήνισα ήδη και στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο και συμπληρώνω ότι αυτός ο τόπος έχει υπερπαραγωγή πολιτισμού. Ανεξάρτητα από το τι και σε ποιές συνθήκες είπε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος είχε και αυτός τις δικές του διαφορές με την Ελληνική Πολιτεία κατά διαστήματα, έχουμε πολύ μεγάλη και πολύ αξιόλογη πολιτιστική παραγωγή, στην οποία ασφαλώς παρεισφρύουν ενότε και χαμηλού επιπέδου πολιτιστικά "προϊόντα".
Προτιμώ, πάντως, την υπερπαραγωγή πολιτισμού από την έλλειψή του, όπως συμβαίνει αλλού.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Καλέ μου SB, οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση του παρελθόντος δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για άγαρμπες παρεμβάσεις αλλά πρόκληση νοικοκυρέματος.
Οι πολιτικοί άνδρες και οι σωστοί διαχειριστές αναδεικνύονται από την θετική τους στάση έναντι των προκλήσεων και όχι από την προσφυγή στις εύκολες λύσεις.

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

Αυτό το γράμμα δεν οφελεί σε τίποτε και δεν προτείνει καμία λύση.
Απλώς περιμένει να πέσει το μάννα από τον ουρανό!!!

Τετρακόσιοι άνθρωποι, και το μόνο που σκέφτηκαν να γράψουν είναι "ας βρει κάποιος μία λύση".
Έτσι κάνουν τα παιδάκια, και μάλιστα τα κακομαθημένα παιδάκια, όχι οι ενήλικες.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

ΣΠ μου, στο γράμμα απλώς αναφέρομαι παρεμπιπτόντως... Θα μπορούσα και να μη το αναφέρω, θα μπορούσε και να μη έχει καν γραφτεί!
Το έργο και τα καθήκοντα των πολιτικών των εντεταλμένων την διαχείριση του πολιτισμού μας είναι να ενεργούν κατ' αρχάς αυτεπάγγελτα και όχι με βάση επιστολές ή καταγγελίες. Η ουσία είναι αλλού, λοιπόν, και όχι στην επιστολή.
Όποιος επιθυμεί να μετρά εις χρήμα τον πολιτισμό και τα αγαθά του, απλώς δεν κάνει γι' αυτά τα πόστα - μήπως γι' αυτό δεν κατηγορούμε και τους αρχαιοφύλακες ή όσους τέλος πάντων αντιμετωπίζουν τα Μουσεία με στενομυαλιά και τα κλείνουν για ψύλλου πήδημα;

CsLaKoNaS είπε...

"Λόγω του τεράστιου πολιτιστικού πλούτου,[...] είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε Υπουργείο Πολιτισμού και να συντηρούμε έναν μηχανισμό έρευνας, προστασίας και φύλαξής τους."

Όχι. Δε χρειάζεται να έχουμε υπουργείο πολιτισμού γι αυτό.

Υπάρχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία υπάγεται στο ΥΠΠΟ αλλά μπορεί κάλιστα να πάει στο εσωτερικών ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Άλλωστε η Αρχαιολογία έχει τεράστια σχέση με τη χωροταξία στη χώρα μας.

Έρευνα να κάνουν τα πανεπιστήμιά μας που κάθονται !!!

Φύλαξη να κάνει ο Μητσοτάκης ! :ppppp

:))

Χαιρετίσματα!

ΣΠ είπε...

Αδυνατη η συννενόηση... Ανησυχώ!

Μαθαίνω τα εξής (ακολουθεί σεντόνι...):

Το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) χάνει 35% του ετησιου προυπολογισμού του φέτος. Το bookworm μέσα μου ανεβάζει παλμούς!

Διαβάζω ότι μειώνεται η επιχορήγηση από 1,600,000 σε 1,170,000 ευρώ.
Το bookworm απορεί.. Με τόσα χρήματα, θα πρέπει να ειναι διάσημο και πετυχημένο το ΕΚΕΒΙ, να έχει βιβλιοθήκες, εκδόσεις, δράσεις, και να το γνωρίζει και η κουτσή μαρία.
(Με $1,000,000, δηλαδή το μισό της μέχρι χθές χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ, "τρέχει" μεγάλο ερευνητικό εργαστήριο, για 2 χρόνια, με φοιτητές, τεχνικούς, ώριμους ερευνητές, υλικά, αναλώσιμα, πειράματα, εξοδα ταξιδιων, δημοσιευσεις)

Από όσα μπόρεσα να μάθω, το ΕΚΕΒΙ:
Κάνει το πολύ 4-5 εκδόσεις το χρόνο, με εξοδα του κράτους, χωρίς καμία χορηγία ή άλλο grant...
Εχει κατι book clubs ανα την ελλάδα - δυο τρία σε Αργος-Ναυπλιο για τα οποια το bookworm δεν ειχε ιδέα...
Υποστηρίζει εκθέσεις βιβλίων (ο,τι κι αν αυτο σημαίνει)
Οργανώνει δύο εκθέσεις βιβλίων
Εχει διάφορα αρχεια και κάποιες βιβλιοθηκες
Στηριζει ελληνες συγγραφείς με διάφορους τρόπους. Π.χ. για την περσινη χρονιά στηριξε 76 εκδηλώσεις-παρουσιάσεις συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία, πληρώνει εξοδα μετάβασης συγγραφέων σε συνέδρια του εξωτερικού,
και υποθέτω ότι κάνει και πολλά-πολλά άλλα μικρά και μεγάλα.

ΟΛΑ αυτα τα κάνει αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση. Το ΕΚΕΒΙ, απ όσο μπορώ να καταλάβω, δεν κάνει απολυτως καμία προσπάθεια fundraising, και τα έσοδα από τις ελάχιστες εκδόσεις του φαντάζομαι πως είναι μηδαμινά, ενδεχομένως αρνητικά.

By the way, νομίζεις ότι το Library of Congress ή η Metropolitan Opera κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουν την κρατική χρηματοδότηση να πέσει από τον ουρανό?
Η Μετ μέχρι και αναμετάδοση σε κινηματογράφους με μειωμένο εισητήριο κάνει,
έχει δωρέαν οn line ακρόαση και επι πληρωμεί download,
πουλάει ακόμα και μαγνητάκια με τον περιφημο πολυέλαιό της,
κάνει συστηματική και αμείλικτη διαφήμιση.
Το ΕΚΕΒΙ τι κάνει??? Ρώτα 10 τυχαίους αθρώπους αν είχαν ακούσει τη λέξη ΕΚΕΒΙ ποτέ στη ζωή τους και μετα ρώτα τους αν άκουσαν ποτέ τη λέξη Μετροπολιταν Οπερα, να δούμε τι θα σου πουν!


Το ΕΚΕΒΙ πρέπει κατι να κόψει. Ο προηγουμενος διευθυντής του παραιτειται.

Η νεα διεύθυνση αποφασίζει να περικόψει την επιχορηγηση στο ΕΚΕΜΕΛ, η οποια αντιστοιχει σε 100,000 ευρώ, με την αιτολογία ότι το ΕΚΕΜΕΛ, αντι να εκπαιδεύει αλλοδαπούς στην ελληνική γλώσσα, όπως λέει το καταστατικό του, εκπαιδεύει έλληνες σε ξένες γλώσσες.
Επίσης θα κόψει τη συμμετοχή στο φεστιβάλ κινηματογάφου θεσσαλονίκης ("λογοτεχνία και κινηματογράφος", μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό), σε εκθέσεις βιλίου στο εξωτερικό, και κάποια χρηματικά βραβεία.

Εννέα άνθρωποι, σε σύνολο σαράντα, χάνουν τη δουλειά τους.
Δε χωράει σχόλιο εδώ...

Πηγή εσόδων του ΕΚΕΜΕΛ φαινεται πως είναι το ΕΚΕΒΙ και η σχολή μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ, με κόστος 1,800 ευρώ το εξάμηνο ανά φοιτητή για τα Αγγλικά.
Συγγνώμη, αλλά θα πρέπει να γίνουν λίγο πιο δημιουργικοί και ευρηματικοί αν θέλουν να μην βγούνε στην ανεργία οι άνθρωποι που δουλεύουν γι αυτούς.

Αν αποφασίσω να "κάνω" πολιτισμό ή, π.χ. έρευνα (για να ερθω σε κάτι πιο κοντά μου), δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να περιμένω μία μόνιμη και σταθερή επιδότησή μου από το κράτος εφ όρου ζωής και κατά 100%.
Το να επιμένεις να λειτουργήσει ένα συστημα που αποδεδειγμένα είναι ανίκανο να επιβιώσει υπό τις υπάρχουσες, αντικειμενικά δύσκολες, συνθήκες είναι ματαιο.

Για να επιστρέψουμε στο σημαντικό: αν οι 1000 πολιτικοί (υποθετικό το νούμερο) είναι ανικανοι να βοηθήσουν αυτές τις εννιά ζωές, ειναι δουλειά των υπολοιπων 9,999,000 να βρούμε μία λύση. Μιλάμε όλοι γενικώς και αορίστως για τις περικοπές και, επανέρχομαι στην επιστολή γιατί με τρελλαίνει, τετρακόσιοι πνευματικοί άνθρωποι βάζουν τα δυνατά τους, κάνουν την ηθική τους παρέμβαση, και τι καταφερνουν? Απολύτως τίποτε. Η κίνησή τους, προς το παρόν, φαίνεται να έχει αξία τσιχλόφουσκας.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Λάκωνά μου, τα Υπουργεία υπάρχουν για να χαράσσουν και να σασκούν πολιτική (άλλο ζήτημα αν το κάνουν καλά αυτό ή αν το κάνουν γενικώς στην Ελλάδα!!!0.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι αν ασκούσαν πολιτική οι Υπηρεσιακοί παράγοντες και, μάλιστα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, θα γινόταν το μεγάλο πανηγύρι στην Ελλάδα. Η Οικονομία μας θα σημείωνε ακόμη μεγαλύτερη στασιμότητα, καθώς δεν θα εχορηγείτο σχεδόν καμμία άδεια ούτε για οικοδόμηση ούτε για βιομηχανία. Όλη η Ελλάδα είναι αρχαολογικός χώρος και αυτό ισχύει ακόμη περισσοτερο στα μάτια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πυ είναι ήδη παντοδύναμη ως έχει!
Η δε υπαγωγή του Πολιτισμού σε άλλα ήδη υδροκέφαλα Υπουργεία, που έτσι κι αλλιώς με δυσκολία ελέγχουν όλα τα αντικείμενά τους, θα ήταν απλώς ατελέσφορη.

Τα πράγματα σε κάθε χώρα γίνονται με διαφορετικό τρόπο, γιατί οι συνθήκες κάθε χώρας είναι διαφορετικές. Δεν ωφελεί η εύκολη λύση του να αντιγράφουμε μοντέλα από το εξωτερικό. Πρέπει να έχουμε ευρύτητα πνεύματος και φαντασία, ώστε ό,τι καλό ή λειτουργικό υπάρχει αλλού να το προσαρμόζουμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στα δικά μας δεδομένα. Αυτό, όμως, θέλει ΚΑΙ σκληρή δουλειά και οπωσδήποτε πολιτικό προσωπικό άλλου βεληνεκούς...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν υπάρχει καμμιά αδναμία συνεννόησης, ΣΠ μου...
Θα πρέπει, όμως, να προσέξεις δύο στοιχεία:
1. Ότι όταν μιλάμε για τα Ελληνικά πράγματα, δεν είναι πάντα αποτελεσματικό να το κάνουμε από την απόσταση μιας άλλης πραγματικότητας ούτε και να αντιγράφουμε μοντέλα άλλων χωρών.
2. Όλη μου η ανάρτηση διαπνέεται από το πνεύμα του ότι πριν κλείσουμε έναν Οργανισμό, τον αξιολογούμε σε βάθος - ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία - και διορθώνουμε τα κακώς κείμενα ή προσαρμόζουμε την λειτουργία του στις τρέχουσες συνθήκες, δηλαδή στην κρίση. Και νομίζω ότι κι εσύ δεν λες κάτι διαφορετικό!

Από κει και πέρα, το fundraising, το οποίο προτείνεις, δεν είναι λάθος, αλλά για την ώρα δεν έχει μπει ακόμη στην συλλογική Ελληνική κουλτούρα και, με την κρίση να σοβεί, θα αργήσει ακόμη πολύ να μπει. Κανένας δεν το καλλιέργησε ούτε σε κοινωνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο - όχι μόνο γιατί πάντα το Κράτος αναλάμβανε τέτοιας φύσεως έξοδα (κακώς, σε κάποιο βαθμό, και με υπερβολές) αλλά και διότι ο Έλληνας ιστορικά αντιμετωπίζει με καχυποψία το χρήμα στην δημόσια ζωή. Φαντάζεσαι έναν Έλληνα πολιτικό ή ένα Κόμμα να κάνει fundraising dinner για τα εκλογικά έξοδα; Διανοείσαι το σούσουρο και τον εξευτελισμό, που θα ακολουθούσε;
Προτιμούν να παίρνουν μαύρο χρήμα οι πολιτικοί και
Κρατική επιδότηση τα Κόμματα, παρά να κάνουν αυτό, που γίνεται στην Αμερική, π.χ. Κακώς, αλλά αυτή είναι επί του παρόντος η πραγματικότητα, η οποία επί χρόνια δεν άλλαξε και δύσκολα θα αλλάξει σε συνθήκες κρίσης.
Γνωρίζεις ότι οι κάθε είδους χορηγίες και δωρεές σε Φορείς και ιδρύματα φορολογούνται βαρύτατα - σε βαθμό απαγορευτικό και ακυρωτικό της ίδιας της δωρεάς;

Αν, λοιπόν, το ΕΚΕΒΙ και το ΕΚΕΜΕΛ δεν κάνουν δουλειά ή αν μπορούν να την κάνουν καλύτερα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους εμπλεκόμενους και ευκαιρίες αναμόρφωσής τους (βλ. και την κατακλείδα του προηγούμενου σχολίου, επίσης).
Κι ας μη ξεχνάμε και το Θεατρικό Μουσείο - έγκλημα καθοσιώσεως το κλείσιμό του!

ΣΠ είπε...

Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας λόγος που φτάσαμε έως εδώ είναι επειδή γίναμε μέλη ενός μεγάλου συστήματος, ΕΟΚ αρχικά και αργότερα ΟΝΕ, για το οποίο είμασταν εντελώς απροετοίμαστοι πολιτισμικά, ψυχολογικά και πολιτικά.

Δεν υποστηρίζω την αντιγραφή αλλά, όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν συστήματα σε άλλες χώρες του κόσμου που λειτουργούν πολύ καλύτερα από το ελληνικό χάλι. Αντί να τα μελετήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτά, εμείς (εσείς) λέμε και ξαναλέμε ότι οι του εξωτερικού τα βλέπουν αφ υψηλού ή είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Αυτά τα ακούω από φίλους και "φίλους" ανελλιπώς τον τελευταίο καιρό.

Αυτό που με συγχίζει όσο δε φαντάζεσαι είναι ότι αν και ο μέσος έλληνας έχει ευρύτερη μόρφωση από τον μέσο αμερικανό, αδυνατεί, για διάφορους λόγους (π.χ. ψωροπερηφάνια, κουτοπονηριά, ασχετοσύνη), να συμμετάσχει σε ένα ευέλικτο και παραγωγικό σύνολο.

Αντίθετα ο αμερικανός κινείται σε ένα συστημα που δε διστάζει να δοκιμάσει τα πάντα και να κρατήσει οτιδήποτε αποδειχτεί αποτελεσματικό. Δεν τους ηρωοποιώ, απλώς παρατηρώ τον τρόπο τους, που τελικά θα τους φέρει πρώτους στον Άρη και στα αποθέματα νερού που έχει.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αρχίζουμε να συνεννοούμασθε καλύτερα, λοιπόν, ΣΠ...
Όσοι ζουν στο εξωτερικό, όπως κι όσοι βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας, μοιραία αδυνατούν να κατανοήσουν και να συναισθανθούν σφαιρικά την Ελληνική πραγματικότητα.
Αν δεν εργάζονται, φαντάζονται έναν ιδεατό κόσμο εργασίας και παραγωγής κι αν δεν ζουν στην Ελλάδα μεταφυτεύουν νοητά το σύστημα της χώρας, που τους φιλοξενεί κι απορούν γιατί δεν κάνουμε κι εδώ τα ίδια.
Πολύ απλά, ένα σύστημα, για να είναι αποτελεσματικό, δεν μπορεί μεταφέρεται αποσπασματικά, αλλά στο σύνολό του. Η αποτελεσματική λειτουργία κάποιων πραγμάτων και καταστάσεων στην Αμερική, φερ' ειπείν, ορισμένων οικονομικών αρχών και κοινωνικών αξιών κ.λπ., δεν γίνεται εν κενώ, αλλά σε μιά κοινωνία διαφορετικά δομημένη και διαμορφωμένη και στο πλαίσιο ενός Κράτους οργανωμένου, που η Ελλάδα δεν διαθέτει, διότι δεν εξυπηρετούσε κυρίως την πολιτική ελίτ να το φτιάξει.
Ώς τώρα, οι Κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσεις περιορίζονται στα "εύκολα" μέτρα, σε περικοπές και μειώσεις αποδοχών, π.χ., αλλά δεν πειράζουν τις δομές του συστήματος, δεν βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και της κοινωνίας, με το ένα χέρι ανοίγουν την πόρτα στην ελεύθερη αγορά και με το άλλο την κλείνουν...
Κουτοπονηριές, ανεπάρκειες, ρηχότητες... Ποιούς και πώς να ακολουθήσει η κοινωνία;

ΣΠ είπε...

Sto όριο της συννεννόησης!..

Ο μέσος αμερικακός (συγγνώμη που επανέρχομαι στο ένα παράδειγμα λαού, αλλά αυτό ξέρω) δεν περιμένει τη συνταξη στα 60, ΔΕ ΘΕΛΕΙ τη συνταξη, αλλά εργαζεται όσο μπορεί και με όποιον τρόπο μπορεί.
85 χρονών ο πρώην landlord ερχόταν οδηγώντας από το Μανχάταν (2 ώρες δρόμος) για να με δει και 83 η απέναντι γειτόνισσα, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του χωριού μας.
Αυτά δε γινονται με κρατικές ντιρεκτίβες.
Η κοινωνία προχωρά, διεκδιδεί και πράττει, και το κράτος ακολουθεί.

Δεν ειναι βεβαίως τέλεια εδώ, όπως και πουθενά στον κόσμο. Αν ήταν τέλεια θα έμενα για πάντα εδώ, αλλα εγώ σε ενα χρόνο το πολύ θα βρισκομαι εκεί.
Κι εδώ οι ανθρωποι πέφτουν σε λούμπες που τους φοριούνται από το σύστημα, αλλά γενικότερα δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια να παριστάνουν το θύμα!!!
Προσπαθούν να είναι effective, να έχουν ένα πλάνο κι ενα plan B, μια συγκεκριμένη, βιώσιμη λύση για κάθε πρόβλημα που αισθάνονται ότι τους αφορά (<-- διότι για υπαρκτά προβλήματα που δεν καταλαβαινουν πόσο τους αφορούν δεν κουνάνε ούτε βλέφαρο! αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!).

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ακριβώς έτσι:
Άλλη κοινωνία, άλλες αξίες ζωής!
Ο Έλληνας, που πράγματι ώς σήμερα, δεν ενδιαφερόταν να εργάζεται ούτε για τόσα χρόνια ούτε τόσο σκληρά, αρκείτο στο χαμηλότερο μισθολόγιο της Ευρώπης και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούσε να καταναλώνει με τον ρυθμό, που καταναλώνει η Αμερική (πράγμα, που από μόνο του δίνει επίσης και μια φοβερή ώθηση στην Οικονομία της χώρας).
Ο καθένας επιλέγει το μοντέλο κοινωνίας, που του πάει περισσότερο από άποψη ιδιοσυγκρασίας, διαμόρφωσης προσωπικότητας, στόχων και φιλοδοξιών.

ΣΠ είπε...

To προβλημα είναι βεβαια ακόμα πιο πολυπλοκο.
Πολλές χώρες χρωστούν η μία στην άλλη και όλες μαζί στις τράπεζες, η μόνη χώρα που παράγει αγαθά είναι η Κίνα (αλλά και αυτή κινδυνεύει αν οι άλλες φαλιρήσουν) και η ΕΕ ειναι μια αργοκίνητη χελώνα που το ένα της πόδι δε συμφωνεί με τις κινήσεις του άλλου. Μέσα σ αυτό το χαμό η Ελλάδα κινείται στον κόσμο της, χτυπημένη από προγονοπληξία, διαφθορά και ένα μίγμα κουτοπονηριάς και αφέλειας, και είναι βεβαίως η μύγα μες στο γάλα.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν έχω τίποτε περισσότερο να πω, ΣΠ μου...
Δεν ξέρω από πού προκύπτει ότι όλοι στην Ελλάδα πάσχουν από προγονοπληξία, κουτοπονηριά ή ό,τι άλλο κι ότι αυτές οι ιδιότητες, επί πλέον, είναι που προσδιορίζουν την συλλογική μας πορεία.
Αν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε δεν θα είχαμε καταφέρει τα πολλά, που έχουμε καταφέρει, παρά τους περιορισμένους μας πόρους, και ασφαλώς δεν θα είχαμε απολύτως καμμία ελπίδα.
Το ότι κάποιοι ανάμεσά μας πάσχουν από τέτοιες ασθένειες, το ότι ορισμένοι ταγοί - πολιτικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί - επιχειρούν με την προγονοπληξία να κάνουν καριέρα και με την κουτοπονηριά να κάνουν περιουσίες δεν το αμφισβητώ, αλλά δεν αφορούν στο σύνολο του λαού τέτοιες στάσεις και "ασθένειες".
Από ιδιοσυγκρασία και άποψη άλλωστε, αποφεύγω τις γενικεύσεις που αφορούν λαούς και κοινωνίες ολόκληρες - τις βρίσκω εξαιρετικά επικίνδυνες και οπωσδήποτε αποπροσανατολιστικές. Μέσα στον χυλό, που δημιουργούν, πνίγεται η ουσία, ξεφεύγουν οι ένοχοι, σκοτάδι κρύβει τις οδούς διεξόδου.
Όπως δεν ισχύει το "Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι", δεν ισχύει και το "Γκρέκο, μασκαρά"!

Εν κατακλείδι, στον λαό μας δεν βρίσκω μονάχα αρνητικά - αν είχα μια τέτοια στάση, θάμουν εξαιρετικά, αξεπέραστα δυστυχής που ζω εδώ, δεν θα μπορούσα να επιβιώσω σε τούτη την χώρα!

 
GreekBloggers.com