Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Καλώς ήρθατε στο 1963!..

Μέσα στον πανικό της, η παρούσα Κυβέρνηση έχει κατορθώσει, μεταξύ πολλών άλλων ανδραγαθημάτων, να κάνει τους μεγαλύτερους από μας σχεδόν 50 χρόνια νεώτερους, γυρίζοντας την Ελλάδα πίσω, στο 1963!
Ένα από τα χειρότερα πλήγματα στην δημόσια εικόνα μιας χώρας στο εξωτερικό είναι ο δημόσιος προπηλακισμός των ανώτερων και πιο προβεβλημένων αξιωματούχων της, ο εξευτελισμός τους από διαμαρτυρόμενους πολίτες ή από τα ΜΜΕ  - και αυτό είναι που βιώνουμε τελευταία: με τον κ. Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, πριν από μιαν  εβδομάδα, με τον κ. Πάγκαλο, στο Παρίσι, πριν από 2-3 μέρες.
Είναι απορίας άξιον το πώς οι μαθητευόμενοι μάγοι μας έχουν διαρρήξει κάθε δεσμό με την κοινή λογική και πολιτεύονται, όχι μόνον αποτυγχάνοντας ως προς τους στόχους τους, αλλά και εξαγριώνοντας την κοινωνία, με την αμετροέπειά τους και με προσβλητικές δηλώσεις. Καθώς είναι οι ίδιοι βαρύτατα εκτεθειμένοι από την πολυετή θητεία τους στα δημόσια πράγματα, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα απέφευγαν προκλητικές δηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις σε μη ελεγχόμενους χώρους. Επιμένουν, όμως, με πείσμα και με απόλυτη άγνοια κινδύνου - και με αποτέλεσμα να εισπράττουν τακτικά το αντίτιμο της δημόσιας στάσης τους... διότι οι όποιοι αποδοκίμασαν τον κ. Πάγκαλο, στο Παρίσι, π.χ., τον πλήρωσαν απλώς με το ίδιο, το δικό του, νόμισμα των ύβρεων! Με την διαφορά ότι, κάνοντάς το στο εξωτερικό, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο κύρος του θεσμού, που εκπροσωπεί και στην Ελλάδα ως κρατική οντότητα και δημοκρατική χώρα.

Τηρουμένων των αναλογιών, η υπόθεση θυμίζει τις περιπέτειας της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης, η οποία, αρνούμενη να εισακούσει τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, επέμεινε στην πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στο Λονδίνο, τον Απρίλο του 1963, με αποτέλεσμα να υποστεί δημόσιο προπηλακισμό και πολιορκία στο Ξενοδοχείο Claridge's, από την Μπέττυ Αμπατιέλου και άλλους πολίτες, εξαγριωμένους με την πολιτική κατάσταση και το επίπεδο της δημοκρατικής λειτουργίας στην Ελλάδα.
Οι αναφορές στις εφημερίδες της εποχής ήταν ταπεινωτικές για την Ελλάδα - όπως ταπεινωτική είναι και σήμερα για την χώρα η εικόνα ενός Πρωθυπουργού, που λοιδορείται από φοιτητές ή γίνεται αντικείμενο ειρωνίας από δημοσιογράφους εντύπων β' διαλογής αλλά μεγάλης αναγνωσιμότητας, όπως η Γερμανική Bild. Δεν μπορεί παρά να θλιβόμαστε όλοι με τέτοια περιστατικά, που αντανακλούν σ' εμάς και στην κοινωνία μας ως σύνολο, εν έτει 2011. Δεν μπορεί παρά να απαιτούμε από τους καλώς ή κακώς εκλεγμένους εκπροσώπους μας περισσότερη κοινή λογική, περισσότερη σεμνότητα, περισσότερη σύνεση.

Κάποιος, λοιπόν, ας προστατεύσει εμάς από αυτούς και τους ίδιους από τον απερίσκεπτο εαυτό τους. Γιατί, ουσιαστικά, η αντιμετώπιση του κ. Πρωθυπουργού και άλλων Κυβερνητικών αξιωματούχων από τους ξένους δημοσιογράφους δεν αντανακλά παρά τα αποτελέσματα της προηγούμενης δυσφήμισης της χώρας από τους ίδιους στο διεθνές κοινό, ενώ οι ύβρεις που εκτοξεύθηκαν κατά του κ. Πάγκαλου δεν αποτελούν παρά επιστροφή των όσων έχει εκστομίσει στον αποστολέα τους.     

Για την ιστορία, όμως, και επειδή διαβάζουμε ότι είναι ανεπίτρεπτες τέτοιες αντιδράσεις πολιτών, ας σημειωθεί εδώ το σκεπτικό της αθώωσης ενός 16χρονου Κύπριου, ο οποίος είχε τότε συλληφθεί με την κατηγορία της εξύβρισης της Φρειδερίκης κατά τα επεισόδια έξω από το Claridge's.
Ο αστυνoμικός, που τον είχε συλλάβει, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος «κρατούσε την χειρολαβή της θύρας του βασιλικού αυτοκινήτου και εφαίνετο ως να προσεπάθει να εισέλθει εις αυτό» στην συνέχεια χτύπησε το τζάμι του αυτοκινήτου, έδειξε στην βασίλισσα την πινακίδα του και χρησιμοποίησε «υβριστικάς φράσεις».
Ο Βρεταννός δικαστής σημειώνει, όμως, στην απόφασή του: «καταδίκη του νεαρού διαδηλωτή θα ήταν αντίθετη με την επικρατούσαν εις την χώραν ελευθερίαν του λόγου»… «Οιοσδήποτε πολίτης ημπορεί όχι μόνο να ομιλεί προς μίαν βασίλισσα , αλλά και να εκφράζει τας γνώμας του προς αυτήν με πινακίδας, έστω και αν αι γνώμαι είναι δυσάρεστοι δια την βασίλισσαν. Εις μίαν χώραν, εις την οποίαν υπάρχει πλήρης ελευθερία λόγου η πράξις του κατηγορουμένου δεν είναι αδίκημα».
Κλικ εδώ, για μια λεπτομερή περιγραφή των καθοριστικών γεγονότων του - μήπως όχι και τόσο μακρινού; -  1963, εντός και εκτός Ελλάδος...
   
     
 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις πολύ δίκιο! Δεν το είχα σκεφτεί έτσι!
Πολλες φορες λέμε, καλά τους κανουν που τους ρεζιλεύουν αλλά τελικά ουτε αυτες οι στασεις φερνουν θετικό αποτέλεσμα!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Όχι, δεν δίνουν, συνήθως, λύσεις τέτοιες ενέργειες - αλλά χτυπάνε "καμπανάκια" κι αλλίμονο σε όλους μας, αν όσοι πρέπει να τα ακούσουν δεν τα ακούνε...
Τα συμβάντα του 1963, που κορυφώθηκαν έναν μήνα αργότερα, με την τραγική δολοφονία Λαμπράκη οδήγησαν στην αποχώρηση Καραμανλή από το σκηνικό και από εκεί στον εκτραχηλισμό της πολιτικής ζωής, στις αγριότητες του '65, στην δικτατορία, τελικά...
Κάποιοι δεν άκουσαν, κάποιοι δεν είδαν πόσο εύκολα χάνεται ο έλεγχος!

mahler76 είπε...

ε όχι και να τους χαριστούμε για να μην γίνεται ρεζίλι η χώρα. Ε΄τσι κι αλλιώς το μπουρδέλο στο οποίο ζούμε είναι περίγελος του πολιτισμένου κόσμου εδώ και δεκαετίες.

Triton είπε...

Βασιλικότεροι των βασιλέων?Σε καιρούς πείνας,δύσκολο το βλέπω φίλε Asteroid!Θα ασπαζόμουν την αντίληψη περί μη φραστικού προπυλακισμού στην περίπτωση που οι ταγοί της πολιτικής αναλαμβάναν την ευθύνη της κατάντιας της πολιτικής ζωής,κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει!Απο τον Άννα στο Καιάφα ωθόντας τον ελληνικό λαό,δεν οδηγεί πουθενά,στο μόνο που ωθεί είναι στο:"αποθανέτω μετά των αλλοφύλλων",με πρώτες ήδη θανούσες, την αξιοπρέπεια και την εθνική υπερηφάνεια,φευ!

ασωτος γιος είπε...

εχεις απολυτο δικιο , παντως μιλωντας με φιλους που δεν ειναι ελληνες , μου ειπαν για το θεμα με το παγκαλο
"...πρεπει να χει δικιο τελικα ο κοσμος που βριζει ετσι τους πολιτικους σε καθε ευκαιρια..."
αρα ο κοσμος κει εξω σιγα σιγα καταλαβαινει τι συμβαινει στην χωρα αυτη
ειναι λυπηρο φυσικα να πηγαινουμε ολοταχως προς τα πισω

Dimitrios Tilis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dimitrios Tilis είπε...

Ένας Έλληνας (ο γεν. πρόξενος στην Κορυτσά κος Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρινός) βρέθηκε να μιλήσει στο εξωτερικό ΜΕ ΛΕΒΕΝΤΙΑ αλλά χρησιμοποίησε δυό απαγορευμένες λέξεις:ΕΛΛΑΔΑ , ΒΌΡΕΙΟΣ ΉΠΕΙΡΟΣ και....ανεκλήθη πάραυτα!
Στη Θράκη λειτουργεί τουρκικό προξενείο οι κάτοικοί της μπορούν να αποκαλύνται "τούρκοι" κατα παράβαση κάθε διεθνούς συνθήκης αλλά η νομίμως αναγνωρισμένη ΕΘΝΙΘΚΗ μειονότητα της Βορείου Ηπείρου απαγορεύεται να καλείται με το όνομά της!
Μόνο με τον τελευταίο αριθμό της ημερομηνίας την οποία αναφέρεις συμφωνώ,
Μας γυρνούν σίγουρα πίσω,όχι στο 1963 αλλά στο....1453!
Σα δε ντρέπονται οι ΡΑΓΙΑΔΕΣ!ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ!

Hfaistiwnas είπε...

Τι να πω; Για την τραγικότητα των γεγονότων;;
Ούτε που θέλω να τα ακούω.. να τα διαβάζω .. να τα βλέπω..

7Demons είπε...

Επιτρέψτε μας μια μικρή,φιλική διαφωνία με τον αγαπητό Ηφαιστίωνα.
Εμείς ΚΑΙ να τα βλέπουμε ΚΑΙ να τα ακούμε ΚΑΙ να τα διαβάζουμε θέλουμε.
Πονάνε,πονάνε πολύ,αλλά εάν δεν τα μάθουμε,εαν δεν τα βιώσουμε και δεν τα βάλουμε καλά στο πετσί μας,τότε ΠΩΣ θα μπορέσουμε να τα ανατρέψουμε?

υγ.Πως κατάντησε ο Πάγκαλος να γίνει ο πλέον αντιπαθής σ΄αυτή την Κυβέρνηση-παρωδία,ακόμη να το καταλάβουμε...

ttt είπε...

Όπως ακριβώς το λες: μαθητευόμενοι είναι οι πολιτικοί μας. Για μάγοι δεν ξέρω. Χρόνια τώρα.
Οι αντιδράσεις των πολιτών όχι μόνο ανεπίτρεπτες δεν είναι, αλλά επιβεβλημένες.
Τα προηγούμενα χρόνια σκεφτόμουν ότι τα πράγματα θυμίζουν όλο και περισσότερο καταστάσεις πριν από κάποια δικτατορία, με όλα τα σημεία του προ-φασιστικού κλίματος: κοινωνική αδικία, καταπιεσμένος θυμός, δυσλειτουργία δημοσίων υπηρεσιών και απαξίωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Τώρα που το λες πάντως, μάλλον την εποχή που περιγράφεις θυμίζουν.

 
GreekBloggers.com