Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοχρονιά στον Μπάτη


Αν έχετε ακούσει για οικογένειες απ' όλη την Αθήνα, που εξορμούσαν κάποτε παλιά στην παραλία σε πλήρη σύνθεση και με πλήρη εξάρτυση, δηλαδή με παιδάκια και με τα "ταπεράκια" της εποχής εκείνης, γεμάτα κεφτεδάκια, ντοματοσαλάτες και φρούτα, τότε θα πρέπει να ξέρετε πως στις πιο πολλές περιπτώσεις η παραλία αυτή ήταν ο Μπάτης του Παλιού Φαλήρου. Η πιο κοντινή κι η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία ήταν κι η πιο δημοφιλής. 



Τα χρόνια πέρασαν, οι μετακινήσεις έγιναν πιο εύκολες, ο κορεσμός της πρωτεύουσας έφερε και την μόλυνση του Σαρωνικού - και κάπως έτσι ο θρυλικός Μπάτης και το γειτονικό Έδεμ πέρασαν στην μαύρη λίστα. Μέχρι που η λειτουργία του ΚΕΛ της Ψυττάλειας έκανε τον Σαρωνικό και τον Φαληρικό όρμο ξανά ασφαλείς για κολύμβηση. 
Όπως και παλιότερα, έτσι και τώρα, το καλοκαίρι πήζει από κόσμο όλη η παραλία, που απλώνεται κάτω από την παραλιακή λεωφόρο, κάτω από τις γραμμές του τραμ, μπροστά από τις πανύψηλες πολυκατοικίες του Φαληρικού μετώπου.     
Και τον χειμώνα; Τον χειμώνα, την περιοχή με την απαράμιλλη θέα προς την Αίγινα, την Καστέλλα και την Πειραϊκή απολαμβάνουν κυρίως οι περίοικοι με καθημερινούς περιπάτους, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς μακρόχρονη παράδοση για τους Φαληριώτες. Παράδοση, που ποτέ δεν διαταράχθηκε, όσο κι αν άλλαξε η καθημερινή ζωή όλων στο μεταξύ. 


Πέρα από τους Φαληριώτες, όμως, υπάρχουν, όμως, κι άλλοι πιστοί της μεγάλης παραλίας του Φαλήρου, που εκτείνεται από τα βραχάκια του Φλοίσβου ώς το Έδεμ και το ρέμα της Πικροδάφνης. Είναι εκείνοι, που εξακολουθούν ακόμη και τον χειμώνα να λειτουργούν την ακρογιαλιά και να κοινωνούν των θαλασσίων μυστηρίων αδιάκοπα κι ανεξάρτητα από τον καιρό κι από τις ιστορικές περιόδους. 
Από την δεκαετία του '60, πρώτ' απ' όλα, λειτουργεί επίσημα στον Μπάτη ο Σύλλογος των Αλιέων, που διατηρεί ψαρόβαρκες σε ένα υποτυπώδες λιμανάκι. Αργότερα, το 1980, ιδρύθηκε επίσημα και ο θρυλικός Όμιλος των Χειμερινών Κολυμβητών, που σήμερα αριθμεί πάνω από 100 μέλη και έχει επίσης εγκατασταθεί σε οίκημα της αμμουδιάς του Μπάτη, με την βοήθεια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. 



     






Το πρωί της Πρωτοχρονιάς του 2015, παρά το τσουχτερό κρύο, οι χειμερινοί κολυμβητές ήταν πιστοί στο καθημερινό τους ραντεβού με την θάλασσα, που πάσχιζε και μυστηριωδώς κατάφερνε να κρατάει τις μπλε αποχρώσεις της στο αχνό χειμερινό φως.










Εκεί, στην ίδια αμμουδιά, και οι πιστοί της ρακέτας...



Κι άλλοι ακόμα πολλοί...  Για ρεμβασμό γεναριάτικο και περισυλλογή, για την πρώτη βόλτα της χρονιάς πλάι στο κύμα, για φωτογραφίες, για τρέξιμο στην άμμο...






Για μια φωτιά να ζεσταθούν...


Ή απλώς για άραγμα και χαζολόγημα!..



Στο κέντρο της παραλίας κάποιος έχει δημιουργήσει ένα πολύχρωμο installation με λούτρινα κι άλλα παιχνίδια, που έχει περιμαζέψει:





Όπως και νάχει, ο Μπάτης και το Έδεμ  διατηρούν κάτι το παλιοκαιρίσιο, αντιστέκονται στον χρόνο, αποπνέουν πάντα την ίδια αύρα, προσφέρονται για βόλτα, δίνοντας χρώμα ακόμα και στην πιο παγωμένη και αργόσυρτη Πρωτοχρονιά.
Καλή Χρονιά σε όλους!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com