Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΑ ΚΟΝΤΑ

Πρεμιέρα το βράδυ της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου, για την Ομάδα Let's Act και το συλλογικό της έργο "Έλα κοντά" στον Τεχνοχώρο "Φάμπρικα" του Κεραμεικού.
Το έργο, απλό στην σύλληψή του, ζωντανεύει χάρις σε μιαν αλληλουχία εύστοχων διαλόγων, που εκφέρονται με άνεση από τους ηθοποιούς, καθώς, αφ' ενός, είναι γραμμένοι στην κοινή γλώσσα  της καθημερινότητάς μας και, αφ' ετέρου, αφορούν σε καταστάσεις, που βγαίνουν από την ίδια αυτή καθημερινότητα.
Απ' όλα τα συναισθήματα, αυτό που θάπρεπε νάναι το πιο απλό είναι ουσιαστικά το πιο περίπλοκο. Η αγάπη, ο έρωτας, η ερωτική έλξη, ο πόθος και η εκδήλωσή του - όλα συνδέονται μεταξύ τους κι όλα ξεκινούν από τον πάντα και εσαεί ανεξερεύνητο πυρήνα των βαθύτερων και πιο ακατανίκητων ενστίκτων του ανθρώπου. Εξ ορισμού ευγενή, αλλά, παρ' όλ' αυτά, η πράξη τα περιπλέκει, τα κάνει όλα ένα κουβάρι συχνά αξεδιάλυτο και μαζί κάνει κουβάρι κι εμάς, τα υποκείμενα και τα αντικείμενα της αγάπης και του έρωτα.
Να φταίει άραγε το σεξουαλικό ένστικτο για τις επιπλοκές; 
Ή, μήπως, οι εγωισμοί; 
Ή, ίσως, το πόσο αχόρταγοι είμαστε και το πόσο ακόμα πιο αχόρταγοι μπορούμε να γίνουμε; 
Ή, τελικά, το ότι είμαστε κτητικοί ακόμη κι όταν δεν πρόκειται για υλικά αγαθά, αλλά για ανθρώπους; Γιατί όταν κάποιος είναι κτητικός, μοιραία γίνεται και κατακτητικός - κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ το ότι χρησιμοποιούμε το ρήμα "κατακτώ" για την αγάπη, τον έρωτα, τον συνάνθρωπο...
Δεν υπάρχουν απαντήσεις οριστικές σ' αυτά τα ερωτήματα, που είναι σε όλους μας οικεία, γνώριμα - ακόμη και προσωπικά, τελικά. 
Δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί η αγάπη μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να στερέψει, να πάρει λάθος δρόμο, να γίνει από ανάταση το αντίθετό της, να γίνει συντριβή, μίσος! 
Δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί ο έρωτας πρέπει ή μπορεί νάναι ταυτόχρονα και πόλεμος. 
Δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί να μην είναι όλα απλά.
Το έργο παρακολουθεί την ζωή τεσσάρων νέων ανθρώπων, που μπλέκουν σε ένα τρελλό γαϊτανάκι έρωτα. Ο ένας είναι ζευγάρι με τον άλλο, αλλά όλοι θέλουν κάποιον άλλο από αυτόν, που ήδη έχουν, κι έτσι τα δύο ζευγάρια γίνονται ουσιαστικά τέσσερα - τέσσερα άτομα που φτιάχνουν τέσσερα ζευγάρια. 
Παράλογο; Παράτολμο; Ανήθικο; Ανόητο; Αμαρτωλό; Ποιός μπορεί να δώσει χαρακτηρισμό; Κι ακόμη, ποιός είναι αναμάρτητος; 
Και ποιός μπορεί να δώσει λύση; Υπάρχει λύση; Ή η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος, έτσι κι αλλιώς;
Οι βασικοί τέσσερις ηθοποιοί της Ομάδας Let's Act, που πρωταγωνιστούν στο έργο, περιφέρονται στην σκηνή, από διάλογο σε διάλογο κι από κατάσταση σε κατάσταση χαμένοι, αγχωμένοι, ανασφαλείς. Μοιάζουν να μην έχουν ούτε προέλευση ούτε προορισμό. Μπορεί να μην ξέρουν τι ακριβώς θέλουν, αλλά θέλουν και με βάση αυτό το "θέλω" ενεργούν, πορεύονται, διασταυρώνονται, ζευγαρώνουν. Βιώνουν τα εντονότερα και βιολογικώς αναγκαιότερα των συναισθημάτων, κατατρώγοντας ο ένας τον άλλο και, τέλος, τον εαυτό τους.
Χυμώδης Τζούλη η Χαρά Ματσούκα, και σπαρακτικά ειλικρινής. 
Ανίκανη, αδύναμη, να κατασταλάξει, αλλά, αντίθετα, πολύ ικανή να μπει στο παιχνίδι της πρόκλησης και να το παίξει όλο, ώς το τέλος, η Ιφιγένεια της Πηγής Μπουκουβάλα, που έχει κάνει και την σκηνοθεσία. 
Χαρακτηριστικά ασταθής στον ατιθάσευτο, όσο και διαρκώς αμφιταλαντευόμενο ερωτισμό του, ο Λουκάς του Φάνη Στάμου. 
Και, τέλος, ο Πάνος Τσαλιγόπουλος, στον ρόλο του Νίκου, για τον οποίο δυσκολεύεσαι να καταλήξεις αν είναι ηθικός ή δειλός, ευγενής ή αφελής ή αν αυτή είναι, απλώς, η μάσκα του στο ατελεύτητο αυτό γαϊτανάκι.
Βλέποντας τον φαύλο αυτό κύκλο, που γυρίζει κάθε Κυριακή στις 7, το απόγευμα, στην μεγάλου Αλεξάνδρου 125 του Κεραμεικού, δεν θα βρείτε απαντήσεις.
Θα διακρίνετε ερωτήσεις, όμως! Πολλές και αμείλικτες..
Μπορεί να μην τις ακούσετε να διατυπώνονται φωναχτά και ξεκάθαρα, αλλά θα τις πιάσετε στον αέρα, θα τις πιάσετε στα κλεφτά βλέμματα των πρωταγωνιστών, βλέμματα, που ολοφάνερα έχουν κεντηθεί από μια πολύ προσεκτική σκηνοθετική επιμέλεια.
Θα τις δείτε τις ερωτήσεις, λοιπόν, μπροστά σας, να ενσαρκώνονται, να προσωποποιούνται, να αποκτούν όνομα, μορφή, να γίνονται ιδρώτας - πότε καυτός πότε παγερός.
Τις απαντήσεις για το αν και τι απ' όλα αυτά αξίζει τον κόπο, την εξουθένωση, τον αφανισμό, θα τις βρείτε μέσα σας. Μόνον εσείς τις έχετε και μόνο για τον εαυτό σας θα ισχύουν!           































Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com