Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Στο Σύνταγμα μια Κυριακή απόγευμα...

Ήταν όμορφα χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα, καθώς ο ήλιος έγερνε κι έλουζε την Βουλή στα πορτοκαλοκίτρινα και στα χρυσά...



Τα περιστέρια ήταν εκεί, όπως πάντα...


Και τα παιδάκια, που τα κυνηγούν και τα ταΐζουν, ήταν εκεί...
Εκεί και οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς...

Όλοι εκεί κι όλα κανονικά...

Όλα;
Σχεδόν όλα... Αν κάποιος ξένος ή κάποιος δικός μας όχι πολύ παρατηρητικός περνούσε από εκεί, δεν θάβλεπε τίποτε το ασυνήθιστο.
Γιατί καμμιά διακοσιαριά άνθρωποι μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη δεν είναι δα και τίποτε το σπουδαίο...
Ούτε κι άλλοι διακόσιοι, βία τριακόσιοι, χαμηλά στα σκαλάκια της Πλατείας και στο Συντριβάνι, σαν κρυμένοι από την Λεωφόρο, είναι τίποτε σπουδαίο...

Δύο συγκεντρώσεις, όμως, εξελίσσονταν παράλληλα χθες στο Σύνταγμα. Κι ήταν κι οι δύο θλιβερές από άποψη συμμετοχής και παλμού.
Η πρώτη ξεκίνησε γύρω στις 6 το απόγευμα, όταν κάπου 200 άνθρωποι μαζεύτηκαν μπροστά στον Άγνωστοι Στρατιώτη, για να καταφερθούν εναντίον των μέτρων. Προτάθηκε, μάλιστα, να επαναλαμβάνεται αυτή η συγκέντρωση κάθε Κυριακή στο ίδιο σημείο και να παίρνουν όλοι, όπως και χθες, τον λόγο. Ένα είδος Hyde Park corner για την Ελλάδα, την Αθήνα και τον 21ο αιώνα - μόνο που εδώ και τώρα τα προβλήματα είναι τόσο πολύ πιο σοβαρά, συγκεκριμένα και άμεσα, ώστε μου μοιάζει αυτός ένας τρόπος για να χάσουμε και την λίγη αξιοπρέπεια, που μας έχει μείνει... Γιατί ώς  το βράδυ έμειναν εκεί να χειρονομούν, να συζητούν με ντουντούκες ή χωρίς κάμποσοι άνθρωποι, που απλώς θέλανε να βγάλουν από μέσα τους ό,τι τους απασχολούσε. Ένας φίλος, που βρέθηκε εκεί, αφού εγώ είχα φύγει, μου είπε ότι κατέληξαν να συζητούν ακόμη και για το Facebook ή το σπήλαιο των Πετραλώνων, στην Χαλκιδική... 








Μόνη πραγματικά άξια λόγου εμφάνιση έκαναν μερικά παιδιά, με μάσκες και πλακάτ... κι ευτυχώς που εμφανίσθηκαν κι αυτά έτσι αιφνιδιαστικά, για νάχουν κάτι να γράψουν οι κάμερες των καναλιών, που ξεροστάλιαζαν στο λιοπύρι!











Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά της Λεωφ. Αμαλίας, γύρω στις 7 άρχισε να μαζεύεται κι ο κόσμος, που ήθελε να τιμήσει τα αθώα θύματα της Σταδίου 23 και να διαμαρτυρηθεί για τις απαράδεκτες φονικές επιθέσεις.




Δεν θα γράψω εδώ ξανά τι πρεσβεύω για το θέμα, γιατί τόχω εξαντλήσει. Ντρέπομαι, όμως, για το ότι με πολλήν ευκολία χιλιάδες άνθρωποι πατάμε ένα κουμπάκι και πενθούμε ή διαμαρτυρόμαστε μέσω Facebook, αλλά μόλις 300 μαζεύονται στο Σύνταγμα, για να δείξουν πόσο πολύ αντιτίθενται και καταδικάζουν, πόσο πολύ τραυματισμένος βγαίνει ένας έντιμος αγώνας από τέτοιες ενέργειες εγκληματικές.
Όπως είχα γράψει, θάθελα να δω κάποιους πολιτικούς μας να περνάνε, έστω, από εκεί, θάθελα να δω ειδικά τους ηγέτες της Αριστεράς να διαδηλώνουν τον αποτροπιασμό τους...
Δεν ήρθαν - μόνο η Κα Μπακογιάννη ήρθε, με τον γιο της και με το επιτελείο της, όπως ήρθε και ένα μέρος από το συντακτικό προσωπικό του protagon.gr, με επί κεφαλής τον κ. Στ. Θεοδωράκη.




Στην συγκεκριμένη συγκυρία, βέβαια, θα προτιμούσα και θάταν πιο εποικοδομητικό να δω την Κα Μπακογιάννη να φεύγει από αυτή την συγκέντρωση και να πηγαίνει στην άλλη, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, να παίρνει την ντουντούκα και να εξηγεί γιατί ψήφισε υπέρ των μέτρων, να μιλάει για το πώς φτάσαμε εδώ...
Ωστόσο, ούτε αυτό έγινε... Γύρω στις 8 πήραν όλοι οι συγκεντρωμένοι τα κεριά τους και την αμηχανία τους και κατηφόρισαν προς την Σταδίου 23...



... στον τόπο, όπου 3 νέοι άνθρωποι κι ένα αγέννητο παιδί έχασαν άδικα την ζωή τους...



          

Μοιραία κάποτε τα λουλούδια, που πολλοί έχουν αφήσει εκεί, θα μαραθούν κι ο αέρας θα πάρει τα χαρτιά με τα μηνύματα και τους στίχους... Μοιραία, θα ξεχάσουμε κι εμείς - αλλά ας μη ξεχάσουμε  και τόσο γρήγορα πια...
Γιατί έτσι γρήγορα, που ξεφτίζει η μνήμη μας, έτσι γρήγορα που πάμε να ξεχάσουμε, το ίδιο γρήγορα θα ξαναζήσουμε τα ίδια στις δύσκολες μέρες πούναι μπροστά σ' όλους μας...

20 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

:(
Μπράβο που πήγαν αυτοί που πήγαν..

ELvA είπε...

Δυστυχως καποιοι ηρθαν και παλι για τα 'ματια του κοσμου' και οχι για να εξηγησουν ''γιατί ψήφισαν υπέρ των μέτρων, και για το πώς φτάσαμε εδώ...''

Story of my life, φιλε Αστεροειδη!
Αυτο που θελω ειναι να δω μια πραγματικη αλλαγη στη χωρα αυτη,αλλα θα γερασω με αυτη τη προσδοκια μου φαινεται....

Χαιρετισμους απο τον κρυο, ακομη, Βορρα ;)

ασωτος γιος είπε...

αν ημουν αθηνα θα μουν εκει,, καπως ετσι ζουμε και θλιβομαστε μεσα απο FB

Margo είπε...

Πιστεύω ότι δεν δόθηκε δημοσιότητα πολλοί δεν το γνώριζαν καν, όχι πως θα άλλαζε κάτι αλλά φάνηκε ότι οι συνήθεις συγκεντρώσεις πατρονάρονται από τα κόμματα και τα συνδικάτα. Ο καθένας από μόνος του δεν αφήνει τη βολή του.. δυστυχώς! Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας..
Καληνύχτα Asteroid

aKanonisti είπε...

Καλώς ήρθες στη Κοινωνία του Θεάματος....

:-))))))

Ephemeron είπε...

Ο κοσμος ακομα κοιμαται...
Μονο οταν αρχισει να "καιγεται η γουνα του" τοτε αρχιζει και ουρλιαζει...
Συμφωνα με τον νεο-ελληνικο τροπο σκεψης...
Εχασες το σπιτι σου;
Τι με ενδιαφερει... εγω δεν εχασα το δικο μου...
Εχασες τη δουλια σου;
Τι με ενδιαφερει... εγω δεν εχασα τη δικια μου...
Καψανε το αυτοκινητο σου;
Τι με ενδιαφερει... εμενα το δικο μου ειναι ακομα εδω...
Σκοτωσαν το παιδι σου, τον αντρα σου, την γυναικα σου, το φιλο σου;
Τι με ενδιαφερει... εμεις ολοι ειμαστε καλα...
Αυτος ο απαραδεκτος νεο-ελληνικος τροπος σκεψης, ειναι δυνατον να σταματησει, για να παει επι τελους καλυτερα η χωρα;;;
Αντε... για να τελειωνουμε....

CsLaKoNaS είπε...

"Ντρέπομαι, όμως, για το ότι με πολλήν ευκολία χιλιάδες άνθρωποι πατάμε ένα κουμπάκι και πενθούμε ή διαμαρτυρόμαστε μέσω Facebook, αλλά μόλις 300 μαζεύονται στο Σύνταγμα, για να δείξουν πόσο πολύ αντιτίθενται και καταδικάζουν, πόσο πολύ τραυματισμένος βγαίνει ένας έντιμος αγώνας από τέτοιες ενέργειες εγκληματικές."


"Μικροαστείοι"...

...αυτοί και ο γελοίος αριστεροειδής και υποκριτικός ριζοσπαστισμός τους...

DonnaBella είπε...

και εγω αυτο αναρωτιομουνα αυτες τις μερες - αραγε ποσο θα παρει αυτη τη φορα μεχρι και παλι να ξεχασουμε?

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μπράβο μεν, αλλά δεν αρκούν, Ηφαιστίωνα...
Κι αν ξαναθρηνήσουμε νεκρούς, θα φταίει ΚΑΙ η δική μας σιωπή, που μπορεί να εκληφθεί και ως ανοχή για παράπλευρες απώλειες!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Elva, οι πολιτικοί κάνουν την "δουλειά" τους και τις κακοτοπιές τις αποφεύγουν.
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Το Facebook καλό και άγιο είναι, Άσωτε, αρκεί να ξέρουμε την χρήση και τα όριά του...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Margo, μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι στο 99,9% των περιπτώσεων οι συγκεντρώσεις, που δεν οργανώνονται και δεν πατρονάρονται από Κόμματα και συνδικαλιστικές Παρατάξεις αποτυγχάνουν - είτε ως συγκεντρώσεις καθ' εαυτές είτε ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό. Τρανό παράδειγμα οι συγκεντρώσεις του 2007 για τις πυρκαϊές, που πέτυχαν να μαζέψουν κόσμο, αλλά ουδένα σκοπό επέτυχαν - με αποτέλεσμα την νέα πύρινη κόλαση του 2009.

Ένα, λοιπόν, πρόβλημα, σε σχέση με την προχθεσινή συγκέντρωση για την καταδίκη των φονικών επιθέσεων είναι και το ότι κανένα Κόμμα, καμμιά παράταξη, κανένας Φορέας δεν μπήκε στον κόπο να την θέσει υπό την αιγίδα του, να την υιοθετήσει, να την προβάλει, να την οργανώσει.
Αυτό, ωστόσο, δεν ακυρώνει τις δικές μας ευθύνες, καθώς δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μια μαζική επίδειξη γνήσιας ευαισθησίας σήμερα ίσως μπορεί να αποτρέψει τα πολύ χειρότερα στο μέλλον. Θεωρώ εξέχουσας σημασίας σήμερα κι όσο είναι ακόμα νωρίς το να απομονωθούν και να καταδικασθούν κοινωνικά οποιεσδήποτε πρακτικές βίας - και, μάλιστα, βίας κατά της ανθρώπινης ζωής, βίας τυφλής και α-νόητης.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Φτηνά θεάματα, Ακανόνιστη -
να τα αλλάξουμε!..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ο κόσμος θα ξυπνήσει απότομα, Εφήμερε! Και τότε θα κλάψουνε μανούλες - ελπίζω όχι οι δικές μας!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Λάκωνα, η Αριστερά δεν έχει, δυστυχώς, καμμία σχέση με όλα αυτά... Απουσιάζει επιδεικτικά από το σκηνικό, ψελλίζει δηλώσεις και μασημένα λόγια, λες και δεν αντιλαμβάνεται ότι πρώτη αυτή οφείλει να περιφρουρήσει την ηθική των αγώνων της.
Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις ευκολίες μας, στον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αξιοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα. Είναι καλά τα κοινωνικά δίκτυα, απαραίτητα σε έναν κόσμο σύνθετο, που μπορεί ΚΑΙ μέσα από αυτά να γίνει πιο απλός, ευκολότερα και ταχύτερα προσβάσιμος.
Δεν αντικαθιστούν, όμως, την πραγματική ζωή. Η λαϊκή οργή ειδικά σε τόσο ιερό θέμα όπως η επιβουλή κατά της ανθρώπινης ζωής μπορεί να διαδοθεί μέσω του Internet, αλλά εκφράζεται στον πραγματικό κόσμο, με τρόπο απτό στις πλατείες, στα πεζοδρόμια, χέρι-χέρι με όσους την νοιώθουν κι αυτοί, με αλυσίδα ανθρώπινη, που θα εμποδίσει τους εγκληματίες να ξαναδοκιμάσουν!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Κι όσο ξεχνάμε, DonnaBella, ή όσο απλώς γυρίζουμε αλλού το βλέμμα, θα βιώνουμε τα ίδια και τα ίδια...

CsLaKoNaS είπε...

@ASTEROID

Έχεις απόλυτο δίκιο για την Αριστερά και τη στάση της. Είναι απλά για λύπηση οι άνθρωποι.

Βέβαια εγώ δε μίλησα για Αριστερά. Μίλησα για την αριστεροειδή- τη Λαζοπούλεια - νοοτροπία. Την επανάσταση του καναπέ ή του facebook αν προτιμάς :)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αυτό, όμως, που εννοω, Λάκωνα, μας πάει ένα βήμα παραπέρα - παραπέρα από τις ετικέττες της Αριστεράς, του Facebook, του Λαζόπουλου - και βάζει εμας ως άτομα, ως υποκείμενα σκέψεων και ενεργειών ξανά στο επίκεντρο.
Η Αριστερά δεν είναι όσοι (αυτο- ή ετερο-)επιλέγονται αριστεροί, το Facebook είναι καλό γι' αυτό, που μπορεί να το βάλουμε να κάνει (βλέπε, π.χ., αναλυτικότερα το σημερινό μου post στο άλλο μου blog για την σελίδα "Μυκονιάτες") κι ο Λαζόπουλος, ανάλογα με το γούστο του καθενός, μπορεί νάναι καλό για ένα ήσυο και φθηνό βράδυ στο σπίτι, στον καναπέ.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που υιοθετούμε άκριτα μια ή άλλη στάση, της βάζουμε ένα ταμπελάκι, την βάζουμε σ' ένα κουτάκι και λέμε "ΟΚ, τελειώσαμε".

Τόχω ξαναπεί: "Δεν είμαι αριστερός, δεν είμαι τίποτε". Διατηρώ το δικό μου κριτήριο, σωστό ή λάθος, αλλά δικό μου, με άλλα συμφωνώ και μ' άλλα διαφωνώ ή απλώς δεν με εκφράζουν. Βρ'εθηκα την Κυριακή στο Σύνταγμα, όπως ακριβώς τόγραψα: "Θα είμαι εκεί για μένα", όχι γιατί κάποιος με κάλεσε ή κάποιος μούπε "Πήγαινε". Ίσως, μάλλον, πάτησα κι ένα κουμπάκι συμπαράστασης στο Facebook, αλλά με πλήρη συναίσθηση ότι αυτό δεν θάφτανε. Αντίθετα, αξιοποίησα πλήρως το Facebook, εν προκειμένω, γιατί από εκεί έμαθα για την συγκέντρωση κι από εκεί αντέγραψα και το banner ή όπως αλλιώς το λένε, που τόκανα δύο σχετικά posts, ένα για την Αθήνα, ένα για την Θεσσαλονίκη.
Θέλω να πω μ' αυτά ότι δεν μας φταίει η Αριστερά καθ' εαυτήν, αν εμείς δεν μπορούμε να αρθρώσουμε λόγο ή να προβούμε σε κάποια πράξη με συνοχή, δεν μας φταίει το Facebook, αν δεν έχουμε την ευφυΐα να πάρουμε και τα πόδια μας και να πάμε όπου πρέπει να δώσουμε ένα παρών, δεν μας φταίει ο Λαζόπουλος, αν νομίζουμε ότι, βλέποντάς τον, εξαντλούμε το
αντιπολιτευτικό μας καθήκον!

Το ζήτημα είναι πάντα να τοποθετούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας στην θέση του υποκειμένου ενεργειών...

tovenito είπε...

πραγματικά υπάρχουν γκρουπάκια και σελίδες στο fb που έχουν μπει εκαντοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι, κάνουν τη διαδικτυακή επανάστασή τους και μετά πάνε να βάψουν κανένα νύχι..
τη στάση της μπακογιάννη εγώ την θεωρώ έντιμη. πάντα αυτά πίστευε, πάντα αυτά έλεγε σε σχέση με την οικονομία. φυσικά και μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού της να παίζονταν διάφορες σκέψεις, αλλά είνα από τις λίγες που δεν λαϊκίζουν και υπερασπίζονται τα πιστεύω τους. άσχετα αν διαφωνεί κανείς ή όχι με τα μέτρα, το να πας με την αγέλη είναι ο εύκολος δρόμος

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Με την Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφνεί - και στην συγκεκριμένη περίπτωση εγώ προσωπικά θα ήθελα πιο πολύ να την δω στην άλλη συγκέντρωση, που είχε ως άξονα την διαμαρτρία κλατά των μέτρων. Ωστόσο, δεδομένου κιόλας ότι αυτή η άλλη συγκέντρωση ευτελίσθηκε σταδιακά, θεωρώ έτσι κι αλλιώς σπουδαίο το ότι πήρε τον γιο της και κάποιους από το επιτελείο της και συμμετείχε στην συγκέντρωση κατά των φονικών, που έγιναν.
Ήταν μια ηθική στάση, την οποία δεν θα μπορούσα να μη επισημάνω, ειδικά, μάλιστα, όταν ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος πολιτικός δεν εμφανίσθηκε...

 
GreekBloggers.com