Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η σκέψη της ημέρας - Η αβάσταχτη ελαφρότητα της Κας Έλιας Ζερβού

Από χθες διακινείται στο Διαδίκτυο - από site σε site και από mail σε mail -   ένα απερίγραπτο κείμενο, που υπογράφει κάποια Κυρία Έλια Ζερβού. Επαγγέλλεται την τσαούσα, αλλά οι μόνες τσαούσες του δημόσιου, ούτως ειπείν, βίου, που θυμάμαι εγώ, ήταν εκείνες οι αλήστου μνήμης κοπέλες, που χαϊδευτικά προσφωνούσε έτσι ο Γιώργος Μαρίνος στο show "CIAO, ANTENNA".

Πριν παραδοθεί στην γενική χλεύη, ο προηγούμενος Πρωθυπουργός έσπειρε, με μεγάλη, ομολογουμένως, επιτυχία, τον σπόρο του διεθνούς διασυρμού και του χλευασμού της Ελλάδας. Σε προσωπικό επίπεδο, η πρακτική του δεν του απέδωσε πολλά, αλλά παρέσυρε, όμως, πολλούς άλλους, που νόμισαν ότι αυτή είναι η νέα ιδεολογία του Κινήματος, ο Τέταρτος ίσως Δρόμος προς τον Σοσιαλισμό. Και κάπως έτσι εξαπλώθηκε η νέα μόδα της απόλυτης απαξίωσης της χώρας, την οποία ήδη πληρώνουμε ακριβά και σε πολλά επίπεδα.
Σ' αυτήν την μόδα υπακούει, μετά βαΐων και κλάδων, και το κείμενο της Κυρίας Ζερβού, εμπλουτίζοντας τώρα την βιβλιογραφία με γλαφυρές χυδαιολογίες του είδους, που εξασφαλίζει υψηλή αναγνωσιμότητα, πολλά share στο Facebook και tweets στο Twitter. Κρίνοντας από την ένταση της γραφής, δεν βρίσκω λόγο να αμφισβητήσω ότι το κείμενο αντανακλά τις προσωπικές εμπειρίες της συγγραφέως του σε ένα γνήσια λούμπεν κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
Μπορεί, φερ' ειπείν, να αντανακλά τον κόσμο της μόδας, ένα καλλιτεχνικό κύκλωμα, μια δημοσιογραφική ή πολιτική κλίκα. Μπορεί να αντικατοπτρίζει καταστάσεις οικείες στα πολύ χαμηλά ή στα πολύ υψηλά κοινωνικά στρώματα, γιατί εκεί συχνότερα παρουσιάζεται το φαινόμενο της έλλειψης ή της άμβλυνσης των ηθικών αντιστάσεων.
Εν πάση περιπτώσει, το βέβαιο είναι ότι το κείμενο δεν αφορά την μεσαία τάξη, που αποτελεί παντού και πάντα την οικονομική και ηθική ραχοκοκκαλιά μιας οποιασδήποτε χώρας. Ναι, αυτήν την μεσαία τάξη, που καθόλου τυχαία και πολύ συνειδητά επιχειρεί να αποδομήσει βίαια η λεγόμενη Μνημονιακή πολιτική και τα παρεπόμενά της.  Ακόμη περισσότερο, το κείμενο δεν αφορά γενικευμένα την δύσμοιρη αυτή πατρίδα μας, που ποικίλα στραβά μπορεί να έχει, αλλά, πάντως, αυτά δεν είναι ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα από άλλων χωρών στραβά. Τόση και τέτοια απαξίωση δεν της αξίζει, όπως δεν αξίζει και σε κανέναν μας να γενικεύει μια γυναίκα τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός της - του άντρα της, του πατέρα της, της φίλης της  - και να τα αποδίδει αυτούσια σ' όλους εμάς, τους υπόλοιπους. Με λίγα λόγια, ούτε στην οικογένειά μου ούτε στο φιλικό ούτε στο επαγγελματικό μου περιβάλλον έχω παιδεραστές, κλέφτες ή ερωτύλους. Και δεν είναι περιορισμένο - κάθε άλλο! - το περιβάλλον μου ούτε και λίγα τα δικά μου χρόνια στην γη αυτή, που την πατούμε.
Ματαιοπονούν, λοιπόν, όσοι ταυτίζουν το περιβάλλον τους με την Ελλάδα όλη. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή, που βλέπουν στον καθρέφτη τους, δεν είναι ο οποιοσδήποτε δικός τους μικρόκοσμος. Η Ελλάδα είναι εκεί έξω, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να πιστέψει στον εαυτό της, να επιζήσει, έπειτα από τόσα πισώπλατα μαχαιρώματα, και να προχωρήσει - πολύ πιθανόν, χωρίς αυτούς, και τούτο είναι, που τους πονάει, τούτο είναι, που τους κάνει να την βρωμίζουν.
Οι ώρες δεν είναι κατάλληλες για τέτοια "παιχνίδια". Προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στον τόπο και στις νέες, σχεδόν απελπισμένες, γενιές όσοι γράφουν κι όσοι, χάριν παιδιάς ή από πικρία για τα υπαρκτά στραβά, υιοθετούν τέτοια απόλυτα κείμενα. Η αυτογνωσία, την οποία η χώρα κι όλοι μας χρειαζόμαστε, για να βγούμε από το τέλμα, δεν θα προέλθει μέσα από φτηνό πνεύμα, υπερβολές, ακρότητες και χυδαιολογίες, που πασχίζουν να μας βουλιάξουν στο τέλμα και να μας κρατήσουν εκεί. Ο φόβος τους είναι να μη φανεί πως κάποιοι - ίσως όχι οι πιο δυνατοί, αλλά, πάντως, οι πιο πολλοί!- δεν είμαστε σαν αυτούς, ψυχές βουλιαγμένες στις δικές τους αμαρτίες, δημόσιες ή ιδιωτικές. Όχι, δεν είμαστε σαν αυτούς! Και δεν θα γίνουμε ούτε θα μας κάνουν!
Στο κάτω-κάτω, τα δικά τους μούτρα βλέπουν στον καθρέφτη τους κι όχι τα δικά μας. Κι ας μας κάνουν την χάρη να μη μας τα τρίβουν στην δική μας μούρη...
  

15 σχόλια:

Man laying down είπε...

"Εμείς η μεσαία τάξη
είμεθα η μόνη τάξη
με έντιμη συνείδηση, εθνική"

kariatida62 είπε...

Δεν έπεσαν στην αντίληψή μου τα κείμενα της Τσαούσας του Διαδικτύου...αλλά κατά πως μας εξηγείς καλά της απαντάς!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Είναι γεγονός ότι το στυλ γραφής της τσαούσας είναι ιδιαίτερο. Είναι πούμε 'take it or leave it'. Και όντως ήταν πολύ έντονο και υπερβολικό ως ύφος και ως γραφή. Νομίζω όμως ότι την αδικείς κατά τι. Ίσως επειδή δεν την έχει διαβάσει πολύ. Άλλα κείμενά της είμαι σίγουρος ότι θα σε βρουν σύμφωνο, παρά το αμετροεπές των μεταφορών της. Δώσε της λίγη πίστωση χρόνου.
Σού μιλάω ως προς μπλόγκερ προς μπλόγκερ :-)

Hfaistiwnas είπε...

Το διάβασα μόλις τώρα! Σαν πρώτη ματιά μου φάνηκε υπερβολικό, με τη δεύτερη ματιά όμως, είναι το παράπονο για μια χώρα που σε έχει πληγώσει;!;;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Γαβριήλ, είμαι υποχρεωμένος να διαφωνήσω. Την παρακολουθώ, έστω και όχι σε τακτική βάση, από καιρό, από τότε που ήταν σκέτη τσαούσα, χωρίς ονοματεπώνυμο. Είναι παλιά blogger, η πίστωση χρόνου δεν της χρειάζεται.
Η χυδαιολογία είναι το προσωπικό στυλ της, που δεν μου πάει, λόγω προσωπικού γούστου και ιδιοσυγκρασίας. Με άλλα πρότυπα γραφής έχω γαλουχηθεί, αλλά, παρ' όλ' αυτά, δεν θα έθετα το θέμα, εάν εξακολουθούσε με αυτό το στυλ να προβάλλει απλώς τον έκπτωτο ΓΑΠ, την πολιτική ιδεολογία της, την προσωπική της ζωή. Δικαίωμά της και δικός της λογαριασμός το τι πιστεύει και το πώς επιλέγει να το περιγράψει. Η βάναυση προσβολή της δικής μου αισθητικής λίγο ενδιαφέρει τους άλλους και δεν παίζει γενικά ρόλο.
Όταν, όμως, κάποιος επιχειρεί να προβάλει τον δικό του μικρόκοσμο στην συνολική κοινωνία και στον τόπο, το πράγμα αλλάζει. Τότε προσβάλλομαι πραγματικά και όχι αισθητικά, προσβάλλεται το συλλογικό γίγνεσθαι, που δεν επιτρέπεται να ταυτίζεται με τις δράσεις και τον τρόπο σκέψης της μιας ή της άλλης κλίκας, που κακή τη μοίρα βρέθηκε να "επικρατεί" σε δεδομένη χρόνο ή σε δεδομένο χώρο. Και μόνον, άλλωστε, το γεγονός ότι συγχνωτίζεται - αν τα πράγματα είναι όπως τα δηλώνει - με όλον αυτό τον συρφετό ανώμαλων και απατεώνων, αρκεί για να δειχθεί ο διαταραγμένος ψυχικός κόσμος. Δεν μας αφορά - υπάρχουν ειδικοί να βοηθήσουν καλύτερα από το μας τρίψει κατάμουτρα την κοινωνική της εμπειρία και να μας πει πως εμείς, εσύ, εγώ, η κόρη μου, ο γιος σου, η μάνα μου, ο πατέρας σου, οι φίλοι μας, είμαστε αυτοί, που περιγράφει...
Η Ελλάδα ως χώρα και κοινωνία έχει πολλά στραβά. Μας πληγώνει, όπως πολλές χώρες πληγώνουν τους πολίτες τους... αλλά η σήψη αφορά συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας και της πολιτείας, αφορά άτομα, που έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση και που κάποιοι πολύ βολικά μπορεί να θέλουν να τους κάνουν να χαθούν και να αθωωθούν μέσα στον γενικό πολτό!
Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν είναι παράπονο, Ηφ. Είναι λίβελος!

7Demons είπε...

Εμείς πάλι,που γνωρίζουμε τη γραφή της Τσαούσας-και έχουμε κάθε δικαίωμα και επιχείρημα να την περιφρονούμε-απορούμε γιατί ασχολείστε μαζί της.
Ξοδεύετε ασκόπως το χρόνο σας φίλτατε και επιπλέον αμαυρώνετε την ωραία και ενδιαφέρουσα αισθητική του ιστολογίου σας.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Έχετε δίκιο, 7... αλλά το κάνω για να προστατεύσω εγκαίρως την αισθητική όλων των υπολοίπων - αφού εγώ εξετέθην έτσι κι αλλιώς στην μόλυνση!

orfia είπε...

To style tis anesis kai tis apaxiwsis fysika kai den synista epipedo poy na to pareis sta sovara. Mpika kapoia stigmi poly palia,tin diavasa kai apla gyrisa ti plati!! Ayta.Pragmatika opws leei kai 7demons min asxoleisai , tis dineis episkepsimotita poy fisika den einai pragmatiki.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαιρετικό κείμενο-σχόλιο. Και πιο πολύ χαίρομαι για την ταύτιση απόψεων που έχουμε για τη μεσαία τάξη και την αντίληψη του τι πιστεύει η κοινωνία.

Ephemeron είπε...

Αν θελεις να δεις πως εφτασε ο κοσμος σ' αυτο το χαλι, στο σημειο να μην ξερει τι λεει, να λεει στην κυριολεξια πραγματα σχιζοφρενικα, απλα ριξε μια ματια σ αυτη τη διαφημιση... ΕΔΩ

Το μυαλο του κοσμου δυστυχως εχει γινει φιστικι εδω και παρα πολυ καιρο...

Νέμεσις είπε...

Eξαιρετικό κείμενο!!!Αρκετά με τα παραληρήματα πολλών υπερεκτιμημένων, δηθεν, που ταυτίζουν μια χώρα ολόκληρη με την δική τους παιδεία και τον δικό τους μικρόκοσμο.Που νομίζουν ότι με την γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι...προοδευτικοί, απελευθερωμένοι.

Ωκεανός είπε...

H κυρία ειναι αγάμητη.
Ευτυχώς είχα να ακούσω νεα της πολυ καιρό ώσπου έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση της την οποία είχε κάνει κοινοποίηση ενας άλλος αγάμητος "φιλος" στο φατσοβιβλίο.
Η λεγέμενη ειναι εμπαθής με όλους.Χαρακτηριστικό γνωρισμα της καθε ανέραστης που οι αντρες φεύγουν τρέχοντας μακρυά της και εκείνη απομένει με την υπερηφανεια "εχω κάνει 3 γάμους, δυο πολιτικούς και εναν λευκό).
Αντε με την παλιομαλάκω και πολυ ασχολήθηκα.

Ανώνυμος είπε...

Ωκεανέ, είσαι ακριβώς το είδος ανθρώπου που θέλει να έχει οπωσδήποτε άποψη ακόμα και για άχρηστες ειδήσεις, οπότε βγάζει μερικά γρήγορα συμπεράσματα, γαυγίζει την άποψή του σε λίγες σειρές και στο τέλος το παίζει "και πολύ ασχολήθηκα", λες και τον αναγκάσανε ΑΛΛΟΙ να ασχοληθεί με το θέμα.
Πολύς κόσμος έχει αυτού του είδους την αντίδραση, είναι textbook συμπεριφορά. Και είναι βασικό γνώρισμα παιδιών, όχι ενηλίκων. Ξεπέρνα τα προβλήματά σου και μεγάλωσε.

Ανώνυμος είπε...

την θυμαμαι πριν απο καμμια δεκαρια χρόνια στα βλογημένα blogs της athensvoice. Ημασταν μια ομορφη κοινοτητα bloggers μεχρι που ήρθε και τα έκανε ολα πουτάνα με την μικροψυχια, την λασπολογια, τις μπιχτες και την κακία της.Ορισμός της αγάμητης θα συμφωνίσω, ΨΕΥΤΟφιλόζωη (τόσο όσο χρειάζεται για να το τρίβει στην μουρη μας). Δεν νομιζω οτι ασχολειται με κατι στην ζωή της, αποκλειστική της ασχολία είναι να προσπαθει να κανει τους αλλους να ασχολουνται μαζί της και δυστυχώς το καταφέρνει.

 
GreekBloggers.com