Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ - Ηχογράφηση στα σκέτα



Μπορεί και να συναντήθηκαν τυχαία στην ζωή τους τα μέλη μιας μικρής ομάδας παραδοσιακών Μουσικών, μπορεί και όχι. Δεν ήταν μεγάλοι, αλλά δεν ήταν και νέοι.  Ήταν όλοι, κατά πώς μας το λένε τα βιογραφικά τους, λίγο πριν λίγο μετά τα 40, δηλαδή πάνω στην ακμή τους. Αρκετά νέοι για νάχουν ορμή, κουράγια, δημιουργικότητα, κι αρκετά παλιοί για νάχουν κερδισμένη γνώση και πείρα και σοφία, για να αναπληρώσουν όσα βιώματα πιθανόν τους έλειπαν και να συμπληρώσουν άλλα. Όπως και νάχει, πάντως, συναντήθηκαν. Τελικά συναντήθηκαν κι από κει και πέρα το μόνο βέβαιο, είναι πως όσα ακολούθησαν δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα πολύ συνειδητής και στοχευμένης έρευνας και δουλειάς.
Μιλάω για το Μουσικό Σχήμα, την κομπανία του Φώτη Καραβιώτη και του Γιάννη Λίτσιου, μιλάω για τους δυό τους  κι ακόμη μιλάω για τον Θάνο Ρούμπο, τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και τον Αντώνη Παπαδόπουλο. Μιλάω κυρίως για ένα εμπνευσμένο και συγκροτημένο μουσικό έργο-παρακαταθήκη. Ένα CD-υπόδειγμα προσέγγισης, σχεδιασμένο και υλοποιημένο με όρους ντοκουμέντου μεν, που, όμως, είναι ταυτόχρονα και μάλλον πρωτίστως υλικός φορέας γνήσιας συγκίνησης.  


Χάρις σε ευγενική χειρονομία του φίλου Γιάννη Λίτσιου, κρατώ στα χέρια μου εδώ και δυό μέρες το CD «Μουσικές της Πίνδου - Ηχογράφηση στα σκέτα». Το ακούω ξανά και ξανά κι όταν δεν το ακούω, πάλι στα χέρια μου τόχω, καθώς διαβάζω  το πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό ένθετο, που δίνει πληροφορίες και στοιχεία για τα τραγούδια και τους συντελεστές. 
Είναι από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο πως η παραγωγή του  Κώστα Τρικαλιώτη των Μουσικών Εκδόσεων «Το Έλατο» είναι άρτια. Τόσο επιμελημένη που στο τεχνικό επίπεδο ο ακροατής εντυπωσιάζεται, μαθαίνοντας ότι το  υλικό ηχογραφήθηκε ζωντανά. Δύο, μάλιστα, τραγούδια ηχογραφήθηκαν με την κομπανία εν κινήσει να συμμετέχει στον χορό και στο γλέντι. Δεν ξέρω πώς μπορεί τεχνικά να επιτεύχθηκε μια τέτοια καθαρότητα ήχου, αλλά προφανώς η ευκρίνεια των φωνητικών και η ακρίβεια των ενορχηστρώσεων είναι αποτέλεσμα της πολλής δουλειάς, που έχει προηγηθεί.
Πάνω στην Πίνδο ως σημείο σύγκλισης Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου , ως νοητό σημείο συνάντησης και διασταύρωσης λαϊκών πολιτισμών, τα μέλη της κομπανίας Καραβιώτη-Λίτσιου βρέθηκαν μαζί με ζώντες φορείς τοπικών παραδόσεων. Τους φαντάζομαι όλους μαζί να περνούν ώρες ατέλειωτες ακούγοντας και ξανακούγοντάς τους να τραγουδάνε τα πατροπαράδοτα τραγούδια τους, να τους αφηγούνται πού και πώς και γιατί τα τραγουδάνε, πού μπαίνουν οι τελείες, τα κόμματα κι οι άνω τελείες, πώς συντονίζονται οι φωνές, ως πού σέρνονται τα φωνήεντα για να δώσουν το αχ του πόνου και της πίκρας, πότε και πώς κόβονται για να φανερώσουν - και ταυτόχρονα να κρύψουν έγκαιρα - την έξαψη του έρωτα.     
Θάταν πολύτιμες αυτές οι στιγμές, στιγμές απ’ αυτές, που δεν αξιώνεται κανείς πολλές φορές στην ζωή του. Κι είναι πολλαπλό το κατόρθωμα της κομπανίας, που τις αφομοίωσε. Τις έκαναν όλοι κτήμα τους και βίωμα και μας τις παραδίδουν στα σκέτα, στα αυθόρμητα, στα αδιαμεσολάβητα, όπως τις κατέγραψε η ψυχή τους. Γιατί, ναι, είναι ψυχωμένα τα τραγούδια του δίσκου, δεξιοτεχνικό το παίξιμο των οργάνων, καλοχωνεμένες οι πολυφωνίες. Είναι εν ολίγοις στέρεα τα σύγχρονα βήματα των 40άρηδων Μουσικών πάνω στα παλιά, βλαχόφωνα κι ελληνόφωνα,  χνάρια, πάνω στα «κανακαιρίσια» πατήματα, που αφήσαν οι γερόντοι, σημαδεύοντας  προς όφελος των νεώτερων  τα μονοπάτια και τα περάσματα της Πίνδου.  



Όσοι ενδιαφέρονται για την μουσική μας παράδοση κι ακόμη περισσότερο για τα παντρέματά της - παντρέματα, που μεταξύ άλλων, σηματοδοτούσαν και την αρμονική συμβίωση φυλών και φύλων και λαών, την σύμπτυξη και την αφομοίωση στοιχείων από διαφορετικές κουλτούρες, τρόπους, γλώσσες - ας μην ξεπεράσουν αυτή την συγκροτημένη δουλειά.  Διατίθεται με μόλις  8 ευρώ από την ELATO RECORDS, μέσω των τηλ. 2410535717 ή 6938059200. 


                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com