Ξεκάθαρα πράγματα:
1. Θεωρώ πως η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, έτσι όπως την κατάντησαν πολλά χρόνια ανευθυνότητας και φαυλότητας, ήταν τόσο οικτρή, που η διεθνής οικονομική κρίση μας βρήκε απολύτως εκτεθειμένους και ευάλωτους, απαράσκευους για το μέλλον - ακόμη και για το παρόν.
2. Θεωρώ ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη γι' αυτήν καθ' εαυτήν την κατάσταση, που παρέλαβε, αλλά αμφισβητώ το κατά πόσον ήταν και είναι επαρκής η πολιτική διαχείριση της κρίσης και της οικονομικής επίθεσης, που δέχθηκε η χώρα. Μιας επίθεσης τόσο ανελέητης, που, τελικά, υπερβαίνει τα καλώς νοούμενα οικονομικά συμφέροντα των όποιων δανειστών μας και την
εύλογη προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους. Αυτού του είδους η πρακτική, απ' όπου κι αν προέρχεται, δεν ευνοεί τους καλόπιστους δικαιούχους του χρέους μας, αλλά μόνον όσους έχουν επενδύσει στα καθ' εαυτά "ανήθικα" ασφάλιστρα κινδύνου.
3. Θεωρώ ότι, δυστυχώς για την ίδια, στην σημερινή Κυβέρνηση - και, κατ' επέκταση, στην σημερινή πολιτική τάξη - έλαχε η ευθύνη να διαχειρισθεί την κατάσταση με τρόπο κατ' εξοχήν πολιτικό, ώστε η κρίση να μη λάβει χαρακτηριστικά κρίσης κοινωνικής, κατ' αρχάς, και εθνικής, στην συνέχεια. Μέχρι σήμερα, εκ του αποτελέσματος, τα δείγματα της διαχείρισης αυτής δεν δείχνουν πολύ θετικά. Οι δισταγμοί, τα πισωγυρίσματα, οι παλινωδίες και η αμετροέπεια πολιτικών παραγόντων κάθε Κόμματος, κατηγορίας και επιπέδου ευνοούν ένα κλίμα πανικού στην κοινωνία και μέχρι στιγμής δεν την πείθουν ότι όλοι οι πολιτικοί αυτοί, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν, πού πάνε και πώς, τι λένε, τι προτείνουν.
4. Οπαδός θεωριών συνωμοσίας δεν είμαι, αλλά θεωρώ πως πολύ συχνά έχουμε την ικανότητα να βγάλουμε τα μάτια μας και μόνοι μας, δίχως την ανάγκη Αμερικανών, Ευρωπαίων, εξωγήινων ή όποιων άλλων.
Εννοώ μ' αυτό ότι δεν ασπάζομαι αναγκαστικά τα συμπεράσματα και τους φόβους του Μίκη Θεοδωράκη, του τελευταίου εν ζωή "larger than life" σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, που βρήκα
εδώ. Ωστόσο, το σκεπτικό του δεν είναι τοποθετημένο σε λανθασμένη βάση και, το σημαντικότερο, δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα να είναι ίδια ή περίπου ίδια με αυτά, που περιγράφει, αν ενστερνισθούμε μόνοι μας την θέση ότι η οικονομική κηδεμονία εμπεριέχει και την πολιτική, οπότε η κρίση λαμβάνει άλλη, πολύ πιο επικίνδυνη μορφή... μετατρέπεται σε εν δυνάμει εθνική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια χώρα, που - οποία σύμπτωση! - με ευθύνη των ίδιων πολιτικών που οδήγησαν την Οικονομία κατά κρημνών, αφήνει και εκκρεμούν, πυορροούντα, πολλά, εθνικά λεγόμενα, ζητήματα.
Ξέρω ότι πολλοί σήμερα, συχνά δικαιολογημένα, αμφισβητούν τον πολιτικό λόγο και την πολιτική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη - και τούτο ανεξάρτητα από τους αναμφισβήτητους αγώνες και τις ταλαιπωρίες του, ανεξάρτητα από την τεράστια μουσική του προσφορά και προσωπικότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο συγκεκριμένος προβληματισμός του έχει ενδιαφέρον και ευχής έργον θα ήταν να υπάρξει δημόσια συζήτηση και υπεύθυνες τοποθετήσεις στα θέματα, που θίγει.
Σ' ό,τι με αφορά, κρατώ, τουλάχιστον, πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος του πνεύματος και της τέχνης, που μπαίνει στον κόπο να εκτεθεί και να τοποθετηθεί... Αμφιβάλλω, όμως, αν θα μετάσχει κανείς σ' αυτόν τον διάλογο - είτε από τον χώρο των Γραμμάτων είτε από τον χώρο της πολιτικής.
Κι είναι αυτό μια ακόμη μορφή κρίσης εθνικής...
Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη ακολουθεί αυτούσια:
"Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας...
Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.
Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;
Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.
Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.
Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.
Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.
Μακάρι να έχω άδικο."
30 σχόλια:
Την διαβασα την δηλωση του και ομολογω...κατατρομαξα..
Το πασοκ ειναι συνυπευθυνο με τη νδ, μαζι τα ετρωγαν τοσες δεκαετιες. ΜΑ κανενας να μη μπει φυλακη;..
Παρολα αυτά όμως, η κρίση θα περάσει κάποια στιγμή και οι καινούριες ισορροπίες που θα έχουν διαμορφωθεί μόνο για καλό θα είναι..:-) Φιλιά..
Αστεροειδη
Με εκφραζει απολυτα η δηλωση του Μικη και κριμα που δεν υπαρχουν περισσοτερα δημοσια προσωπα να κανουν αντιστοιχες δηλωσεις, αντι να σκυβουν το κεφαλι, ή και να απαιτουν απο εμας τους υπολοιπους να κανουμε το ιδιο, ακουγοντας τα ''παραμυθια'' τους περι του αχανους Ελληνικου χρεους που, κατ αυτους, βεβαια, ολοι εμεις δημιουργησαμε! Δεν βλεπω τις δικες τους ευθυνες, οπως και δεν βλεπω χρονια τωρα καμμια προοδο με τις κυβερνησεις αυτες που σκοπο εχουν να μας κανουν ..
αστερακι στη σημαια των ΗΠΑ!
Καποιοι ισως αυτο να το θεωρουν 'επιτυχια', εγω ομως το θεωρω καταντια..
Υ.Γ. Ισως η σημερινη κυβερνηση,
οπως λες,να μην εχει τη μεγαλυτερη
ευθυνη για τη κριση, αλλα οι λανθασμενοι χειρισμοι τους οπως και η παραταξη τους η ιδια, εχει ευθυνη, ακριβως οπως και η Ν.Δ. Ποιοι αλλωστε μας εφεραν σ αυτη τη κατασταση;
Απλά και ξεκάθαρα:
Χεστήκαμε για τις δηλώσεις του Μίκη.
Συνομωσιολογίες της συμφοράς ειναι τα λόγια του Μίκη. Το κακό ειναι ότι δεν ειναι μόνο του Μικη αυτές οι σκέψεις αλλά μεγάλης μερίδας των Ελλήνων.
Ενταξει, καταλαβαίνουμε ότι το σοκ ειναι τέτοιο που αναζητάς μιά λύση τύπου "θεού" οπότε οι θεωρίες συνομωσίας έρχονται γάντι!!
Έλα όμως που για το θλιβερό, θλιβερότατο κατάντημά μας φταιμε πάνω απ όλα εμείς και πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε αυτό και να δράσουμε αναλόγως.
Θα μας πατήσουν βέβαια στο λαιμό τώρα που είμαστε εκτεθειμένοι σαν καρυδοτσουφλάκια, αλλά δεν ειναι κανενός σχέδιο.
Πάνω απ όλα ειναι δικό μας φταίξιμο, πολιτικών, πολιτών, συνδικαλιστών, εργαζόμενων, ψηφοφόρων, που ανεχτήκαμε τη μικρή και τη μεγάλη διαφθορά και τις αφήσαμε να αλληλοτροφοτούνται και τελικά εγκαταλείψαμε τη χώρα μας ανοχυρωτη στον άνεμο.
Eιναι ακραια σεναρια αλλα μπορει να ειναι αληθινα!
Καλος ο Μικης, αλλα... αυτο το "ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία" καπου δεν μπορω να το καταπιω...
Δηλαδη με λιγα λογια η Αμερικη αφου εσπρωξε στο βουρκο την Καλιφορνια (6η μεγαλυτερη οικονομια στο κοσμο), και την Νεβαδα, και την Φλοριδα, κλπ, και αφου εκανε την οικονομια να παει για βρουβες τα τελευταια 3 χρονια, μετα βαρεθηκε και σκεφτηκε...
"χμμμ... τωρα θα κανω διεθνη συνωμοσια για να διαλυσω την Ελλαδα;;;"
Μμμμ... λες;;;
Είναι τόσο τεράστεια αυτή η κουβέντα..Εγώ πάντως ξέρω οτι Oi New york times ομολόγησαν οτι η αναλογία δημόσιου χρέους πρός ΑΕΠ στην ελλάδα δέν είναι υψηλότερη από κείνην τής Γερμανίας..
Επίσης{αυτό δέν τό ξέρω}διαισθάνομαι πώς θά επαναληφθούν αυτά πού εγιναν στήν Αργεντινή η στην ουγγαρία
επίσης ξέρω οτί Αν είχαν γίνει τέτοιες απάτες στήν Βρετανία ας πούμε, θά τούς είχαν πάρει με τίς κοιλιές.Εκεί τούς βάλαν φυλακή γιά τα δικά τούς σκάνδαλα
Επίσης βάλαν αναγγελία σέ ολες τίς εφημερίδες γιά οσους υποκρυπτουν χρήματα νά τά δηλώσουν τώρα,γιατί οτι καί νά κάνουν θά τά βρούν.
ΕΔώ θά τολμούσαν νά κάνουν κάτι τέτοιο?
Θά τολμούσαν να τά βάλουν μέ τόν κόκκαλη καί μέ τόν κάθε κόκκαλη?
Πολύ αμφιβάλω.
Μάλλον θα διαφωνήσω μαζί σου σχετικά με τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης - ο κ. Πανγκαλος, ο κύριος Παπανδρεου και πολλοί άλλοι έχουν κυβερνήσει τον τόπο συχνά πυκνά.Και δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο θετική κατάληξη στην κρίση ,αλλά μια και έχουμε την χειρότερη δυνατή , υποθέτω πως ούτε τώρα κάνουν καλή δουλεία.
Όσο για τον κ.Θεωδωράκη - νομίζω πως δεν έχουν ανάγκη ούτε τα μεγάλα συμφέροντα ούτε οι κατά καιρούς κηδεμόνες μας κατασκευασμένες κρίσεις για να μας κάνουν ότι θέλουν , αυτό γίνεται έτσι και αλλιώς. Το "bravo Giorgos" είχε ακουστεί πολύ πριν το ΔΝΤ. Αν κάτι είναι τραγικό είναι που ακούω όλο και πιο συχνά το "πάλι καλά που ήρθε το ΔΝΤ να μας βάλει σε τάξη,γιατί αν περιμέναμε από τους πολιτικούς μας..". Μπράβο του που μιλάει αλλά που είναι οι υπόλοιποι?
από τότε που συγκυβέρνησε με το Μητσοτάκη το έχει κάψει κι αυτός.
τι να πω βρε Γιάννη μου... όλες αυτές οι ιστορίες για παγκόσμιες συνομωσίες μου φαίνονται κάπως αστείες! πριν λίγο καιρό με τη γρίπη των χοίρων μας έλεγαν ότι φταίει ο Κισινγκερ, έλεος δηλαδή!!
εθνική αυτογνωσία χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε πως μας ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι, για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και κυρίως για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το χάος. Τώρα για το Μίκη τι να πω... είναι μεγάλος άνθρωπος και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει άκυρες κατά τη γνώμη μου δηλώσεις. Σου θυμίζω πέρυσι με τα γεγονότα της Αθήνας βγήκε και δήλωσε ότι ο μπάτσος είναι φίλος μας, τότε που ένας απ' αυτούς είχε δολοφονήσει ένα παιδάκι.
Η αλήθεια είναι οτι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων,αναφέρω μερικά πολύ γνωστά αλλά όχι τα πιο σοβαρά. Παρέμβαση της Αμερικής στα πολιτικά της χώρας, εκτός αν το ακούτε πρώτη φορά αυτό η το θεωρείτε συνομωσία χαχαχαχα, σαμποτάρισμα από τα Λονδρέζικα media στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ιδιαίτερα άγαρμπο μάλιστα.Ελάχιστο ενδιαφέρον για ότι νέο (από μια προσεγμένη ξενοδοχειακή μονάδα έως ένα βραβείο σε Ελληνα designer) συμβαίνει στην Αθήνα, από τον Αγγλικό, Γερμανικό και φυσικά τον Αμερικάνικο τύπο σε αντίθεση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δέιχνουν για οτιδήποτε συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη ας πούμε.Προφανώς και δεν θεωρώ τα παραπάνω καθώς και πολλά ακόμα θεωρίες συνομωσίας αλλά συμβαίνουν,σίγουρα πιστεύω πάντως ότι ο Έλληνας είναι πιο χαζός από ότι νομίζει και έκατσε στα τέσσερα προκειμένου να αγοράσει ένα ακριβό αμάξι,ένα διαμέρισμα στα βόρεια και μια άνετη διαμονή το καλοκαίρι στη Μύκονο.Διασκέδασε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη σαν τον πιο νεόπλουτο βλάχο και άφησε ένα στίγμα που χαρακτήρισε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες ως pigs στα μυαλά των Βρετανών που μπορεί να πλένονται όποτε θυμηθούν αλλά τις uncool συμπεριφορές τις θάβουν με την μία και καλά κάνουν.
ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ.Ας ελπίσουμε να βάλουμε λίγο μυαλό τουλάχιστον.
Roadartist, αναδημοσιεύω την δήλωση όχι για να τρομάξουμε, αλλά για να προβληματσθούμε. Απορρίπτω διαρρήδην το συνωμοσιολογικό της κομμάτι, αλλά συγκρατώ τις επισημάνσεις της.
Από την άλη πλευρά,η τιμωρία έστω και ολίγων υπεύθυνων για όσα έγιναν την τελευταία 25ετία είναι, νομίζω, απαραίτητος όρος για να συστρατευθεί η κοινωνία πίσω από μια νέα πολιτική τάξη, η οποία θα αναλάβει να μας βγάλει από την κρίση...
Αυτό ελπίζω κι εγώ, Εύη!
;-)
Elva, όπως λέω και πιο πάνω, τις θεωρίες συνωμοσίας δεν τις δέχομαι... αλλά οι επισημάνσεις του Θεοδωράκη έχουν την αξία τους καθ' εαυτές, ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις, που δίνει, και από τα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει.
Εξ ίσου σπουδαίο, ίσως και σπουδαιότερο: είναι ο μόνος διανοούμενός μας, που τοποθετείται δημόσια κι αυτό έχει τεράστια αξία πρακτική και ηθική. Ανοίγει διάλογο έτσι κι αλλιώς, είτε έχει δίκηο είτε άδικο, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε.
Κι αυτό τόχουμε ανάγκη ως λαός!
Οι υπόλοιποι διανοούμενοι "μούγκα στην στρούγκα"...
CsLakonas, τάχω ξαναπεί κι αλλού.
Τα αντιγράφω εδώ:
"Δεν πιστεύω διόλου σε θεωρίες συνωμοσίας - αντίθετα, πιστεύω ακράδαντα στην δική μας ακατανίκητη ικανότητα να τα κάνουμε μόνοι μας "λαμπόγυαλο"!!! -αλλά συγκρατώ αυτές τις επισημάνσεις, που μπορεί να έχουν εθνικές επιπτώσεις, ανεξαρτήτως διεθνών συνωμοσιών...
Και σημειώνω, επίσης, και το γεγονός ότι, παρά τα 85 του χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης μπαίνει στον κόπο - μόνος αυτός από ΟΛΟΥΣ τους πνευματικούς μας ανθρώπους! - να τοποθετηθεί δημοσίως.
Σωστά ή λάθος, είναι άλλο ζήτημα.
Το ζήτημα είναι η δημόσια έκφραση άποψης, το ρίσκο της και ο διάλογος, που προκαλείται. Το ποιος έχει δίκηο θα το βρούμε - αλλά θα το βρούμε μόνον αν συζητήσουμε!
Και γι' αυτό κρίνω θετική την παρέμβαση, ανεξάρτητα από το ότι διαφωνώ με πολλά σημεία της.
Ας τοποθετηθούν κι όλοι οι υπόλοιποι διανοούμενοί μας - πράγμα, που έχει τεράστια σημασία για έναν λαό σε κρίση ή σε αδιέξοδο - και, κατόπιν, απορρίπτουμε όποιον δεν μας κάνει!"
Μια υπερατλαντική Καλημέρα από μένα!
ΣΠ, οι συνωμοσιολογίες, ναι, είναι άκυρες... Τα υπόλοιπα, όμως;
Δεν τα προσπερνώ, παρασυρόμενος από αυτό το κομμάτι της δήλωσης.
;-)
One of the people, ναι, ανησυχώ κι εγώ για το ότι αυτά τα σενάρια μπορεί να τα βγάλουμε εμείς οι ίδιοι αληθινά - όχι όσοι δήθεν συνωμοτούν εναντίον μας!
Ουδείς συνωμοτεί εναντίον μας, Εφήμερε... Το καταφέρνουμε μόνοι μας αυτό!
Τάκη, προσυπογράφω!
Απολύτως!..
Man laying down, άλλος λιγότερες άλλος περισσότερες, έχουν όλοι οι πολιτικοί μας ευθύνες για την τελευταία 25ετία - δεν διαφωνώ.
Εννοούσα την σημερινή Κυβέρνηση κάπως πιο αφηρημένα...
Στα υπόλοιπα, που γράφεις, δεν διαφωνούμε έτσι κι αλλιώς!
;-)
Mahler, ασφαλώς δεν επικροτώ την συστράτευση του Θεοδωράκη με τον Μητσοτάκη τότε - έστω κι αν το γενικότερο κλίμα της εποχής, που λόγω ηλικίας το έζησα εντονότατα, ήταν τέτοιο, που ευνοούσε κάθε είδους σύγχυση σε ταγούς και λαό.
Ήταν ενέργεια λανθασμένη, αψυχολόγητη, ανεξήγητη...
Το ίδιο εσφαλμένη βρίσκω την πιο πρόσφατη διαρκή έμμονι ιδέα του Θεοδωράκη για συνωμοσίες διεθνείς εναντίον της Ελλάδας και του λαού μας.
Κρατώ από την δήλωση, ωστόσο, ό,τι όντως μπορεί και πρέπει να μας εμβάλει σε σκέψεις, ώστε να προετοιμάσουμε τις αντιστάσεις μας όχι έναντι όσων δήθεν συνωμοτούν αλλά έναντι των δικών μας ολισθημάτων!
Μελισσούλα, για τον Θεοδωράκη, τις εμμονές του και την συγκεκριμένη δήλωση έχω κιόλας γράψει αρκετά πιο πάνω - δεν τα επαναλαμβάνω.
Συμφωνώ για την ανάγκη μιας εθνικής αυτογνωσίας. Την χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε, για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.
Η αυτογνωσία, όμως, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και κάποιου είδους κάθαρση - όχι "σφουγκάρι και λήθη"... Δεν πρέπει, δεν έχουμε περιθώρια, να ξανακάνουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, τα ίδια λάθη!
Wrong Man, για πολλούς λόγους δεν μας αγαπούν ούτε μας εκτιμούν και τόσο στο εξωτερικό - έχεις δίκηο.
Δεν πρόκειται για συνωμοσία ή οργανωμένη διεθνή επιβουλή, αλλά για δικά μας κρίματα: προχειρότητα, έλλειψη οργανωτικότητας, αντιπαραγωγικότητα, αλαζονεία, μερικές φορές, αδιαφορία χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες μας, τα προϊόντα μας, την όλη στάση μας.
Μπορούμε πολλά να προσάψουμε στον μέσο Έλληνα και να εξηγήσουμε έτσι το πώς φτάσαμε ώς εδώ και ειλικρινά ελπίζω ότι μέσα από την κρίση και μέσα από μιαν, επί τέλους, εθνική αυτογνωσία, όπως γράφει και η Μελισσούλα, θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε ξανά.
Γεγονός είναι ότι η επίκληση συνωμοσιολογικών θεωριών δεν είναι παραγωγική στην φάση αυτή. Θα προτιμούσα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι μας οι πνευματικοί και πολιτικοί ταγοί να ξεκινήσουν από την ανάλυση, που ξεκινάει και ο Θεοδωράκης, αλλά να καταλήξουν στο πολύ πιο παραγωγικό συμπέρασμα ότι ακριβώς επειδή έτσι έχουν τα πράγματα οφείλουμε να δείξουμε περισσή προσοχή και επιμέλεια σε όλα στο μέλλον: στην διαχείριση των δημοσιονομικών, στις υπηρεσίες και στα προϊόντα, που παράγουμε, στην κοστολόγηση και τιμολόγησή τους, στην ποινική μεταχείριση και στην κοινωνική απομόνωση των επίορκων, των αυθαιρετούντων, όσων υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.
Έχω άδικο;
Ερ...Πως φταίμε ρε συ ; Καταχράστηκες χρήματα ; Διορίστηκες παράνομα ; Τους ψήφισες ; Έβλεπες να γίνονται παρανομίες και δεν μίλησες ; Έγραψε ένα πολύ ωραίο άρθρο η Βαγιάνη ( http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2324&reftab=37&t=Το-πάρτυ-των-ενοχών:-ευχαριστώ,-δεν-θα-έρθω ) για το ζήτημα τον ευθηνών – νομίζω πως μας μετά την εφορία που έχω πληρώσει συνολικά τουλάχιστον εγώ δεν νιώθω πως ευθύνομαι – και η γενιά μου που δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη έχει στο σύνολο πολύ περιορισμένες ευθύνες .
(το σχόλιο μου πήγαινε στον Wrong Man - αλλά με πρόλαβαν οι απαντήσεις του Asteroid)
Man Laying Down, σ' ευχαριστώ για την επισήμανση...
Πρόκειται για ένα πολύ καλό και αρκούντως ρεαλιστικό άρθρο, που δεν είχα προλάβει να διαβάσω.
;-)
Εγώ πάλι, από μπόλικα μίλια μακρυά (προς το παρόν), βλέπω ότι στην Ελλάδα δεν υπαρχει οργανωμένος φορέας συγκροτημένης σκέψης που να εχει συγκεκριμένο πλάνο για τον προσανατολισμό της χώρας...
Το κκε μιλάει γενικώς για την πλουτοκρατία που πρέπει να πληρώσει το δάνειο της 19ης μαίου αλλά μέχρι εκεί φτάνει ο λόγος του.
Ο συριζα χαζολογεί για δημοψηφίσματα ενώ το δντ βρισκεται στη χώρα ηδη από τις 10 Απιλίου.
Το πασοκ δεν πειθει κανέναν...
Η νδ ειναι ενα αυτοκαταστροφικό κόμμα που διάλεξε για αρχηγό έναν ανθρωπο που την εβλαψε το παρελθόν(!) και επίσης δεν πείθει γιατί εγκατέλειψε το καράβι...
Οι συνδικαλιστές...
Διάφορες διάσπαρτες φωνές λογικής ειναι μοναχικές και συνεπώς δεν έχουν δύναμη.
Ο κόσμος απλώς περιμένει τι θα του σερβίρουν. Ακόμα κι αυτοί που θα βγούνε στους δρόμους δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να γινει για να βελτιωθεί η χώρα και, το χειρότερο και αυτό που με ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ, δε θεωρούν τους εαυτούς τους υποχρεωμενους να έχουν κάποια πρόταση, ιδέα, πλάνο, σκέψη.
http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC
(Πρέπει κάποια στιγμή να μάθω να κάνω links) Και αυτό το άρθρο σχετικά με τον Θεοδωράκη το ασπάζομαι σε κάποιο βαθμ'ο
1.
"Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού."
2.
http://pitsirikos.net/2010/05/%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%AD-%CF%84%CE%B1/
Και επαναλαμβάνω:
Απλά και ξεκάθαρα:
Χεστήκαμε για τις δηλώσεις του Μίκη.
Δημοσίευση σχολίου