Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Pink Ribbon


Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού.
Και κάθε Οκτώβριο συνηθίζω στις προσωπικές μου ιστοσελίδες να ανεβάζω αυτήν εδώ, πάντα την ίδια απεικόνιση, ένα είδος collage από μια φωτογραφία δική μου, το profile μιας άγνωστης νεαρής γυναίκας, που τράβηξα κάποτε contre soleil, στο κατάστρωμα ενός πλοίου, με ένα ροζ περίγραμμα και την γνωστή ροζ κορδέλλα, που σηματοδοτεί τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού και την ενημέρωση για την φύση του,μ την πρόληψη, την αντιμετώπιση.

Η γνωστότερη οργάνωση, που, αν δεν απατώμαι, καθιέρωσε και το σύμβολο της ροζ κορδέλλας, είναι η "Susan G. Comen for the Cure", που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια από την Nancy Brinker, αφού η  αδελφή της, η Susan G. Comen, έχασε την μάχη με την νόσο, στα 36 της χρόνια. 
Η Nancy Brinker είχε υποσχεθεί στην αδελφή της - και, υποψιάζομαι, πολύ περισσότερο στον ίδιο της τον εαυτό - να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της για να καταπολεμηθεί η μάστιγα του καρκίνου του μαστού... Kι αυτό το κάτι έγινε τελικά η μεγαλύτερη σ' ολον τον κόσμο Οργάνωση κατά του καρκίνου του μαστού, ένα δίκτυο απλών ανθρώπων, που είτε είναι απλώς ακτιβιστές είτε έχουν οι ίδιοι επιβθώσει από τον καρκίνο του μαστού και μεταδίδουν το μήνυμα ότι η ασθένεια αυτή πρέπει και μπορεί να κατανικηθεί.

Ίσως κάποιοι να πρόσεξαν ότι έχω αποφύγει να χρησιμοποιήσω το θηλυκό γένος ώς εδώ... Τόχω κάνει απολύτως συνειδητά αυτό: μολονότι, τα περισσότερα θύματα της νόσου είναι γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει ΚΑΙ τους άνδρες - σε μικρά, ελάχιστα, ποσοστά, αλλά, πάντως προσβάλλει ΚΑΙ τους άνδρες!
Ας το έχουμε κι αυτό υπ' όψιν μας, αλλά ακόμη περισσότερο ας σημειώσουμε ότι στην διάρκεια των 30 τελευταίων αυτών η Οργάνωση "Komen" και άλλοι, ασφαλώς, Φορείς δεν μας έμαθαν μόνο το πώς να μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού και πώς να τον αντιμετωπίζουμε ή πώς να συγκεντρώνουμε χρήματα για έρευνα, θεραπεία ή νοσηλεία. Πριν από 30 χρόνια, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης των ασθενών, στους οποίους είχε διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού εγκαίρως, δηλαδή πριν κάποια μετάσταση, ήταν 74%. Σήμερα το ίδιο αυτό ποσοστό έχει ανέβει στο 98%!
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, το πρόβλημα είναι ακόμη τεράστιο, αλλά η σπουδαία αυτή πρόοδος της επιστήμης μας δίνει το ελπιδοφόρο μήνυμα πως ακόμη κι αν κάποιος δικός μας δεν πρόλαβε να επωφεληθεί, είναι πολύ πιθανό ότι τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας θα ζήσουν σ' έναν κόσμο απαλλαγμένο από τουλάχιστον μία κι ίσως την πιο ύπουλη μορφή καρκίνου...    

18 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Πρέπει να προσέχουμε πολύ όλοι..
Έλεγχος συχνός.. για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα.. στα πρώτα στάδια απ'ότι άκουσα είναι ιάσιμος 98%...

Margo είπε...

Είναι σημαντική προσπάθεια, να παραδεχτώ ότι στο μυαλό μου δεν περνά ποτέ η πιθανότητα.. ΛΑΘΟΣ!

Καλό σου απόγευμα Asteroid

orfia είπε...

Μην ξεχναμε..αλλα και να μην ξεχνιομαστε...!! Μας αφορα ολους αυτο θεμα !! Δυστυχως πολλες φορες νομιζουμε οτι ειναι κατι που αφορα μονον τους αλλους!!!

kat. είπε...

ο οκτώβριος είναι ο μήνας του καρκίνου του μαστού! και εγώ τους τελευταίους 7 τουλάχιστον οκτωβριους της ζωής μου τους έχω περάσει γράφοντας σχετικά θέματα. είμαι δημοσιογράφος και πάντα -για ένα περίεργο λόγο- από μένα θα ζητήσουν να κάνω έρευνα για το θέμα, ή να φτιάξω ένα ιατρικό οδηγό ή τέλος πάντων να έρθω σε επαφή με τα άτομα που έχουν προσβληθεί από την αρρώστια.
όσα και να γράψω δεν έχω συνηθίσει στην ιδέα. λυπάμαι που το λέω αλλά φοβάμαι! παρόλο που όπως λες και εσύ αντιμετωπίζεται σε σχέσεη με άλλες μορφές καρκίνου..
κάθε χρόνο λοιπόν, τα ίδια. μια μεγάλη ανάσα και το γράψιμο ξεκινάει..
φαντάζομαι πως σου περνάει από το μυαλό το τι έχω δει, το τι έχω ακούσει και συναντήσει για το θέμα... έτσι;
ένα πράγμα μόνον έμαθα, και φυσικά θέλω να το μεταφέρω. ΠΩΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ.. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!

μπράβο για το θέμα που επέλεξες και για τον τρόπο με τον οποίο το έγραψες!

Ephemeron είπε...

Ωραιο, και χαιρομαι που αναφερεις το οτι ο καρκινος μαστου μπορει να χτυπησει και αντρες, κατι που ελαχιστα ακουγεται...
νομιζω οτι στους περισσοτερους απο εμας, τους αντρες, ο καρκινος του μαστου ειναι γυναικια υποθεση και οχι αντρικη...

SK είπε...

Έτσι, να το θυμόμαστε!
Στο "Susan G. Comen for the Cure" δίνω κάθε χρόνο αυτόν το μήνα.

katrine είπε...

Τα λες όλα αγαπημένε Γιάννη.
Αφορά όλους τους ανθρώπους το θέμα αυτό ανεξαρτήτου φύλου,πολύ σωστά.
Πρόληψη, δράση, αποδοχή και απόλυτη συμπαράσταση σε αυτά τα άτομα.
Μη το περνάμε ελαφριά. Εξ άλλου η μητέρα μου έλεγε, "Αν δεις ένα κακό να χτυπά τη πόρτα του γείτονα, πιθανόν να χτυπήσει και τη δική σου!".
Σε φιλώ να είσαι καλά
καλημέρα:))

ELvA είπε...

O τι μπορει να κανει απο τη πλευρα του κανεις, για να προβαλλει το θεμα ειναι αξιολογο, και ετσι βλεπω εγω τη προσπαθεια σου, φιλε Αστεροειδη!

Καλη σου μερα απο τη ..χιονισμενη, σημερα, Στοκχολμη! ;)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ηφαιστίωνα, ό καρκίνος είναι συνήθως ύπουλος, αλλά κάποιες μορφές χτυπούν καμπανάκι... Τουλάχιστον ως προς αυτές ας έχουμε τον νου μας!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Margo, τα είπαμε εμείς αλλού κι αλλιώς!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Orfia, ροσοχή... Μη ξεχνιέσαι, έτσι;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

kat, σ' ευχαριστώ... Ο αγώνας είναι μεγάλος και σπουδαίος κι ό,τι μπορούμε ο καθένας ας το κάνουμε!
Ξέρω ακριβώς τι έχεις δει κι έχεις ακούσει... Καλή δύναμη σ' ένα έργο, που κι από την δική σου πλευρά εύκολο δεν είναι!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εφήμερε, όταν άρχισε κάποτε κακή τη μοίρα να με απασχολεί το ζήτημα αυτό - το ότι προσβάλλει ΚΑΙ άνδρες - ήταν το πρώτο, που με εντυπωσίασε, γιατί ποτέ δεν τόχα ακούσει!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μια μορφή καρκίνου, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να τεθεί υπό έλεγχο... Γι' αυτό χτυπάω το καμπανάκι κάθε χρόνο!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μαζί σου, SK!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Κατερινιώ, σωστά τάλεγε η μητέρα σου... Καμμία επανάπαυση!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Χιόνι, Elva; Μακριά από μας!!!
Σ' ευχαριστώ...

DonnaBella είπε...

πολυ καλαισθητη η φωτο για το θεμα (και γενικα). εχεις δικιο, πρεπει να προσεχουμε ολοι.σε φιλω, καλημερα!

sCaTterBraiN είπε...

μπράβο για την πρωτοβουλία!
:-)
καλό σκ!

 
GreekBloggers.com