Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

To νόημα και το μήνυμα


Δεν έχω καμμιάν αμφιβολία πως απόψε το βράδυ όλοι θα θριαμβολογήσουν...
Κάποιοι γιατί κέρδισαν και κάποιοι γιατί δεν έχασαν - ή γιατί έτσι νομίζουν αμφότεροι!

Θάθελα πολύ να μπορώ να πω τι συγκεκριμένα πρέπει να ψηφίσει κανείς, αλλά τίποτε δεν είναι τόσο ξεκάθαρο πια... Φρόντισαν άλλοι - όλοι, δηλαδή - να νοθεύσουν το νόημα, να θολώσουν εγκαίρως το μήνυμα, ώστε ο καθένας να μπορεί να το αξιοποιήσει κατά βούληση και κατά τους σκοπούς του!

Ας ψηφίσει, λοιπόν, ο καθένας όπως θέλει, και, αν κρίνει πως τον συμφέρει, ας μη ψηφίσει και καθόλου... αλλά εγώ... εγώ έρχομαι από άλλα χρόνια, από χρόνια που οι εκλογές κρίνονταν στο πολιτικό επίπεδο, είχαν αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, που αντικατόπτριζε τις κοινωνικές και εθνικές  ιδέες ψηφοφόρων και υποψηφίων. 

Έφτασα, όμως, στο σημείο, να ντρέπομαι για την συλλογική μας πορεία, ντρέπομαι για τον κόσμο, που, παρά την τόση εξέλιξη, φτιάξαμε και παραδίδουμε. Έναν κόσμο, όπου όσος πλούτος κι αν συγκεντρώνεται ποτέ δεν φτάνει, έναν κόσμο με οικονομικο-κεντρική αντίληψη, που λειτουργεί μόνον με οικονομικούς νόμους, που αφήνουν ανθρώπους, όλο και περισσότερους ανθρώπους, απ' έξω.   

Κι όμως, ο ποιητής το λέει απλά:
"Δεν είναι δύσκολο να 'χει κάθε κορίτσι ένα τριφύλλι φως στον ώμο του και κάθε μάνα τα  
  παιδιά της
  Δεν είναι δύσκολο να μην υπάρχει φόβος..."
  Γιάννης Ρίτσος
  "Βαρσοβιάνκα" - 1.VΙΙΙ.55 ("Συντροφικά Τραγούδια" - Έκδοση: Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2009)  

Δεν είναι δύσκολο νάχει κάθε άνθρωπος ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, ένα στρώμα για να ξαπλώσει, ένα καρβέλι ψωμί στο τραπέζι του. Κι όσοι το βλέπουν δύσκολο, όσοι δεν ξεκινούν από εκεί, πριν φτάσουν στα μεγαλεπήβολα, όσοι φέρανε στον τόπο μας εικόνες ντροπής από άλλες μεγαλουπόλεις ούτε την αλφαβήτα της πολιτικής ξέρουν, τελικά, ούτε μπορούν να ηγούνται της κοινωνίας μας.
Αυτούς και την δική μου, τουλάχιστον, γενιά μας χωρίζουν βασικές αξίες...
Εμείς εξακολουθούμε να ψηφίζουμε πολιτικά!

22 σχόλια:

aKanonisti είπε...

"Δεν είναι δύσκολο να μην υπάρχει φόβος..."
όμως φοβούνται να μη φοβόμαστε...

:-))))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ένας λαός ζυμωμένος και ψημένος, όμως, μέσα στην Ιστορία δεν φοβάται... Μονάχα οι ανελλήνιστοι δεν το γνωρίζουν αυτό!..

{.πavλος.} είπε...

apo shmera o laos 8a xasei polla opoio kai na einai to apotelesma...ayto pisteyw!

kalo ypoloipo kyriakhs...hugZz & kisses.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Παύλο, πολύ πιθανό είναι να μη έχεις άδικο... Το εγχείρημα του ΔΝΤ ξεκίνησε με τρόπο απερίσκεπτο, ώστε νάναι έτσι κι αλλιώς αμφίβολο το αν μπορεί κανείς να βγει κερδισμένος.

Ωστόσο, για ν' αρχίσεις κάποτε να κερδίζεις πάλι, μετράει και το πώς χάνεις, πώς προετοιμάζεσαι και πώς χειρίζεσαι την ήττα, μετράει αν περιφέρεσαι περιδεής και πανικόβλητος. Τότε χάνεις πολλαπλά, χάνεις από τους άλλους, χάνεις κι από τον εαυτό σου - χάνεις ίσως και τον εαυτό σου στο τέλος.

ασωτος γιος είπε...

και γω ντρεπομαι πολυ

Ra Ma είπε...

Μάγος είσαι????
Η αποκάλυψη είναι πως αυτές οι εκλογές άφησαν πίσω τους μόνο χαμόγελα! Τυχαίο?

Καταλήξαμε να ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αγαθά που αδυνατούμε να αγοράσουμε -και αναφέρομαι στα πρώτης ανάγκης ε?

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

CsLaKoNaS είπε...

Πολιτική τοποθέτηση δε θα κάμω φίλτατε Αστεροηδή!

(Άλλωστε εμείς την Κρήτη την πήραμε από την πρώτη Κυριακή. χοχοχοχο)

Εσάς τους Αθηναίους λυπάμαι που θα έχετε ως φαίνεται και πάλι το Νικηταρά τον δενδροφάγο, με σύμβουλο τον Ψινάκη. Σας έφτιαξε τόσο καλή Αθήνα που δε μπορείτε να τον αποχωριστείτε με τίποτα.

Ξέρω, ξέρω, μένω μακριά και δεν έχω αίσθηση της κατάστασης...Σας την αφήνω λοιπόν την κατάσταση στα χέρια σας...Άλλωστε τα έχετε μέχρι τώρα πάει περίφημα και δε χρειάζεστε γκρίνια σαν και τη δική μου!

:)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Όσοι έχουμε τσίπα ντρεπόμαστε, Άσωτε... αλλά δεν ξέρω αν μας ακούει κανένας - είμαστε, βλέπεις, παλαιά κοπής!..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Kαλημέρα, Marc! Όχι, μάγος δεν είμαι αλλά έχω ζήσει πολλές εκλογές (παρά το νεαρόν της ηλικίας μου, δηλαδή!!!)...
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Λάκωνά μου, τόχω πει πολλές φορές και το ξαναλέω: βλάπτουν όλοι τους την Συρία το ίδιο!

Από την άλλη πλευρά, πρέπει νάσαι ο τελευταίος εκτός Κομματικών σχηματισμών Έλληνας, που, παρ' όλ' αυτά, ταυτίζεται τόσο πολύ με ένα Κόμμα. Θάχεις τους λόγους σου γι' αυτό...

ιμερος είπε...

απο το κακο στο χειροτερο παμε, μαλλον πολλα δεν εχουμε καταλαβει , εχουμε γινει παχυδερμα εντελως .

Hfaistiwnas είπε...

Ακριβώς έτσι είναι.. και το χειρότερο είναι ότι αρχίζουμε να γινόμαστε ένα με ότι αντιπαθούμε..

CsLaKoNaS είπε...

Ναι Αστεροηδή, είναι ωραίο να υποστηρίζεις ένα κόμμα όταν συμφωνείς σε πολλά μαζί του αλλά δεν εξαρτάσαι από αυτό.

Που είναι το κακό;

Ποτέ δεν ψήφιζα με κριτήρια αντίδραση και διαμαρτυρίας. Επίσης δεν έχω κρύψει τις προτιμήσεις μου και μάλιστα πιστεύω πως αυτές δικαιώνονται όταν π.χ. εμφανίζονται ψηφοδέλτια όπως του Καμίνη για την Αθήνα. (Μόνο ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Τομπάζης αρκεί! )

Αν ήμουν Ηράκλειο όμως δε θα ψήφιζα με τίποτα το λαμόγιο Δήμαρχο-Τσαουσέσκου του 72%. Δεν υπάρχει πιο απατεώνας. Και όμως 72%!

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, αυτά δεν έχουν ζημιώσει τη χώρα επειδή υπάρχουν αλλά επειδή ΠΑΡΑυπάρχουν.

Δεν είναι λοιπόν το κακό ΠαΣοΚ ή η κακή ΝΔ. Είναι η νοοτροπία του κομματισμού σε κάθε πτυχή της ζωής μας που πρέπει να συνθλίψουμε. Η δουλειά των κομμάτων είναι στο κοινοβούλιο και μόνο (το πρώτο σχόλιό μου ήταν χιουμοριστικό). Ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε στο συνδικαλισμό. Πιστεύω ότι ο Καλλικράτης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση (χωρίς να είμαι και απόλυτα σίγουρος).

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Λάκωνά μου, δεν κατηγορώ ούτε την ύπαρξη Κομμάτων ούτε την ένταξη σε αυτά... Η απόλυτη πίστη και ταύτιση, βεβαίως, με συγκινεί από μιαν άποψη μεν αλλά προσωπικά ήμουν και είμαι πάντα αλλεργικός στους μηχανισμούς, στους κατευθυνόμενους τρόπους σκέψης και σε όλα όσα συνδέονται με την λειτουργία των Κομμάτων και των μαζικών Φορέων. Ασφυκτιώ, εν ολίγοις, μέσα στο μαζικό - είτε είναι οι πρόσκοποι είτε είναι ένα Κόμμα!
Το πρόβλημα των Κομμάτων, λοιπόν, όπως υπονοείς κι εσύ είναι η λειτουργία τους, οι τρόποι τους!
Σ' ό,τι αφορά τώρα ειδικά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το τονίζω πρώτο-πρώτο: είμαι από άλλη γενιά! Δεν διανοούμαι Κόμματα, πολιτικούς και πολιτικές, που λειτουργούν χωρίς πολιτική/κοινωνική/εθνική ιδεολογία, αλλά Κόμματα της αγοράς και της Οικονομίας. Κόμματα, που οδηγούν την χώρα και την κοινωνία με βάση οικονομικούς νόμους και απαιτήσεις εξωχώριων κέντρων, που όλως συμπτωματικώς πάσχουν και από άποψη δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Η Τρόικα αποτελείται από τρεις Φορείς μη εκλεγμένους, χωρίς πολιτική ιδεολογία!
Και δεν συμβαίνουν μόνον στην Ελλάδα αυτά, αλλά διεθνώς, και αυτή είναι η ντροπή και αυτό εξηγεί την κατάντια όλων...
Κάποτε κατηγορούσαμε το ΚΚΕ ότι ελέγχεται από την Μόσχα και τώρα καταπίνουν κάποιοι τα αδιανόητα από Κόμματα εξουσίας! Ευτυχώς, γίνονται όλο και λιγότεροι αυτοί οι κάποιοι - το 48% στην περιφέρεια Αττικής ψήφισε αριστερά και αυτή η αντίσταση μου λέει πολλά. Δεν είμαι αριστερός ούτε και όλοι αυτοί είναι αριστεροί, αλλά προφανώς άνθρωποι που αντιστέκονται, που κρατούν τα μπόσικα, που ενδιαφέρονται για τις ισορροπίες και το μέτρο στην πολιτική και στην κοινωνία.

Άτομα υποστηριζόμενα από Κόμματα και πολιτικές δυνάμεις, που στηρίζουν την Τρόικα και τον ρόλο της είναι για μένα πολιτικώς άκυρα! Μπορεί να είναι άξια στον τομέα τους και διεθνούς φήμης ή ό,τι άλλο, αλλά πολιτικά δεν μου κάνουν - απλό και ξεκάθαρο!

Ο Καλλικράτης δεν είναι αναγκαστικά κακός - θα το δούμε στην πράξη...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ίμερε, όσοι δεν έχουμε καταλάβει θα τα καταλάβουμε όλα πολύ σύντομα, φοβάμαι! Δυστυχώς...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Πολλοί, Ηφ., έχουν λάθος συστήματα αξιών ή και καθόλου αξίες, με αποτέλεσμα να αφομοιώνονται εύκολα...

CsLaKoNaS είπε...

"απόλυτη πίστη και ταύτιση"

E όχι δα, αυτό σίγουρα δεν αφορά εμένα.

Το πολύ ενδιαφέρον στο θέμα που αναφέρεις είναι ότι πράγματι υπάρχει πόλεμος μεταξύ των τεχνοκρατών και των πολιτικών. Εδώ και πολλούς μήνες άρθρα αναλυτών και δημοσιογράφων τάσσονται εναντίων καίριων πολιτικών αποφάσεων που έχουν επιφέρει τεράστια οικονομικά προβλήματα, όπως π.χ. η ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ. Αυτή θεωρήθηκε απαράδεκτη πολιτική απόφαση που υπερίσχυσε της αντικειμενικής πραγματικότητας (δλδ ότι η Ελλάδα δε μπορεί να φτάσει τα κριτήρια) οδηγώντας σε παραποίηση στοιχείων με τη συμμετοχή εταιριών και οίκων αξιολόγησης. Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή.

-----
"το 48% στην περιφέρεια Αττικής ψήφισε αριστερά"

χοχοχοχοχο αυτά είναι.... Αντίσταση όχι αηδίες ! Τα ξεφτέρια του Περισσού και οι "αεί διασπώμενοι" αριστεριτζήδες αποτελούν το τέλοιο αμορτισέρ του συστήματος. Απορροφούν όλους τους κραδασμούς τα τελευταία 35 χρόνια. Να τους χαίρεστε!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Διαφώνησες ποτέ με κάποια μείζονα κίνηση ή τοποθέτηση των ψοφοδεών, που, κατά την αρχαία ρήση, "κυβερνώμενοι κυβερνούν", και δεν το θυμάμαι;

Δεν με ενδιαφέρουν τα Κόμματα, δεν πιστεύω σ' αυτά - είναι μηχανισμοί, συχνά παρωχημένοι. Με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και, ναι, χαίρομαι, το ότι 48% στην Αττική αμφισβητούν δυναμικά την τρέχουσα αδιέξοδη πολιτική.

Σ' ό,τι αφορά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ - και στην Κοινότητα παλαιότερα - ασφαλώς ήταν πολιτική επιλογή και των δύο πλευρών, όμως: και της Κοινότητας και του κρατούντος Ελληνικού πολιτικού κατεστημένου. Η Ένωση, όμως, μάλλον ήθελε την Ελληνική αγορά, είμαστε θησαυρός γι' αυτούς από καταναλωτική άποψη, οι καλύτεροι, οι σταθερότεροι, οι πιο άρχοντες πελάτες, καθώς όχι μόνον δεν παράγουμε τίποτε αλλά είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε και τα φύκια για μεταξωτές κορδέλλες, και να κερδίζουν όλοι το κάτι τις τους... Η μίζα και η υπερτιμολόγηση, τα πλαστά στοιχεία σε όλα τα επίπεδα, θέλουν δύο, μη ξεχνιόμαστε!

CsLaKoNaS είπε...

Έχω διαφωνήσει με την πολιτική του ΠαΣοΚ διαχρονικά σε πολλά περισσότερα σημεία από ό,τι έχεις διαφωνήσει εσύ φίλε Αστεροηδή.

Απλά η διαφορά μας είναι ότι ξέρω τόσο να διαφωνώ όσο και να συμφωνώ και να το εκφράζω εξ ίσου. Η κριτική μου είναι η αυστηρότερη σε αυτήν την παράταξη γιατί απλούστατα μόνο από αυτήν την παράταξη έχω να περιμένω κάτι και όχι από αλλού.

Και αυστηρή κριτική σημαίνει σίγουρα όχι εύκολη, διαρκής ή χαμηλού επιπέδου.

Υ.Γ. Η ψήφος στην Αριστερά δεν είναι πράξη αντίστασης αλλά πράξη αντίδρασης που θα ξεφουσκώσει όταν τα πράγματα θα πάνε καλύτερα (δλδ σίγουρα μετά το '11). Εμένα πάντως ο Κουβέλης μου αρέσει.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Συνιστώ λιγότερη ημερήσια δόση διακαναλικής και προσγείωση στην πραγματικότητα - ούτε στο ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα φτιάξουν μετά το '11 ο΄τε και οι τεχνοκράτες θεωρούν εφικτό κάτι τέτοιο...
Όλα τα υπόλοιπα δεν σηκώνουν καν συζήτηση!

CsLaKoNaS είπε...

Έλα τώρα...Δεν είπα ότι θα φτιάξουν τα πράγματα μετά το '11. Είπα πως αν καβατζάρουμε το '11 θα είμαστε πολύ καλά.

Και επιτέλους λίγη αισιοδοξία δε βλάπτει.

 
GreekBloggers.com