Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ειδήσεις από το "γκέτο"

Αντιγράφω αυτολεξεί ένα μέρος από την συνήθως καλά ενημερωμένη περί τα Αθηναϊκά στήλη URBAN LAB του Δημήτρη Ρηγόπουλου, στην LIFO, τεύχος 234: 

"...για όσους δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, το κέντρο της Αθήνας την τελευταία εβδομάδα είναι ένα βήμα από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου / μιλάμε για τρελή αστυνομία / παντού / και όχι παιδαρέλια από τις σχολές αστυνομίας / αλλά κανονικούς αστακούς κάθε δεύτερο τετράγωνο, που λέει ο λόγος / «καθάρισε» ακόμα και η οδός Ιάσονος στο Μεταξουργείο, μου μετέφερε φίλος της περιοχής / η Ιάσονος είναι περίφημη για τους οίκους ανοχής της, ενώ τελευταία το κομμάτι κοντά στην Πειραιώς είναι σχεδόν αδιάβατο, αφού συνήθως συναντάς χρήστες ναρκωτικών ακόμα και στις 11 το πρωί / τις περισσότερες φορές σε άθλια κατάσταση / επίσης, πολλές μηχανές, πολύ ομάδα Δέλτα, πολύ περιπολικό / σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που δεν δημοσιοποιήθηκε στα μέσα / περνώντας από την περιοχή, κοντά στην πλατεία Θεάτρου συνειδητοποίησα ότι υπάρχει ένα νέο είδος φόβου / αυτό που σου προκαλεί η «ερημοποίηση» μιας γειτονιάς / να δούμε με ποιους θα «γεμίσει» ο κενός χώρος που αφήνουν πίσω οι επιδρομές της Ελληνικής Αστυνομίας / και πού πήγε όλος αυτός ο κόσμος; / το κέντρο βρίσκεται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και πολύ σύντομα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις / μέχρι τελευταία στιγμή μπαίνουν και βγαίνουν γειτονιές /... "

Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια κι αν θα έχει διάρκεια αυτή η κάπως αιφνίδια "εκστρατεία" αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας - το ελπίζω, γιατί έχει παρατραβήξει πια τούτο το κωμικοτραγικό "αστείο" του άβατου και της ατιμώρητης παραβατικότητας σε μια περιοχή δυο δρασκελιές. Δεν είναι δα αχανές το κέντρο ούτε είναι Los Angeles η Αθήνα όλη. Όλοι γνωρίζουμε τι και πώς γίνεται, ποιές ακριβώς είναι οι παραβατικές συμπεριφορές, σε ποιές γειτονιές και δρόμους επικεντρώνονται τα κάποτε αδιανόητα. Τίποτε δεν γίνεται στα κρυφά ούτε μονάχα στο σκοτάδι της νύχτας. Απλώς περίσσευσε η υποκρισία και τα στραβά μάτια, ώς ότου απελπίσθηκαν άνθρωποι, επαγγελματίες, απλοί κάτοικοι, απαξιώθηκαν περιουσίες, σπίτια εγκαταλείφθηκαν άρον-άρον, πουλήθηκαν. 
Ελπιδοφόρο, λοιπόν, το μήνυμα της αστυνόμευσης του κέντρου, μπορεί να ξαναφέρει στους ιστορικούς δρόμους της πόλης την αληθινή ζωή, την ζωή, που δεν φοβάται, την ζωή, που δεν χωράει σ' έναν μπόγο... αλλά... υπάρχει και αλλά...
Διαβάζω, λοιπόν, τυχαία την ίδια μέρα στο blog "Tam Tam Radio" μιαν αναλυτική παρουσίαση της πορείας του κ. Ιάσονα Τσάκωνα και της εταιρείας του, της OLIAROS, "... που,  με μία άνευ προηγουμένου, για το εγχώριο real estate, κίνηση αγόρασε στον υποβαθμισμένο Κεραμεικό 65 ακίνητα...", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, και ετοιμάζεται για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης.  
Ελπιδοφόρο κι αυτό το μήνυμα, μόνο μια (επι)στροφή προς την προσέλκυση μονίμων κατοίκων μπορεί να σώσει το κέντρο και να του προσδώσει, αν όχι την παλιά του γνήσια ατμόσφαιρα, πάντως, την ζωντάνια του. Ωστόσο, θάθελα πολύ νάταν επίσης μέσα σ' αυτή την προσπάθεια, θάθελα νάταν επίσης κομμάτι της προσδοκώμενης νέας ζωντάνιας, ακριβώς αυτοί, που έφυγαν, αυτοί, που αναγκάσθηκαν για τον ένα ή τον άλλο λόγο να κλειδαμπαρώσουν τις εξώθυρες των πατρικών τους και να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, αυτοί, που θα εξασφάλιζαν την ιστορική συνέχεια της μιάς ή της άλλης γειτονιάς με τις ζωντανές τους μνήμες... Εύχομαι να βρεθεί χώρος και γι' αυτούς στο σχέδιο της οικιστικής αξιοποίησης, γιατί αλλιώς πάλι σαν περαστικοί θάναι οι κάτοικοι, ξένοι μεταξύ τους, προσωρινοί Αθηναίοι, προσωρινή ζωή...    



11 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

εγω παντως την μονη αστυνομια που βλεπω ειναι αυτη που φυλαει το κτιριο με τους μεταναστες
δεν εχουν φτασει μεχρι εδω...
το μονο εφτασε ειναι στα ορια μας, η υπομονη

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

να συμπληρωσω : "...προσωρινά όλα".
ζουμε μια θλιβερη εποχη. επιτρεψε μου να επεκτεινω τον χαρακτηρισμο του 'γκετο' σε ολη τη χωρα.
μερα με τη μερα συνειδητοποιω ολο και πιο πολυ τι μου επεφυλασσαν τα χρονια να δω. δεν θελω να επεκταθω.

οπως παντα ευστοχος.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εσάς, Άσωτε, σας επιφυλάξανε μια πολύ σκληρή και παράλογη, ακατανόητη μεταχείριση, με την επιχείρηση μετεγκατάστασης των μεταναστών στην περιοχή σας - ιδίως με το δεδομένο ότι καμμιά Αρχή δεν επρόκειτο να τους δώσει την παραμικρή περαιτέρω σημασία.
Νομίζουν ότι το πρόβλημα θα ξεφτίσει, αλλά αμφιβάλλω. Έχουν μια βόμβα στα χέρια τους, που, αν τους σκάσει, θα πάρουν, δυστυχώς, κι εσάς κι ίσως όλη την Αθήνα τα θραύσματα...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Γαβριήλ, νοιώθω ακριβώς το ίδιο! Όπως το λες... ακριβώς!
:-(

Hfaistiwnas είπε...

Μήπως μπορέσουμε να ξαναπερπατήσουμε άφοβα!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει κάτι πονηρό. Και μόνην συχνά η παρουσία της αστυνομίας αποφορτίζει τρομακτικά μιας περιοχή. Είχαμε ανάλογα συμπτώματα -με τα ναρκωτικά- κι εμείς. Μόνη η παρουσία της ΔΙΑΣ έδιωξε (με την καλή έννοια) χωρίς συλλήψεις ή βία κάθε εγκληματικό σχεδόν στοιχείο. Σίγουρα βέβαια πήγαν κάπου αλλού ή απλά διεσπάρησαν.

ttt είπε...

Η κουβέντα του Ρηγόπουλου είναι κάτι που επανειλημμένως έχει περάσει από το μυαλό μου: δεν ξέρω τι να πω για αυτή την ερημιά που έχει δημιουργηθεί π.χ. στην πλατεία Θεάτρου, πιο πολύ φόβο μου προκαλεί παρά οτιδήποτε άλλο. Με όλο το θάρρος, θεωρώ λίγο υπεραισιόδοξο το σενάριο της εκκαθάρισης του κέντρου. Απλώς, όπως λες, σταμάτησε η μέχρι τώρα ανοχή του κράτους σε συγκεκριμένα σημεία. Το θέμα είναι ποιοί λόγοι υπαγόρευσαν αυτή την ξαφνική απόφαση εκκαθάρισης. Υπάρχει το συνωμοσιολογικό σενάριο της συστηματικής υποβάθμισης περιοχών του κέντρου, ώστε να πέσουν οι τιμές και να υπάρξει εκμετάλλευση (μονοπωλιακή κατά πάσα πιθανότητα, από κάποιες μεγάλες εταιρείες real estate) και ανάπτυξη. Η ύπαρξη και άνθηση οίκων ανοχής στη Φυλής και την Ιάσωνος προηγείται κατά πολύ από οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο έτσι κι αλλιώς, το ότι θα υπάρξει όμως εκμετάλλευση ακριβώς εξαιτίας της υποβάθμισης είναι το μόνο βέβαιο: το λες κι εσύ στην ανάρτησή σου με τη συγκεκριμένη εταιρεία και την κίνηση στον Κεραμεικό. Άλλο θέμα κι αυτό: έχοντας κάποιες επαφές με μουσουλμάνους κατοίκους του Γκαζιού και του Κεραμεικού, λόγω συμμετοχής μου σε κάποια εθελοντική οργάνωση, αναρωτιέμαι πού θα πάνε όλοι αυτοί που μένανε ως τώρα εκεί και ποιοί θα πάνε στη θέση τους. Αν κρίνω από τα loft και τα σχετικά που έχουν δημιουργηθεί στο Γκάζι, αντί για πιο κατάλληλες για οικογένειες κατοικίες, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε για οικιστική ανάπτυξη: τα ακίνητα του είδους αυτού πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες αφορούν.
Δεν ξέρω αν όλα αυτά μπορούν να ξαναδώσουν ζωή στο κέντρο. Η ζωή έχει χαθεί πολύ πριν την έλευση οποιουδήποτε μετανάστη.

Dimitris The Athens - Photographer είπε...

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
Η Στρατηγική της χειραγώγησης
Και ο βαθύς ύπνος των χειραγωγημένων.Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκυ συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκυ συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ελπίζω, τουλάχιστον αυτό, Ηφ.!..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δείμο, ανεξάρττητα από όλα τα υπόλοιπα, που θίγονται στην ανάρτηση, γεγονός είναι πως πράγματι ακόμη και η απλή παρουσία περιπόλων μειώνει εξ αντικειμένου την εγκληματικότητα.
Έχω πολλές διαφωνίες με την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά αναγνωρίζω ότι η πρωτοβουλία, που αμέσως έλαβε, βγάζοντας τις ομάδες ΔΙΑΣ στους δρόμους τόνωσε το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη και πρέπει να ελάττωσε τις διαθέσεις παραβατικότητας σε πολλές περιοχές.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Alex και Δημήτρη:
Διαβάζετε περισσότερα από όσα γράφω και χαίρομαι γι' αυτό.
Επειδή μιλάω με ονόματα, όμως, και δεν έχω στοιχεία για να παραθέσω, δεν μπορώ παρά να αποφύγω την διατύπωση προχωρημένων ισχυρισμών.
Ωστόσο, είναι διάχυτη γενικά σε πολλούς κύκλους των Αθηνών ότι η υποβάθμιση του κέντρου δεν είναι άσχετη με τις προσδοκίες για μελλοντικό gentrification και ό,τι κερδοσκοπικό προκύψει από αυτό.
Δεν ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο κι αν είναι πολλοί ή λίγοι όσοι ποντάρουν σε μια τέτοια εξέλιξη και τοποθετούνται αναλόγως ως επενδυτές από νωρίς.
Θα το δούμε...

 
GreekBloggers.com