Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η σκέψη της ημέρας - Η αμφισβήτηση της δεδηλωμένης στο Κοινοβούλιο

Η κοινωνική αναταραχή δεν τους ένοιαξε...
Η προϊούσα εξαθλίωση των μικρομεσαίων δεν τους απασχολεί...
Αλλά το προχθεσινό "αντάρτικο" των βουλευτών, που ψήφισαν εκτός Κομματικής γραμμής, "έτσουξε" κι είναι επί δύο ημέρες ήδη στην πρώτη γραμμή σχολιασμού πολιτικών, Κομμάτων, δημοσιογράφων και αρθρογράφων!
Δεν συζητώ αν ψήφισαν σωστά ή όχι οι "αντάρτες" Βουλευτές, αν το έκαναν με κριτήρια αρχών ή ιδιοτελή. Στέκομαι στο ότι ψήφισαν όπως έκριναν οι ίδιοι κι όχι κάποιοι άλλοι, πριν απ' αυτούς. Κάποιοι άλλοι, που πολύ συχνά έχει δειχθεί ότι δεν είχαν ιδέα για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της μιάς ή της άλλης Κομματικής γραμμής.

Όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την στάση των βουλευτών, λησμονούν ότι οι βουλευτές (οφείλουν να) ψηφίζουν κατά συνείδηση και όχι ως αγέλη - όπως και ο λαός - η εκλογική τους βάση, δηλαδή - οφείλει να τους κρίνει επίσης κατά την δική του συνείδηση.
Στο λίκνο του οικονομικού φιλελευθερισμού, στις ΗΠΑ, τα μέλη του Κογκρέσου αψηφούν σε καθημερινή βάση τις Κομματικές γραμμές και, ανεξάρτητα από τις πιέσεις, τις οποίες υφίστανται άνωθεν, ψηφίζουν, με βάση είτε την συνείδηση και την κρίση τους είτε την απαίτηση των ψηφοφόρων τους, όπως μπορεί να εκφράζεται μέσα από προσωπικά μηνύματα, τηλεγραφήματα, επιστολές κ.λπ. Παρ' όλ' αυτά, ουδείς θεωρεί την στάση τους ανταρσία, αλλ' απλώς λειτουργία του θεσμού της αντιπροσώπευσης, που ωθεί συχνά σε απόσυρση ή επανεξέταση των Νομοσχεδίων, αναδιατυπώσεις, επαναξιολογήσεις διατάξεων, διαπραγματεύσεις για αντισταθμιστικά ωφέλη.

Με δεδομένες τις ολέθριες επιπτώσεις των Κομματικών γραμμών, που καταντούν την Νομοθετική εξουσία του Κοινοβουλίου απλή θεραπαινίδα της Εκτελεστικής εξουσίας της Κυβέρνησης, ο τόπος μακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί πολύ περισσότερο από τέτοια "αντάρτικα". Οι βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν πειθόμενοι και όχι πειθαναγκαζόμενοι - μόνον τότε και το ίδιο το εκλογικό σώμα θα ενδιαφερθεί ενεργά για τις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ίσως, αντίστοιχα, θα κρίνει και να ψηφίζει ορθολογικά και όχι στα τυφλά ή κατευθυνόμενο από τις δικές του πολιτικές εμμονές.          

4 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Ακριβώς! Όχι όπως τα πρόβατα!!!

ασωτος γιος είπε...

εγω παντως το μνημονοα δε το διαβασα, ειχα παει κουρειο !

BLUEPRINTS είπε...

η τελευταία παράγραφος είναι όλη η ουσία, λες να μην είναι ένα πυροτέχνημα και να είναι έστω μια μικρή αρχή για να συμβεί κάτι ουσιαστικότερο σε αυτά τα ταλαιπωρημένα έδρανα;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν το είχα δει έτσι, μια και περισσότερο κορόιδεψα τους βουλευτές που απλά ήθελαν να περισώσουν κάποιο κύρος ενόψει εκλογών. Ωστόσο, δεν έχεις καθόλου άδικο. Τα ΜΜΕ προτίμησαν να στηρίξουν έμμεσα το ΠΑΣΟΚ που ακόμα έχει αντάρτες, έστω κι αυτή η στήριξη βγήκε μέσα από μία τρομολάγνα αρνητική κριτική. Η πλάκα είναι ότι τα ΜΜΕ από τη μια κοροϊδεύουν την κομματική υποταγή κι από την άλλη κατηγορούν αντάρτες. Ωστόσο, το μεγάλο βουλευτικό στήριγμα της κυβέρνησης, λειτουργεί ως άλλοθι σε βουλευτές προκειμένου να περνάνε εύκολα τα νομοσχέδια, αλλά οι ίδιοι να καταψηφίζουν επενδύοντας σε επανεκλογή.

 
GreekBloggers.com