Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Οι "ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ" της Έλενας Κοσμά...

... δεν είναι διόλου παραισθήσεις! 
Είναι μια μελωδία πολύ "χειροπιαστή", αν μου επιτρέπεται αυτός ο νεολογισμός για μια μουσική σύνθεση, που πατάει γερά πάνω στον στίχο, τον τονίζει και τον εντυπώνει συναισθηματικά στον ακροατή με τρόπο, που ο ακροατής κάνει τελικά δικό του το νόημα των στίχων. Άλλωστε, η Έλενα Κοσμά, έχει ήδη δύο ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της: η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Σκέψεις», κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Κάκτος, ενώ η δεύτερη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012, με τίτλο «Στο χαρτί και στον αέρα», από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Δοκιμασμένη στην ποίηση, λοιπόν, η Έλενα Κοσμά περνάει πια σε ένα άλλο πεδίο με τις "Παραισθήσεις" της - στο φιλόδοξο και απαιτητικό πεδίο της μουσικής δημιουργίας και της ερμηνείας. 



Η Έλενα Κοσμά γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά ζει στην Αθήνα. Στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές και στην Αθήνα ήδη εργάζεται ως δασκάλα πιάνου, ενώ παράλληλα εμφανίζεται τακτικά σε μουσικές σκηνές ως πιανίστρια και ερμηνεύτρια. 
Στις αρχές της χρονιάς μου συστήθηκε να πάω και να την ακούσω στο πάντα φιλόξενο για τους νέους ανθρώπους  Χυτήριο. Και πήγα. Και, όπως είχα γράψει ήδη από τότε, βρέθηκα μπροστά σε μιαν ώριμη ερμηνεύτρια, που με γνώση και εντιμότητα προσέγγισε ποιήματα μεγάλων ποιητών και συνθέσεις ιερών τεράτων της έντεχνης Μουσικής μας. Και δεν τα άγγιξε απλώς, αλλά τα πήρε πάνω της και κατάφερε να μας τα δώσει φρεσκαρισμένα, χωρίς, ωστόσο, να τα "πειράξει". Ο σεβασμός της για τα ποιητικά και μουσικά αυτά έργα, που σημάδεψαν τις δεκαετίες του '60 και του '70 ήταν τόσο έκδηλος, όσο και η συγκίνησή της - συγκίνηση, που μεταφέρθηκε και σε μας αυτούσια. 
Με την προπαρασκευή των σπουδών της και την εμπειρία των παραστάσεών της, η Έλενα Κοσμά προχωρά τώρα στις "Παραισθήσεις", κάνοντας έτσι τα πρώτα της επίσημα βήματα στον χώρο της στιχουργικής και της σύνθεσης. Το κομμάτι χαρακτηρίζεται από γλυκόπικρους τόνους, που παρασύρουν τον ακροατή, τον βυθίζουν σε προσωπικές μνήμες και τον παρασύρουν σε συναισθηματικούς καταστάσεις οικείες, γνώριμες από πρώτο χέρι. 

    
Δεν χρειάζεται να προσπαθήσω να περιγράψω το τραγούδι περισσότερο - πώς, άλλωστε, να περιγράψει κανείς την μουσική; Μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο μόνοι  σας και να σχηματίσετε την δική σας εντύπωση. Μιλάει κιόλας από μόνο του το γεγονός ότι ένας σοβαρός Φορέας μουσικής ενημέρωσης και παρέμβασης, το "Όγδοο", επιλέγει όχι μόνο να να στηρίξει με την εγκυρότητά του το τραγούδι και την δημιουργό-ερμηνεύτρια, αλλά να αναλάβει και την ευθύνη της κυκλοφορίας του, μέσω του Ogdoo Music Group



  Download on iTunes
  Download it on Google Store  
  Listen on Spotify  
  Listen on Deezer 
 Subscribe to Ogdoo Music Group here   


Να πω, όμως, και δυό λόγια για το video clip, στα γυρίσματα του οποίου η δημιουργός μου έκανε την τιμή να με προσκαλέσει.
Το video clip γυρίστηκε στο μπαρ "On the Road", Ιάκχου 12, στο Γκάζι - έναν χώρο καινούριο, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και ακουστική αλλά και με άποψη για όλα τα είδη μουσικής και για την ένταση, στην οποία πρέπει και μπορεί κανείς να τα απολαμβάνει. 
Συμπρωταγωνιστής της Έλενας Κοσμά, ο Άγγελος Μιχαήλ. Πειστικός και αρκούντως "μυστηριώδης", όπως κάθε εραστής παραισθησιακός!

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα:
      











  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com