Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Όταν οι ένοχοι κάνουν πάρτυ, εγώ θα περιμένω έξω

Επειδή εργάζομαι 25 χρόνια ήδη και δεν έχω ποτέ αποφύγει - ούτε καν καθυστερήσει - να πληρώσω ούτε ένα (1) ευρώ για εισφορές Ταμείων και φόρους...
Επειδή δεν δήλωσα ποτέ ασθένεια ούτε επικαλέσθηκα ποτέ άλλη προσχηματική αιτία, για να μη πάω στην δουλειά μου, αν και εύκολα θα το μπορούσα...
Επειδή ποτέ δεν χτύπησα την πόρτα Κομμάτων και παρατάξεων ούτε και γράφτηκα σε κανέναν κατάλογο μελών ή ψηφοφόρων...  
Επειδή δεν πέταξα ποτέ λεφτά σε μπουζούκια και σκυλάδικα, σε "Προσεχώς Βουλγάρες" ευαγή ιδρύματα και σε "φύκια για μεταξωτές κορδέλλες" εστιατόρια ή ξενοδοχεία...
Επειδή δεν έπαιξα ούτε δραχμή στο "φούσκα" Χρηματιστήριο της περασμένης δεκαετίας κι επειδή ούτε ζήτησα ούτε έλαβα ποτέ πολιτική στήριξη ή ευμενή επαγγελματική μεταχείριση - την δουλειά μου την πήρα πρωτεύοντας σε εξετάσεις και τις θέσεις, που κατά καιρούς είχα, μου τις έδωσαν μόνον αφού είχα δοκιμασθεί για πολύ καιρό προηγουμένως κι αφού είχαν βεβαιωθεί πως κανένας "δικός" του ενός ή του άλλου δεν ενδιαφερόταν...
Επειδή μεγάλωσα δυό κόρες σχεδόν μόνος, σε δημόσια σχολεία και με πλήθος αντιξοότητες...

Προσυπογράφω με δύο χέρια το χθεσινό άρθρο της δημοσιογράφου  Κας Ρίκας Βαγιάνη στο protagon.gr,  το οποίο είχε την καλωσύνη να μου επισημάνει ο πάντα ευγενής φίλος Man Laying Down.

Κυρίως, όμως, το προσυπογράφω διότι στους πονηρούς καιρούς μας αυτοί, που ευνοούνται από την διάχυση της ενοχής σε μιαν ολόκληρη κοινωνία είναι οι ίδιοι οι ένοχοι! Και αυτό δεν το επιτρέπω - όποιος  θέλει να αναδεχθεί περισσότερο μερίδιο ενοχής από αυτό, που του αναλογεί επειδή απλώς ψήφισε κάποτε ένα από τα πολλά λιγότερο ή περισσότερο υπεύθυνα Κόμματα, επειδή ανέχθηκε πολιτικές συμπεριφορές και δεν βγήκε να διαδηλώσει ενατίον τους, μπορεί ελεύθερα να το κάνει... μπορεί να βουλιάξει στην αυτολύπηση και στην αυτοτιμωρία, αλλά δεν με αφορά η στάση του, γιατί πιστεύω ότι θολώνει τα νερά και διευκολύνει τους ενόχους του σημερινού αδιεξόδου. 

Το άρθρο, αυτούσιο, ακολουθεί:

                            Το πάρτυ των ενοχών: ευχαριστώ, δεν θα έρθω

"Αυτές τις μέρες διαβάζω πολύ protagon. Διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι, οι guest posters, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών, διέρχεται μια φάση σοβαρής αυτοκριτικής. Κρίμα που είμαι πολύ έξαλλη για να την απολαύσω. Κρίμα που ξυπνάω θυμωμένη, περνάω τη μέρα σκυλοβρίζοντας και κοιμάμαι αφρίζοντας από το κακό μου. Όλοι, ξαφνικά, της Μπιρμπίλης της υπουργίνας συμπεριλαμβανομένης, το έχουν ρίξει στο ποιητικό αυτομαστίγωμα.
Πώς φτάσαμε ως εδώ, και πώς πέσαμε στην ξέρα, και πώς «Τσίτσοοοο, το λιμάνι φεύγει», πού έλεγε και ο Φράνκο. Και πώς ευθυνόμαστε, λέει, όλοι. Τι ευγενικό, τι μεγαλειώδες. Αφού μπαίνω στο site μας.. και νομίζω ότι θα μου ανοίξει την πόρτα ο Ζαμπούνης.. Η ο Δαλαϊ Λάμα.. Τέτοια ανελέητη ενδοσκόπηση πέφτει.
Ε, λοιπόν, παιδιά, εμένα μη με υπολογίζετε στο εθνικό πάρτυ Τύψεων που έχετε στήσει από το Νευροκόπι μέχρι το Καστελλόριζο. Δεν έρχομαι, δεν μασάω. Και κυρίως, δεν ευθύνομαι. Τεμπελιά και λούφα για μένα ήταν απαγορευμένες λέξεις. Δουλεύω δυο και τρεις δουλειές από τη μέρα που τελείωσα το Λύκειο. Διακοπές πήγα για πρώτη φορά τριάντα χρονών, μια ολόκληρη εβδομάδα. (Κάπου εκεί πήγα να κλατάρω από υπερκόπωση και το πήρα πιο ήρεμα το όχημα, αλλά υποθέτω ότι δεν φέρω ιδιαίτερο μερίδιο ευθύνης στο ναυάγιο της χώρας επειδή αποφάσισα να κολυμπάω λίγο περισσότερο).
Όχι, μη με περιμένετε στο ενοχικό σας πάρτυ. Από το πρώτο δευτερόλεπτο της επαγγελματικής μου ζωής πληρώνω σκληρούς φόρους. Δεν έχω κρύψει ποτέ, ποτέ, ούτε ένα δίφραγκο των εισοδημάτων μου. Κανονική ασφάλιση βέβαια, και «ανθρώπινα δικαιώματα» απέκτησα σχετικά πρόσφατα. Ο κύριος μακαρίτης κράτος, που σήμερα τον κλαίτε, μου ρουφούσε το αίμα ως φορομπηχτικό «μπλοκάκι», αλλά σφύριζε κλέφτικα όταν έπρεπε να με αντιμετωπίσει ως κανονική εργαζόμενη. Όταν, ας πήγαινα στη δουλειά, Παρασκευή, για να με ενημερώσουν ότι δεν θα με ξαναχρειαστούν από Δευτέρα. Η όταν έτρωγα κλωτσιά διαπλανητική, κάθε φορά που τολμούσα να σκεφτώ τη λέξη «ασφάλιση», «δώρο», «επίδομα» και «ένσημα».
Όλα τα έκανα. Κι υπερωρίες χτύπησα, και προσοχές βάρεσα, και διπλοβάρδιες δεν αρνήθηκα. .Και φέσια έφαγα νάαα, μετά συγχωρήσεως κύριε Ζαμπούνη μου. Και αφραγκίες παροιμιώδεις έζησα,. Και λεφτά καλά έβγαλα, κάποια στιγμή. Γιατί όχι; Τι σκατά ενοχές να έχω, που σε μια ζωή σύντομη, πέρασα και καλές μέρες; Ηταν δικές μου μέρες. Δεν τις στέρησα από κανέναν.
Α, κι εκείνα τα παπούτσια, Σταύρο, τα πανάκριβα, όχι των 480, αλλά των 600 ευρώ και βάλε; Να ξέρεις μάνα μου, να μην ψάχνεις, εγώ τα αγόρασα. Κι ένιωσα υπέροχα, γιατί τα γούσταρα, τα δούλεψα και τα απόκτησα μοναχιά μου. Ετσι, για την τρέλα μου. Και πενθήμερο στη Νέα Υόρκη πήγα για σόπινγκ, και ξέρεις κάτι; Ηταν φανταστικά! Καγιέν δεν έχω, γιατί τα βλέπω και ξερνάω ρουκέτες, αλλά τις έχω κάνει τις σπατάλες μου. Ε, και; Ημουν νέα, γκαζωμένη και δουλευταρού. Δεν ήξερα ότι ζούσα σε μοναστήρι των Σαολίν! Δεν κατάλαβα, δηλαδή, πρέπει ζητήσω και συγγνώμη; Από κι ως πού; Και γιατί; Που πέρασα καλά, που ταξίδεψα, που έζησα; Σιγά μη σας ζητήσω και συγγνώμη που γεννήθηκα!
Η μόνη συγνώμη που ζητάω είναι από τον αυτό μου. Που πλήρωνα, το όρθιο ζώον, τριάντα χρόνια τώρα, τα μισά των εισοδημάτων μου. Και περίμενα κάτι πίσω, μια σύνταξη της προκοπής, ή ένα σχολείο της ανθρωπιάς για το παιδί μου, τα ελάχιστα των ελαχίστων. Αντί να κάνω την κορόϊδα, να βαφτίζω τα πεντοχίλιαρα κουνέλια, κι αντί για πανταχούσες εκτάκτων εισφορών να παίρνω και επιδοτήσεις από πάνω, λόγω εκτροφής αγρίων κονίκλων. Όπως έχουν κάνει μερικοί-μερικοί, οικογένειες δεν θίγουμε, και έχουν καβαντζωθεί μέχρι και οι γκόμενες των δισεγγόνων τους.
Για να είμαστε συνενοημένοι, την πίκρα θα την πιω. Το Δου-Νου-Του θα το καταπιώ. Τη φάτσα της Μέρκελ, της-γυναίκας-χωρίς-χαρά, θα τη φάω στη μάπα. Αλλά μην προσπαθήσετε να με ψήσετε ότι φταίω κι από πάνω! . Οτι και καλά “είναι συλλογική η ευθύνη” κι ο καθένας ας αναλογιστεί το μερίδιό του. Παπάρια μερίδιο, μετά συγχωρήσεως, κύριε Ζαμπούνη μου. Εγώ δεν ήμουν εκεί όταν τρώγανε. Αλλά είμαι εδώ τώρα που με τρώνε.
Λέω να μην έρθω στο πάρτυ σας. Αμα είναι για αυτοκριτική, καλύτερα στην ΚΝΕ."



Κυρία Βαγιάνη μου, εν τάξει, για να λέμε και του στραβού το δίκηο, μπορεί να μη δούλεψα ποτέ τόσο σκληρά όσο περιγράφετε εσείς, αλλά, πάντως, δούλεψα, νομίζω, με αντίστοιχη συνέπεια και εντιμότητα.
Και μπορεί να μη σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά τυχαίνει να σας βλέπω από μακριά τακτικά. Γι' αυτό, την επόμενη φορά, που θα σας δω, επιτρέψτε μου ένα μικρό χαμόγελο προς την πλευρά σας - από μακριά πάντα. Μη με παρεξηγήσετε!..

27 σχόλια:

Roadartist είπε...

Επειδή έχω την ηλικία των χρόνων που εσύ εργάζεσαι.. επίτρεψε μου να εχω και ενα αγχος και μια ανασφαλεια και ενα θυμο (μαλλον οργη καλυτερα) παραπανω. Πως να χαρακτηρισω αυτη την συγκυρια του να ξεκινας τη ζωη σου σε ενα κατεστραμμενο, λεηλατημενο, χρεοκοπημενο κρατος, ως ατυχη; Ειναι τρελα ολο αυτο, οπως κ το να μη βλεπεις πως το παιχνίδι είναι καλά στημένο!
Δεν υπάρχουν προοπτικές να βγούμε απ' αυτή την οικονομική κρίση στον αιώνα τον άπαντα. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις από πού θα βρεθούν τα χρήματα για ανάκαμψη;
Μήπως από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, από την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων, από τις μαζικές απολύσεις, από την ανεργία, από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης;
Από τη φτώχεια που μας οδηγούν;
Μέχρι πότε θα παίρνει δάνεια η χώρα από το ΔΝΤ και λοιπούς "μηχανισμούς στήριξης" για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις;
Αραγε πότε θα αποπληρώσουν τους τόκους;
Να πληρώσουν και να καταδικαστούν οι υπαίτιοι αυτής της συμφοράς, να ανοιχτούν όλοι οι λογαριασμοί, να αρθεί ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών", να εφαρμοστεί το "πόθεν έσχες" για όλους, να καταργηθεί η παραγραφή των αδικημάτων για τους πολιτικούς και μετά να ζητήσουν θυσίες από το λαό.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν σε αδικώ καθόλου, Roadartist!
Πολλοί από μας, τους μεγαλύτερους, δεν φταίξαμε - εδώ και πολλά χρόνια, σε διαβεβαιώ, οι χαμηλές και μεσαίες τάξεις όχι απλώς δεν μετέχουν στο party των Χρηματιστηρίων, των ομολόγων, των μιζών, των εξοπλισμών κ.λπ., αλλά αγωνίζονται, συχνά κάνοντας 2 δουλειές, απλώς για να διατηρήσουν όσα μέτρια ή λίγα έχουν, να πληρώσουν φροντιστήρια παιδιών κ.λπ. Καινούρια πράγματα δεν φτιάχνουν!
Ακόμη λιγότερο, όμως, φταίτε εσείς, οι 20άρηδες ή οι 25άρηδες, που τώρα πρωτοψηφίζετε ή τώρα πρωτοπιάνετε δουλειά κι αρχίζετε την ζωή σας. Αναλογικά, όμως, είναι πολύ πιθανό εσείς να πληρώσετε, όχι ως ποσοστό του μισθού σας αλλά σε απόλυτους αριθμούς, το πιο μεγάλο κόστος.
Άλλη αξία και πρακτικό αντίκρυσμα έχει το 10% ενός μισθού 700 ευρώ κι άλλη ενός μισθού 3.000 ευρώ.
Ξεκινάτε, εσύ, οι κόρες μου, όλα τα τωρινά παιδιά, με συνθήκες πολύ αντίξοες κι αβέβαιες. Τα νέα δάνεια του ΔΝΤ φαίνεται πως θα πάνε σε αποπληρωμή παλιών δανείων και για αναπτυξιακές επενδύσεις ή προοπτικές δεν ακούω τίποτε σαφές και συγκεκριμένο. Όπως δεν ακούω τίποτε και για τιμωρίες, ποινές...
Πώς, λοιπόν, η κοινωνία θα πεισθεί να (συ)στρατευθεί; Το επιχείρημα της συλλογικής ενοχής είναι κόλπο, που δεν πιάνει πια - ειδικά όσο σκουραίνουν τα πράγματα!

Hfaistiwnas είπε...

Παιδιά μου άρεσε το άρθρο, αν και μου φάνηκε ολίγον υπεροβολικό..
Εντάξει στα τέτοια μου τους γράφω και εγώ, με ότι μου μείνει θα ζήσω αλλά όσο να ναι θα σκέφτομαι ότι πρέπει να υπάρξει τιμωρία των υπεύθυνων. Είναι άδικο προς τον ελληνικό λαό, που είχε πάντα μια ιδέα για τον εαυτό του και τώρα καταρρίπτεται.. κρίμα που καταντήσαμε έτσι..
Προσωπικά, θα αρχίσω να αγχώνομαι για πράγματα που πρέπει και όχι επειδή οι άλλοι το θέλουν..
Ουφ.. μας πικραίνουν..

Margo είπε...

Αυτές τις μέρες βγάζω τέτοιο θυμό που δεν τολμώ να γράψω τίποτα γιατί θα βρίζω μόνο. Νιώθω παράφορη αδικία.. έχουμε να πάμε διακοπές δέκα χρόνια για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, η ζωή μας μετρημένη γιατί αντί να φάμε τα δεδουλευμένα μας τα κάναμε έργο και τώρα θα πρέπει να το πληρώσουμε για ότι στην ουσία στερηθήκαμε. Οι δουλειές πάνε κατά διαόλου αλλά επειδή είμαστε στη Μύκονο θεωρούμαστε κρίσοι!
Τα λεφτά που κάνουν φτερά από τα ταμεία όπως πχ του δήμου μας ποτέ δεν θα επιστραφούν και οι κλέφτες θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ο διευθυντής πολεοδομίας Σύρου που βρέθηκε με αδικαιολόγητο πλουτισμό θα κάνει δικαστήριο και θα αθωωθεί.. ποιος τιμωρήθηκε, ποιος μπήκε φυλακή, ποιου δημεύτηκε η περιουσία; Βρώμα και δυσωδία παντού. Βαρέθηκα πια.

Καλά τα είπε η Βαγιάνη!
Καλό μεσημέρι Asteroid και συγνώμη για την ένταση..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Πίκρα, πολλή πίκρα, Ηφαιστίωνα... Κι από δίπλα η θεωρία της συλλογικής ενοχής - ε, όχι, δεν θα πάρουμε ΚΑΙ απ' αυτήν... Θα πληρώσουμε αναγκαστικά, αλλά δεν θα πούμε δα κι ότι φταίγαμε και καλά μας κάνουν!
Νισάφι πια!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Margo, σε καταλαβαίνω...
Την ίδια οργή έχω κι εγώ, οργή, που φουντώνει... αλλά στον γραπτό λόγο την τιθασσεύω, για να μπορούμε να συζητάμε ψύχραιμα.

Man laying down είπε...

Το πρωσιπογράφω και εγώ - εκφράζει τον θυμό μου και προς την κατάσταση της χώρας ,και στην εικόνα του τρομοκρατημένου από τις ειδήσεις Έλληνα που του φορτώνουν τσάμπα ενοχές . Μου άρεσε πολύ και η απάντηση της Βαγιάνη στα σχόλια :

"Ζητώ συγγνώμη, δεν μπορώ να απαντήσω προσωπικά σε όλους Αυτό κάνω, δηλαδή, συνήθως, αλλά δεν περίμενα τόσα πολλά και πελάγωσα. Παίρνω το θάρρος (θράσος;) να σας χωρίσω σε 2 κατηγορίες, το team " ψιλο-χοντρο-συμφωνώ " και το team "Φαίη": Προς Team "ψιλο-χοντρο-συμφωνώ": Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση: δεν είχατε καμμιά ανάγκη ή όρεξη να αφήσετε θετικά σχόλια, κι όμως το κάνατε. Προς team Φαίη: Οχι, δεν έχω δώσει ποτέ στη ζωή μου φακελάκι. Οχι, δεν έχω "βολέψει" κανένα δικό μου. Δεν με παίρνει κιόλας! . Οχι, δεν έχω μπαζώσει ημιϋπαίθριο, ούτε ξέρω κάν τι είναι αυτό το πράγμα. Οχι, ποτέ δεν ζήτησα να δώσω μαύρα φράγκα, ούτε να πάρω. Τόσο παράξενο σας φαίνεται; Είμαι τρομερά αδέξια στις λαμογιές, φοβάμαι,ιδρώνω, τα κάνω επάνω μου, και απλώς, δεν τα καταφέρνω! Και όχι, Δεν είμαι αγία. Ενα ρεμάλι κιαι μισό είμαι, κι αν υπάρχει Θεός , την έβαψα. Το ζήτημα είναι ότι κανένα από τα άπειρα κουσούρια μου δεν έχει σχέση με το φαλιμέντο της χώρας. Δεν θα με τρελλάνουν κιόλας! Ευχαριστώ για την ωραία κόντρα."

Ας μη μας τρελάνουν λοιπόν.

ELvA είπε...

Εχετε φανταζομαι δει τη ταινια του
εδω..συμπατριωτη μου Roy Andersson:'Τραγουδια απο το δευτερο οροφο;' E,λοιπον εκει υπαρχει μια σκηνη με..
αυτομαστιγωματα εργαζομενων! Τοτε,αν και συμβολικη, μου ειχε φανει λιγο υπερβολικη, τωρα ομως βλεπω οτι ο κοσμος λιγο πολυ αυτο κανει, αντι να στρεψει σε σωστη κατευθυνση την οργη του και να παει ειδικα τωρα τη Πρωτομαγια οχι για να κοψει..λουλουδακια στους αγρους,οπως σιγουρα θα δουμε σε πολλες αναρτησεις,(!) αλλα σε μια πορεια, για να διαδηλωσει ειρηνικα και νηφαλια οτι φτανει πια η κοροιδια και φτανουν οι ενοχες που φορτωνουν στον εργαζομενο κοσμο, οταν ολοι, πια, ξερουν τι εχει συμβει,αλλα κανεις δεν τιμωρειται!!
Διαφορετικα, ας συνεχισουμε τα...
αυτομαστιγωματα βρε παιδια και ας μη διαμαρτυρομαστε καθολου που μας εχουν του χεριου τους και θα μας εχουν για πολλες ακομη τετραετιες!

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

Εντάξει, είμαστε έντιμοι, συνεπείς κλπ. Ολοι έντιμοι θα δηλώσουμε, ακόμα και οί πλέον άτιμοι!...

Το ζητούμενο όμως είναι τι θα κάνουμε για το καλό της χώρας μας. Αντι να σπαταλάμε την ενέργειά μας σε θυμούς και καταθλίψεις ας φτάσουμε γρηγορα-γρήγορα στο στάδιο αποδοχής της απώλειας και ας σκεφτούμε πώς θα συμβάλλουμε ώστε να ορθοποδήσει αυτή η χώρα και να μην ξαναγίνει ρεζίλι των σκυλιών.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αγαπητέ Man, όχι, δεν θα μας τρελλάνουν... Η υπερβολή κάποιων έχει αρχίσει να ξυπνάει τον κόσμο, που σε λίγο δεν θα μασάει άλλο!
Είπαμε, να πληρώσουμε - αλλά αναλογικά και ισορροπημένα.
Τα χρήματα, που λείπουν από το Δημόσιο Ταμείο δεν φαγώθηκαν σε μισθοδοσίες ούτε σε συντάξεις νομίμως συνταξιοδοτηθέντων. Φαγώθηκαν μέσα από υπερκοστολογημένα δημόσια έργα και προμήθειες, παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, λεηλασίες Ταμείων εργαζομένων μέσω κατευθυνόμενων αγορών ομολόγων...
Το πλιάτσικο δεν τόκαναν οι εργατοϋπάλληλοι - απλό και σαφές!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Elva, τόχω γράψει πολλές φορές: η επανόρθωση θα βρει την κοινωνία σύμμαχο και θα είναι αποτελεσματική μόνον αν ξεκινήσει από κάποιες τιμωρίες και πολιτικοκοινωνικές απομονώσεις, καθώς και από κλείσιμο κάθε στρόφιγγας λαμογιάς.
Γι' αυτά δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτε ακόμη!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

ΣΠ, απ' όσο ξέρω, γιατί εδώ ζω και εδώ συβναναστρέφομαι, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συνειδητοποιεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να κάνει κάποιες θυσίες, υπό τον όρο της δίκαιης κατανομής τους, της παράλληλης λήψης μέτρων για την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, της τιμωρίας κάποιων, έστω και λίγων, της λήψης αποτρεπτικών μέτρων για να αποφευχθούν τα ίδια στο παρόν και στο μέλλον...
Όλα αυτά ανήκουν στην δικαιοδοσία των πολιτικών ταγών, οι οποίοι, με τέτοιες κατά προτεραιότητα πρωτοβουλίες θα εξασφαλίσουν την συστράτευση της κοινωνίας.
Αναμένουμε, ακόμα αναμένουμε... αλλά τα περιθώρια εξαντλούνται και το ηθικό πέφτει, πριν καν αρχίσει ουσιαστικά ο ανήφορος!
Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό στην όλη ιστορία...

La Gigi είπε...

μια χαρά τα λέει η κυρία Βαγιάνη και δεν έχω κανένα λόγο να μην την πιστέψω. ΟΜΩΣ!!! Έχω γνωστή η οποία έχει προσληφθεί στο υπουργείο μεταφορών (πριν 8 χρονια). δεν της αρεσε και πήρε αποσπαση στο γραφειο του γεν γραμ του υπουργειου αναπτυξης (με την προηγουμενη κυβερνηση). εκει ειναι λεει καθεστώς οι αδειες να μην 'γραφονται'. πολλες αδειες. αλλαζει η κυβερνηση και τωρα της λενε γυρνα στην οργανικη σου θεση, που ειναι καπου στον ΟΣΕ. πηγε, δεν της αρεσε. οποτε, αποφασισε να παρει την ΑΔΕΙΑ της 4 μηνες παρακαλω(!!!!!!) και να καθισει σπιτι της επι πληρωμη παντα. ποσο εντιμο το βρισκεις αυτο; εγω καθολου. πιστευεις οτι ειναι η μονη που το κανει; μη μου πεις ναι!
μην κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια, υπαρχει παρα πολυς κοσμος που και φοροδιαφευγει, και λουφαρει, και κανει οποια παρανομια μπορεις να φανταστεις. διαβαζα σημερα οτι 100 χιλιαδες ελληνες οδηγουν χωρις διπλωμα και 500 χιλιαδες αυτοκινητα κυκλοφορουν ανασφαλιστα. τι να λεμε βρε Γιαννη μου τωρα... ναι εφαγαν οι αλλοι αλλα ενα μεγαλο μερος διοχετευθηκε σε ολους τους υπολοιπους που το καταναλωσαν χωρις κανενα προβλημα.
ας συνειδητοποιήσουμε τι μας συμβαίνει μπας και μπορεσουμε να το λυσουμε επιτελους!

Unknown είπε...

...και αφού διαχωρίσουμε τις ευθύνες και ξεκαθαρίσουμε το έδαφος πάνω στο οποίο θέλουμε να στηρίξουμε το, όποιο, μέλλον μας πρέπει και να ενωθούμε.

Να κάνουμε, δηλαδή, χωριό για να αποκτήσουμε φωνή και ανάστημα.
Λόγο υπολογίσιμο στην πραγματική ζωή (και όχι απλά μια ψηφιακή μουρμούρα). Ανάστημα ικανό να απαιτήσει αλλά και να επιβάλλει -αν χρειαστεί- ότι είναι αναγκαίο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής.

Έχω την εντύπωση ότι εδώ θα κριθούν όλα...

Takis X είπε...

Μήπως τελικά τήν σκαπουλάρουμε κι ολο αυτό μάς βγεί σέ καλό?

Γιατί τά λέμε καί τά ξαναλέμε, κι ακρη δέν βγάζουμε,κι ολοι γκρινιάζουμε κι ολοι εχουμε δίκιο,ακόμα καί η ρίκα πού εδώ πού τά λέμε δέν εχει ακουστεί τό ονομα τής πουθενά, παρά μόνο οτι δουλευει στην ΕΡΤ


Αλλά οταν καίγεται τό δάσος δέν προσπαθείς νά σωσεις τό δέντρο,μάλλον περι αυτού πρόκειται.
Εχω νά παρατηρήσω πάντως πώς ολοι φερόμαστε{τόν ευατό μου δέν τόν εξαιρώ} σάν να σηκωθήκαμε ενα πρωί κι ανακαλυψαμε ξαφνικά οτί εχουμε καρκίνο ενώ είμαστε χωμένοι στήν χημειοθεραπεία εδώ καί χρόνια...

orfia είπε...

Καλα τα λετε και εσεις και η κυρια Βαγιανη, η πλειοψηφια του λαου ειναι μισθοσυντηρητοι εως φτωχοι, αλλα αλλοιμονο, μας εχουν ευνουχησει τοσο που δεν αντιδρουμε, τιμωρια..αυτη η λεξη δεν ακουγεται πουθενα, ολοι ξερουν ποιοι πηραν τα χρηματα και κανενα κομμα δεν τα βγαζει στη φορα , να ανοιξουν λογαριασμοι, να μαθουμε το ποθεν εσχες τους....Κανεις δεν ονοματιζει την "ταμαπακιερα"...γιατι θα αρχισει ο αλληλοσπαραγμος γιατι "βοηθαμε να σε βοηθω να ανεβουμε το βουνο..." Ολοι εχουν λερωμενοι τη φωλια τους και καλουμαστε εμεις οι κακομοιροι...να νοιωθουμε και τυψεις απο πανω αν τυχον ζητησουμε τα ευνοητα ...!!

mahler76 είπε...

από την στιγμή που δαγκώθηκε το μήλο κανείς δεν είναι αθώος.

Ephemeron είπε...

Μα ποιο παρτυ; Οποιος τολμησει να ριξει παρτυ αυτη τη στιγμη ειναι ανοητος γιατι δεν υπαρχει τιποτα για να γιορτασει κανεις... Τι να γιορτασουμε; το οτι ο κοσμος εχει να το πληρωσει ακριβα ειτε το θελει ειτε οχι;;;
Συμφωνω, αρκετος κοσμος δεν εκανε κανενα κακο, δεν εκλεψε, δεν εκρυψε, δεν, δεν, δεν,... σιγουρα υπαρχει κοσμος που δεν εφταιξε σε τιποτα.
Αλλα λογικα σκεπτομενος αυτος θα πρεπει να ειναι μικρος αριθμος σε σχεση με τον αριθμο αυτων που εκλεψαν, αλλιως δεν θα πηγαινε ολη η χωρα στο πατο... Εκτος εαν καποιοι λιγοι, ελαχιστοι, εκλεψαν και εκρυψαν τεραστια ποσα, και πηραν στο λαιμο τους την πλειοψηφια... Δεν επρεπε ομως να βρεθουν μερικοι, να τιμωρηθουν μερικοι; Τιποτα; κανενας; Πως ειναι ποτε δυνατον;
Αν καποιος ριξει παρτυ για να γιορτασει σημερα μαλλον θα ειναι κανενας πολιτικος που χαιρεται που εσωσε τη θεση του...
Αληθεια... να ρωτησω και κατι που εμενα μου φαινεται πολυ-πολυ περιεργο... Το ΔΝΤ ζηταει απο την κυβερνηση να κοψει μισθους, δωρα, επιδοματα, το ενα-το αλλο, και δεν ζηταει να κοψει τον μισθο των ιερεων;;; ...μου κανει μεγαλη εντυπωση... ολοι ξερουμε οτι οι ενοριτες δεν προκειται να αφησουν τους ιερεις να πεινασουν... με κανει να σκεφτομαι πολλα, που δεν θα ηθελα να περνανε απ το μυαλο μου...

DonnaBella είπε...

το να καταλογιστουν ευθυνες σε αυτους που φαγανε κ να τα γυρισουνε πισω δηλαδη δεν παιζει, ετσι?
πικρα.

One of the people είπε...

Η μόνη ένστασή μου, παρότι συμφωνώ με τη Ρίκα, είναι ότι τόσα χρόνια εμείς που δεν φταίμε κάναμε τα στραβά μάτια στα κακώς κείμενα. Γιατί μας τρομοκρατούσαν πως αν μιλήσουμε θα μας κατασπαράξει το σύστημά τους.

mahler76 είπε...

@One of the people
και το να κάνεις τα στραβά μάτια δεν είναι φταίξιμο???

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

... kale, xtes afisa ena sxolio kai simera den to blepw.
Asteroid, les na to afisa se allo post... i se allo blog?
An to deis na periferetai asynodeuto, mazepse to please!

zepos είπε...

Δεν χρειάζετε Ρίκα να φταίμε "ΟΛΟΙ"..
Οι πολλοί πάντως φταίμε. Σε πολλά επίπεδα. Και για την σπατάλη και για την ανοχή στα πολύ στραβά, και για την "μαγκιά" της φοροκλοπής και πολλά άλλα που όλοι ξέρουμε.
Εσύ δεν φταίς, αλλά θα πληρώσεις. Είναι εξοργιστικό αλλά δυστυχώς δεν είμεθα .. μόνοι σε ένα νησί, σαν τους lost..
Το ζητούμενο είναι να μην μείνουμε στον αυτοσιχτιρισμό και στο δήθεν αυτομαστίγομα και να βάλουμε κάτω τα υπόλοιπα που έχουμε να τα αυγατίσουμε. Είτε πρόκειται για χρήμα είτε για αξίες..

sCaTterBraiN είπε...

ναι, δε φταίμε όλοι το ίδιο. αλλά πόση σημασία έχει αυτό; όταν καίγεται το σπίτι σου πρώτα προσπαθείς να το σώσεις και μετά να βρεις ποιος άφησε τα κεριά να καίνε ή το θερμοσίφωνα ανοιχτό.
έρχεται ένα βίαιο τέλος σε μια άρρωστη κατάσταση. θα την πληρώσουν και αθώοι. ας δούμε πώς μπορεί να μας βγει σε καλό. αν γίνεται...

CsLaKoNaS είπε...

Όσοι με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο και πάθος προσυπογράφουν το κείμενο μπράβο τους! Τους αξίζουν συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου.

Είναι όμως λίγοι. Απελπιστικά λίγοι όλοι αυτοί.

katrine είπε...

Ίδια χρόνια εργαζόμαστε Αστεροιντ!!
25 χρόνια στον Ιδιωτικό τομέα ένας καθημερινός αγώνας.Το κάθε Ευρουλάκι βγαίνει με πολύ κόπο.Ακόμη. Σίγουρα οι δημόσιοι υπάλληλοι δε φταίνε. Ακολούθούσαν τη γραμμή που τους έδιναν. Πολλοί το εκμεταλεύτηκαν και φάγανε με χρυσά κουτάλια.
Θυμό έχουμε όλοι. Εμείς καλούμεθα να στερηθούμε, να κλειστούμε σπίτια μας και να φαγωθουμε μεταξύ μας!!

Έχει δίκιο η Ρίκα.
Μα κανείς δε θα βγει ν απολογηθεί??? Κανένας??

Ψυχραιμία.

Orelia είπε...

μου αρέσει ο λόγος σου Γιάννη
ρέων λόγος
καθαρός
μου αρέσει κι στάση αυτή
δηλώνω κι εγώ θυμωμένη με την απόδωση συλλογικής ευθύνης
αν με καλέσουν θάχω να απολογηθώ σε επι μέρους
όχι όμως στο σύνολο κι όχι σε αυτά που "κάψανε"
τελος πάντων
καθαρός ο λόγος σου και με βρίσκει δίπλα σου

 
GreekBloggers.com