Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Βασικές αρχές... Τις έχεις;


Δεν έχω πολλά να πω για την επίθεση της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ στον στολίσκο των πλοίων με το ανθρωπιστικό υλικό για την Γάζα.
Στα περισσότερα blogs και στον Τύπο διαβάζουμε τα αυτονόητα, την οδύνη, το πένθος, το γιατί...
Θα σταθώ, ωστόσο, σε κάποιες άλλες αντιδράσεις, των οποίων το πνεύμα, η αλήθεια είναι, είχα διακρίνει ακόμη και πριν καν ξεκινήσει ο στολίσκος αυτός.
Κάποιοι αναρωτιόντουσαν τι παριστάνουν αυτοί οι "ακτιβιστές",  γιατί το κάνουν, πώς ανακατεύονται και πάνε να τα τα βάλουν με μιαν ανελέητη Κρατική μηχανή, πόσο αφελείς και ανόητοι μπορεί να είναι ή ποιάν ιδιοτέλεια κρύβουν... Ορισμένοι, μάλιστα, το φόρτωσαν κι αυτό στον συνήθη ύποπτο, στον  αίροντα όλες τις αμαρτίες της Ελληνικής Αριστεράς, τον "ΣΥΡΙΖΑ" και τον αφελή Αλέξη - σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που προς στιγμήν νόμιζα ότι αυτός, ο μικρός Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο εμπνευστής της ιδέας και ο διοργανωτής της αποστολής, ο "ΣΥΡΙΖΑ" ο μόνος μετέχων Φορέας!
Ας είναι...

Σήμερα, ωστόσο, μετά την φονική επίθεση, θα μπορούσαν αυτοί οι κάποιοι να σωπάσουν. Θα μπορούσαν, μπροστά στο αθώο αίμα και την απώλεια ζωών, οι "ρεαλιστές" των blogs και της στεγνής πολιτικο-οικονομικής ανάλυσης να κύψουν την κεφαλή για μια μέρα, έστω και για μια μόνο μέρα... και να αναλογισθούν τις βασικές μας αξίες, τις στοιχειώδεις ηθικές αρχές και την βάναυση, βίαιη προσβολή τους...

Τούτη η ώρα είναι για πένθος, απλό, βαθύ, βουβό ανθρώπινο πένθος κι όχι για ερωτήματα, όπως αυτά, που θέτει ο Anemosnaftilos σε μιαν ανάρτηση, που μου μοιάζει μοναδικά περιφρονητική για την αξία της ανθρώπινης ζωής...
Δεν έχω ιδέα ποιός ήταν με ποιόν μαζί σ' εκείνα τα καταστρώματα τα μοιραία - και δεν ενδιαφέρει αυτό, εν προκειμένω... Όπως δεν ενδιαφέρει, επίσης, ούτε το ποιός έχει δίκηο και ποιός άδικο, ποιός ήρξατο χειρών αδίκων στο περίπλοκο Μεσανατολικό πρόβλημα και ποιός ακολούθησε.
Δεν ενδιαφέρει ούτε το εάν πίσω από τους αθώους επιβαίνοντες στα πλοία ήταν κάποιοι ιδιοτελείς ή κάποιοι ανόητα ρομαντικοί και ιδεαλιστές.
Το ζήτημα είναι απλώς και μόνον η η ανθρώπινη ζωή και ο σεβασμός της. Όποιος δεν την σέβεται έχει όλο το άδικο...  Κι εφ' όσον - λέω: εφ' όσον - ο στολίσκος αυτός δεν απειλούσε την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ, εφ' 'οσον δεν μετέφερε όπλα στους έγκλειστους της Γάζας, η βίαιη επέμβαση - μια τόσο βίαιη επέμβαση - δεν είναι παρά άσκηση ασύμμετρης Κρατικής βίας... που είναι και το χειρότερο είδος βίας... Και αδικεί πρωτίστως τον λαό του Ισραήλ, αναιρεί τα δικά του δίκηα, υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνευση και βιώσιμη λύση!

Αλλ' ίσως σ' αυτό το τελευταίο να αποσκοπεί συνειδητά το "Πυρ ομαδόν" τους... 

19 σχόλια:

s_pablo είπε...

Κατ'αρχάς να συμφωνήσω μαζί σου. Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και πρέπει να τη σεβόμαστε.

Κατ'αρχήν να διαφωνήσω μαζί σου. Η νηοπομπή προς τη Γάζα είναι μια πολιτική (πολεμική?) κίνηση. Η επίθεση των Ισραηλινών είναι επίσης μια πολιτική (σίγουρα πολεμική) κίνηση.

Δυστυχώς, ξέρω ότι ακούγεται κυνικό, μόνο έτσι μπορούμε να δούμε και να κρίνουμε τη συγκεκριμένη ιστορία.

ΥΓ. Θεωρώ την κίνηση των Ισραηλινών μια αναμενόμενη θηριωδία. Ο ισραηλινός στρατός δεν καταλαβαίνει από αμάχους. Όποιον θεωρούν εχθρό, ας είναι και η μετενσάρκωση του Γκάντι, τον πετσοκόβουν.

sCaTterBraiN είπε...

θα συμφωνήσω μαζί σου. χωρίς αλλά.
εκτός από κτήνη, αυτοί που ευθύνονται για αυτούς τους φόνους είναι επιπλέον και απίστευτα ηλίθιοι. είναι δηλαδή δύο φορές επικίνδυνοι και για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και για τον ίδιο το λαό τους.
:-(

ELvA είπε...

Καλησπερα Αστεροειδη απο τη μεγαλειωδη συγκεντρωση εναντια στη τρομοκρατια του ισραηλ!

Δε ξερω τι λενε και σε ποιους τα φορτωνουν και να σου πω λιγο με νοιαζει τι λενε καποιοι που αντι να βλεπουν την ουσια κοιτανε τις ταμπελες. Αυτο που δε δεχομαι ειναι το ρολο του ισραηλ ως χωροφυλακα της περιοχης με επιθεσεις σε αθωα θυματα που καθε αλλο παρα αφελεις και ιδιοτελεις ειναι! Οποιοι αγωνιζονται για τα ανθρωπινα δικαιωματα φαινεται οτι τωρα αποκαλουνται και..αφελεις απο πανω! Ποιος ομως νομιμοποιει τις ανανδρες αυτες πραξεις του ισραηλ και κυριως ποιοι τις στηριζουν, (ρητορικη ερωτηση, βεβαια, αφου ξερουμε καλα το ρολο των ΗΠΑ!)
Παραδειγματικη τιμωρια των ενοχων θα ηθελα να δω εστω και μια φορα στη ζωη μου, αλλα επειδη ξερω οτι κατι τετοιο δε θα γινει και παλι θα εκφρασω και παλι την αγανακτηση μου μεσω της καλπης, οταν χρειαστει! Αισχος σε οσους στηριζουν τις πολιτικες του Iσραηλ και ''τυπου Iσραηλ''!

nikos είπε...

Αχ, βρε Asteroid, δεν έχεις καταλάβει ακόμη ότι σ'αυτή τη χώρα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ τελικά να σιωπούμε, ούτε καν για λόγους πένθους; ότι ΟΛΟΙ έχουμε άποψη ΓΙΑ ΟΛΑ;

orfia είπε...

..Το εγκλημα ειναι εγκλημα, οι αναλυσεις, οι σκοπιμοτητες και οι αιτιες ποσως ενδιαφερουν...!!!

Ephemeron είπε...

Συμφωνω, ηταν απανθρωπο και εντελως παραλογο αυτο που εγινε...

Διαβαστε τι ειπε ο Ισραηλινος υπουργος εξωτερικων...

Israeli Foreign Minister Avigdor Lieberman spoke Monday to Baroness Catherine Ashton, the European Union's high representative for foreign affairs, and with German Foreign Minister Guido Westerwelle, the Israeli Foreign Affairs Ministry said in a statement.
He "told them that the passengers on the ships are not freedom fighters, but terrorist supporters who fired at Israel Defense Forces soldiers as soon as the latter boarded the ships."

Ephemeron είπε...

Ο Bradley Burston φιλελευθερος σχολιαστης της Haaretz γραφει:
"We are no longer defending Israel. We are now defending the siege. The siege itself is becoming Israel's Vietnam."

http://www.haaretz.com/blogs/a-special-place-in-hell/a-special-place-in-hell-the-second-gaza-war-israel-lost-at-sea-1.293246

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Φίλε pablo, ξεκινώ από την υπόθεση ότι ο στολίσκος δεν μετέφερε κανενός είδους όπλα ή πολεμοφόδια κι ότι δεν υπήρξε κανενός είδους επιθετική κίνηση με πραγματικά όπλα και πυρά κατά των Ισραηλινών δυνάμεων εισβολής.
Αν αυτή η υπόθεση ισχύει, τότε η όλη αποστολή αποτελεί μια καθαρά πολιτική πρωτοβουλία και πολιτική κίνηση, με την οποία μπορεί κάποιος να διαφωνεί για λόγους πολλούς και διάφορους.
Ωστόσο, ένα οργανωμένο και ευνομούμενο Κράτος-μέλος της διεθνούς Κοινότητας οφείλει στις πολιτικές κινήσεις να απαντά πολιτικά, όχι πολεμικά. Τίποτε, καμμία πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τους μεν και τους δε δεν δικαιολογεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών αμάχων, τον φόνο...
Η ανθρώπινη ζωή είναι η μέγιστη αξία στο αξιακό σύστημα του κόσμου μας, που με πολύ κόπο κι αίμα κι άλλο αίμα οικοδομήσαμε συλλογικά.
Δεν υπάρχει "αλλά" εδώ!
Γι' αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι όσους, αντί να σταθούν σεμνά στο αθώο αίμα, συζητούν για τις εθνικότητες και τις κατά τα λοιπά ενδεχομένως ασύμβατες πολιτικές αντιλήψεις, που συναθροίσθηκαν στα καταστρώματα των 6 πλοίων.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ναι, SB, δεν υπάρχει "αλλά"!
Πάσα δράση, αντίδραση, συζήτηση, διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκινάει από τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Elva μου, δυστυχώς οι λίγοι, που επιμένουν να φυλάνε Θερμοπύλες πλέον βρίσκονται συχνά από κάποιους άλλους υπό κατηγορίαν, ακόμα κι αν αυτοί οι λίγοι είναι που διασώζουν την συλλογική μας αξιοπρέπεια.
Ίσως να μη παρίστανα τον ήρωα, ίσως να μη ανέβαινα ποτέ σ' αυτά τα καράβια - αλλά επίσης ποτέ δεν θα διενοούμην να προσάψω κατηγορία ή ιδιοτέλεια ύποπτη σ' όσους τόκαναν. Αν θάπρεπε να βρω άλλοθι επειδή δεν ήμουν κι εγώ εκεί, δεν θα το αναζητούσα ποτέ στο να κατηγορήσω όσους ήταν!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Έχεις δίκηο, Νίκο!
Είναι η δημοκρατία του καναπέ αυτή!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Προσυπογράφω, Orfia!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εφήμερε, δεν σιωπούμε εμείς εδώ, αλλά δεν σιωπά κι ο αναίσχυντος Κρατικός μηχανισμός του Ισραήλ...
Οφείλουμε, όμως, όπως κάνεις κι εσύ εδώ, να διαχωρίσουμε το Κράτος του Ισραήλ από την κοινωνία και τον λαό, από τις ψύχραιμες, φιλειρηνικές φωνές ανάμεσά τους.
Τώρα μας χρειάζονται δίπλα τους πιο πολύ από κάθε άλλη φορά!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εφήμερε, δεν σιωπούμε εμείς εδώ, αλλά δεν σιωπά κι ο αναίσχυντος Κρατικός μηχανισμός του Ισραήλ...
Οφείλουμε, όμως, όπως κάνεις κι εσύ εδώ, να διαχωρίσουμε το Κράτος του Ισραήλ από την κοινωνία και τον λαό, από τις ψύχραιμες, φιλειρηνικές φωνές ανάμεσά τους.
Τώρα μας χρειάζονται δίπλα τους πιο πολύ από κάθε άλλη φορά!

s_pablo είπε...

Πρόσεξε φίλε μου, που βρίσκεται η λούμπα. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι εμπεδομένη από κάθε σκεπτόμενο και ευαισθητοποιημένο άνθρωπο.

Όμως, ας δούμε μια άλλη είδηση, υποθετική, αλλά όχι απίθανη. "19 στρατιώτες του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα Παλαιστινίων".

Πόσα μπλογκς θα αφιέρωναν το χώρο τους για μια τέτοια είδηση? Πόσοι σχολιαστές θα κατέθεταν διαδικτυακά λουλούδια και πόσοι θα εξεγείρονταν για τον χαμό αυτών των ανθρωπινων ζωών?

Μάλλον κανείς. Γιατι? Η δική τους ζωή έχει μικρότερη αξία? Κι αν ναι, πως καθορίζεται η επι μέρους αξία της κάθε ζωής?

Κάποιες απαντήσεις είναι "εύκολες", κάποιες άλλες όχι και τόσο, γι'αυτό το λόγο και δεν θέλω να παρακολουθώ τέτοια γεγονότα εν θερμώ.

s_pablo είπε...

Προς αποφυγη παρεξηγήσεων, κρίνω την κίνηση των Ισραηλινών εντελώς χυδαία και αήθη.

Είναι κοινή πρακτική του Κράτους του Ισραήλ να επιτίθεται άκριτα εναντίον οποιουδήποτε, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά αυτοί οι τραμπουκισμοί δεν θα αποδειχτούν ανέξοδοι και, επιτέλους, θα πληρώσουν και αυτοί για τις πράξεις τους...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Φίλε pablo, χαίρομαι για την επισήμανσή σου, που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο!
Συμφωνώ, κατ' αρχάς, ότι υπάρχει κάποια κατηγορία "τρομοκρατίας", δηλαδή επιθέσεων κατά αμάχων, που θεωρείται γενικά "αμυντική" και αντιμετωπίζεται με κατανόηση ή και συμπάθεια. Επί πλέον, πράγματι η δημόσια καταδίκη της συχνά αποφεύγεται, δεν θεωρείται "politically correct"!
Σ' αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η κάποτε εξ ίσου εγκληματική δράση ορισμένων Παλαιστινιακών ομάδων.
Προσωπικά, ωστόσο, έστω κι αν απαιτώ πιο υπεύθυνη και ψύχραιμη συμπεριφορά από ένα οποιοδήποτε οργανωμένο Κράτος, δεν διστάζω να καταδικάσω κάθε είδους τρομοκρατική ενέργεια, κάθε φονική επίθεση κατά αμάχων πολιτών και αθώων περαστικών.
Στην κατακλείδα, άλλωστε, της ανάρτησης αυτής σημειώνω ότι ενέργειες, όπως η χθεσινή επίθεση, υπονομεύουν τα όποια δίκαια του Ισραήλ... γιατί ασφαλώς κάποια δίκαια και κάποια δικαιώματα έχει και ο Ισραηλινός λαός!

Η ανθρώπινη ζωή, λοιπόν, είναι πρώτη και αναπαλλοτρίωτη στο αξιακό μου σύστημα. Το έτι σπουδαιότερον, όμως, είναι πως είναι και πρέπει να είναι επίσης πρώτη και αναπαλλοτρίωτη στο αξιακό σύστημα του Δυτικού κόσμου, ο οποίος πατάει σε Ελληνικά θεμέλια και στον οποίο το Ισραήλ ως κοινωνία και λαός επιθυμεί και δικαιούται να ανήκει.

konstantinos είπε...

Τελικά, το μόνο που πραγματικά έχει αξία είναι και το μόνο που επειδή δεν κοστολογείται υφίσταται τόσο βάναυση μεταχείριση κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδρομής μας σ'αυτόν τον πλανήτη.
Για όλα τα άλλα, υπάρχει η τάδε και η δείνα πιστωτική κάρτα...

 
GreekBloggers.com