Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Alligator Alley - Ανάρτηση ακατάλληλη δι' ανηλίκους και τρυφερές υπάρξεις


Είχα σκοπό να διακόψω για λίγο την περιήγηση στην Florida, αλλά ένα σχόλιο του καλού φίλου από την California, του Εφήμερου, σχετικά με δυό αγαπημένα του και πολύ εντυπωσιακά σημεία της Πολιτείας αυτής, το Alligator Alley και το Tarpon Springs, μ' έκανε να ψάξω στα φωτογραφικά Αρχεία του ταξιδιού και να τα ξαναθυμηθώ κι εγώ...
Το Tarpon Springs θα αποτελούσε έτσι κι αλλιώς ξεχωριστή ανάρτηση στο μέλλον, αλλά τα στιγμιότυπα από το Alligator Alley δεν ήμουν βέβαιος - και ούτε είμαι ακόμη!!! - ότι θα ήθελα ή θάπρεπε να τα αναρτήσω εδώ. Η αναφορά του Εφήμερου, ωστόσο, μούδωσε το έναυσμα και προχωρώ, θεωρώντας ότι κάποιοι δεν θάχουν άλλην ευκαιρία να δουν τέτοιες σκηνές.
Η ανάρτηση αφιερώνεται στον Εφήμερο - και επαναλαμβάνω την προειδοποίηση ότι οι τρυφερές υπάρξεις καλύτερα να σταματήσουν εδώ...
;-)

Το Alligator Alley είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι Διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου, του Interstate 75, το οποίο διασχίζει την Florida οριζόντια, στο ύψος του Miami, ενώνοντας έτσι την Ανατολική με την Δυτική της Ακτή. Απόσταση: περίπου 70 μίλια ή μία ώρα.

  
Πρόκειται για την μεγάλη κόκκινη ευθεία, που βλέπουμε στο μέσον περίπου του χάρτη. Διακρίνεται στον συγκεκριμένο χάρτη η πυκνή αστική δόμηση στις ακτές του Ατλαντικού, δεξιά, με όλες τις θρυλικές παραλίες και τα απίστευτης χλιδής resorts, καθώς και η πιο αραιή δόμηση προς την πλευρά των ακτών του Κόλπου του Μεξικού, αριστερά. Στο μέσον, πάνω και κάτω από το Alligator Alley, δεν διακρίνουμε τίποτε και ο λόγος δεν είναι άλλος παρά το ότι το κομμάτι αυτό του Ι75 διασχίζει έναν από τους μεγαλύτερους, πλουσιότερους και σημαντικότερους βιότοπους στον κόσμο, το Everglades.



Το Everglades, που, μεταξύ πολλών άλλων ειδών, είναι βάση του πάνθηρα της Florida και του Αμερικανικού κροκοδείλου, έχει, σύμφωνα με την Wikipedia, ανακηρυχθεί International Biosphere Reserve, World Heritage Site & Wetland of International Importance. Μόνο τρεις τοποθεσίες υπάρχουν στον κόσμο, που ανήκουν ΚΑΙ στις τρεις αυτές κατηγορίες.
Πρόκειται για περιοχή αλλού δασώδη, αλλού βαλτώδη, αλλού και τα δύο.



Η χλωρίδα και η πανίδα του είναι μοναδικές - αλλά ένα παιδί του beton και της ασφάλτου, όπως εγώ, δεν νοιώθει και πολύ άνετα σε τέτοιες συνθήκες! Επίσης, δεν ξέρει ούτε τι βλέπει ούτε τι το περιμένει - αλλά, παρ' όλ' αυτά, δεν κρατιέται και βγαίνει από το αυτοκίνητο για να φωτογραφήσει...


Ένας ερωδιός είναι το πρώτο, που είδε το παιδί αυτό, και το μόνο, που αναγνώρισε. 
Πουλί λίγο σπάνιο στα μέρη μας, γενικά. Κομψό, όταν κάθεται χαλαρά, κομψό και στο πέταγμα...




Το βέβαιο είναι ότι δεν θα το δούμε ούτε αυτό ούτε άλλα να αράζουν χαλαρά δίπλα σε αυτοκινητόδρομους υψηλής ταχήτητας, κίνησης και θορύβου, αλλά ένα από τα θαύματα στην Florida είναι ακριβώς αυτό: η συνύπαρξη της άγριας ή απλώς παρθένας Φύσης με το περιβάλλον του ανθρώπου. Δεν σπανίζει το να βρεις έναν ερωδιό δίπλα στο αυτοκίνητό σου, την ώρα που πας να το πάρεις για να πας κάπου. Δεν ξενίζει να είσαι σε μια γέφυρα ή μια ράμπα  λεωφόρου και να πετάξει δίπλα σου ένας πελεκάνος...
Στην περίπτωση, βέβαια, του Alligator Alley μπορεί και να μη δεις απλώς ένα περίεργο ή και επικίνδυνο πουλί κάπου κοντά σου...



Αν καλοσκεφθείς την επωνυμία του δρόμου, μπορεί, ας πούμε, να μη είναι καθόλου απίθανο να δεις ξαφνικά έναν αλιγάτορα στην μέση του δρόμου, έτσι που δίπλα στον δρόμο τρέχουν κανάλια, που ποιός ξέρει από πόσο βαθιά μέσα στο Everglades έρχονται και τι σου φέρνουν...



Απορούμε , όταν καμμιά φορά ακούμε ότι ένας αλιγάτορας βρέθηκε να κυκλοφορεί στους δρόμους της Florida. Λέμε: "Μα πώς είναι δυνατόν;". Καθώς σε πολλά σημεία του Alligator Alley δεν υπάρχουν φράχτες ή συρματοπλέγματα, φαντάζομαι πως το να ξεστρατίσει ένας αλιγάτορας δεν θάναι και τόσο δύσκολο!
Αλιγάτορα, πάντως, στον δρόμο μου δεν είδα... Είδα, όμως, πουλιά, που δεν είχα ξαναδεί:



  
Τι πουλιά ήταν αυτά δεν έχω ιδέα. Δεν ενοχλήθηκαν, πάντως, καθώς τα πλησίαζα όλο και πιο πολύ...
Ήταν, πολύ απασχολημένα, άλλωστε... Και συνειδητοποιώ ότι ίσως γι' αυτό ακριβώς δεν ενόχλησαν αυτά εμένα...


Εδώ μάθατε ό,τι μάθατε για το Everglades κι είδατε ό,τι είδατε. Μπορείτε τώρα να διακόψετε τo φυσιολατρικό αυτό ανάγνωσμα και να μεταφερθείτε σε κάποιο άλλο blog, πιο εύπεπτο!    









Enter at your own risk!










Ώρα γεύματος στο Alligator Alley...


Κι αν περιμένατε άλλου είδους ακατάλληλα θεάματα, πέσατε έξω!..

         

23 σχόλια:

An-Lu είπε...

Δεν εξεπλαγην διοτι τοσο αυτο το πτηνο οσο και το αλλο με το κοκκινο ραμφος, ειναι ειδη γυπα, τα οποια γνωριζουμε με τι διατρεφονται...
υγ Θυμασαι τους γυπες στα "Λουκυ Λουκ";

Hfaistiwnas είπε...

xaxaxaxa! Και μένα αλλού πήγε το μυαλό μου! χαχαχαχα!
Πάντως έχω δει το μέρος και στο CSI Μαϊάμι!!! χαχαχα!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εγώ, An Lu μου, δεν έχω ιδέα από Φύση και είδη!
Αλλά τον Λούκυ Λουκ τον ξέρω καλά - απλώς δεν έκανα την σύνδεση!!!
:-)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ηφαιστίωνα, είσαι πονηρός πολύ!!!
:-)))

sCaTterBraiN είπε...

οποία απογοήτευση - όχι από τις φωτογραφίες που είναι εξαιρετικές όσο από το είδος του 'ακατάλληλου'. νόμισα κι εγώ ότι είναι καμιά κακόφημη συνοικία - άσε που το 'Tarpon Springs' το διάβασα 'Tampon Springs' χαχαχαχα αυτό πια....
την καλησπέρα μου!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Σχολιαρόπαιδο!
Μέχρι και την συγκέντρωσή σου χάνεις εύκολα!!!
:-)))

mahler76 είπε...

υπερβολές και ο θάνατος μέσα στην ζωή είναι. άλλωστε έχω δεί τόσα ντοκιμαντέρ με αιλουροειδή να κατασπαράσσουν αντιλόπες που δεν μασάω με ένα απλό κουφάρι.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Είσαι πολύ σκληρό γατόνι, εσύ, Μάλερ!
Εγώ, πάλι, που δεν βλέπω ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ ντοκυμανταίρ τέτοια, σοκαρίστηκα άγρια, όταν συνειδητοποίησα ξαφνικά τι έκανε αυτό το πουλί (στην αρχή δεν τόχα καταλάβει, δεν ήταν καλή και η οπτική μου γωνία)... Αλλά και ακόμα σοκάρομαι, βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές!
;-)

Triton είπε...

Καλησπέρα φίλε Asteroid!
Πολύ καλές φωτογραφίες και απεικονίζουν ρεαλιστικά το πάρκο.
Σούχω ένα video αρκετά ρεαλιστικό,όπου περιγράφεται ο νόμος της ζούγκλας και όχι μόνον!Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα απο τις πρώτες εικόνες γιατί η τελική του έκβαση είναι απρόβλεπτη και πολύ διδακτική!Καλό σου βράδυ:))
http://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM&feature=channel

ELvA είπε...

Η τελευταια, παντως, Αστεροειδη, ειναι και λιγο συμβολικη, μου ειπαν καποιοι φιλοι που την ειδαν...Να δεις και τιτλο που εβαλαν: ''Tο ΔΝΤ στην Ελλαδα''..

Καποιοι εχουν λοιπον φαντασια, ή μηπως βλεπουν τη σκληρη αληθεια;

orfia είπε...

Ημουν σιγουρη οτι επροκειτο για σκληρες ανατριχιαστικες φωτο, ουτε καν σκεφτηκα οτι θα ηταν κατι πονηρο,...γιατι δεν θα το παρουσιαζες ετσι!! Οπως και ναχει ομως το να συναντας απο τοσο κοντα τετοιες εικονες ειναι οντως αλλη εμπειρια, μοναδικη!!
Σε φιλω

SK είπε...

Ωραίες φωτογραφίες! Το όρνιο μου θυμίζει αρκετά τον δικό μας τον Ασπροπάρη.

mahler76 είπε...

@Asteroid
δεν είμαι άγριος, απεικόνισες απλά ένα στιγμιότυπο επιβίωσης και σε αυτό δεν βρίσκω τίποτα το σοκαριστικό. Το δε όρνεο δεν είναι κάν ο φονιάς αλλά προφανώς πτωματοφάγος.

Ephemeron είπε...

Ευχαριστω για την αφιερωση! Πραγματικα η τεραστια αυτη χωρα εχει μοναδικα μερη, οπως και καθε χωρα φυσικα, αλλα το μεγεθος της Αμερικης την κανει να εχει πιο πολλες εκπληξεις απ οτι αλλες χωρες.
Η Florida με τη σειρα της εχει τις δικες της εκπληξεις. Οι τεραστιες εκτασεις με βαλτους, λιμνες, ειναι ενα καταπληκτικο περιβαλλον, οχι και τοσο φιλοξενο για τον ανθρωπο αλλα παραδεισος για μεγαλη ποικιλια ζωων.
Τα μαυρα πουλια στις φωτογραφιες σου ειναι το ειδος Μαυρος Γυπας (Black Volture - Coragyps atratus) ζουν μονο στις νοτιες πολιτειες και τους βρισκει κανεις μεχρι την κεντρικη Χιλη.
Πολυ ωραιες ολες οι φωτο!!!
Θεωρω το θανατο μερος της ζωης και δεν με πειραζει καθολου...
Και παλι ευχαριστω για την αφιερωση! :)

Margo είπε...

Ένας μαθητής μου ζει και εργάζεται στην Φλόριντα. Πήρε πρόσφατα σπίτι που η πίσω αυλή βλέπει σε μια υπέροχη λίμνη. Όλα καλά μέχρι εκεί όμως όταν βγαίνει στην πίσω βεράντα βλέπει συχνά να λιάζονται στις όχθες της λίμνης κροκόδειλοι και δεν ζει στην ερημιά, αλλά μέσα στην πόλη!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Triton, σ' ευχαριστώ! Δεν είμαι πολύ φυσιολάτρης, σε σχέση με το βασίλειο των ζώων, αλλά ορισμένα θεάματα είναι εντυπωσιακά.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αχ, αυτοί οι φίλοι σου, Elva.. Ο νους τους όλο στο κακό πάει!!!
:-)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εσύ, Orfia, που είσαι τρυφερή ύπαρξη, τι δουλειά έχεις εδώ, ε;
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

SK, μα πού τα ξέρετε πια όλα αυτά εσείς όλοι κι εγώ δεν ξέρω τίποτε;
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Άγριος όχι, αλλά γάτος σίγουρα, Μάλερ!!!
:-)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εφήμερε, χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση... Δύσκολο, για μένα, θέμα, όσο κι αν ο θάνατος είναι πράγματι μέρος της ζωής!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Margo, να είσαι βέβαιη πως ό,τι σου περιέγραψε δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα!
;-)

konstantinos είπε...

Wow! Outstanding!
Η πανίδα της περιοχής απέχει από αυτά που έχουμε συνηθίσει! Ο ερωδιός καθώς απογειώνεται είναι πανέμορφος, το άλλο πουλί είναι απόγονος του τρικετάτωπα (χωρίς τα κέρατα) και το όρνιο δεν είναι παρά μια αντανάκλαση της ζωής στη γεμάτη λασπόνερα λακκούβα που ζούμε...

 
GreekBloggers.com