Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μέρα Δρόμου 2010

"Παιδιά σηκωθήτε να βγούμε στους δρόμους, γυναίκες και άντρες και παιδιά με όργανα στους ώμους"...


Δεν ξέρω πώς κι από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας "Μέρας Δρόμου", αλλά ξέρω καλά πως έδειξε ότι μπορούμε ξανά να σμίγουμε στους δρόμους, στους πεζόδρομους και στις πλατείες της μεγάλης πόλης, να χορεύουμε και να τραγουδάμε όλλοι μαζί, άγνωστοι χθες σχεδόν φίλοι σήμερα!




Ταχυδακτυλουργοί, ζογκλέρ, κλόουν και χορευτές με χέρια μαγικά και φάτσες παράξενες πήραν στα μαγικά τους χέρια την πόλη το Σάββατο το βράδυ και οδήγησαν ένα πλήθος ετερόκλητο στην χαρά του "μαζί" και του "εμείς".








Δεν είναι τυχαίο  το ότι η μουσική, που έντυσε όλην αυτή την πρωτόγνωρη ζωντάνια δεν ήταν ξένη, ξενική, όπως λένε σε κάποια νησιά, ούτε και ψευδο-λαϊκή, αλλά ατόφια Ελληνική, αλατισμένη με μπλε Αιγαιακό.
Τουμπακτσήδες και σαμπουνιέρηδες νησιώτες φόρτωσαν τον κόσμο πάνω σε φτερά από νότες πατρογονικές για να τον ταξιδέψουν στους δρόμους της παλιάς Αθήνας κι από κει στον πεζόδρομο της Ερμού, αντίκρυ στα ιερά χώματα του Κεραμεικού των προπατόρων.   





Ούτε είναι τυχαίο πως εκεί, στην πλατειούλα της ιστορικής Καπνικαρέας, έσμιξαν οι ήχοι του σαμπουνιέρη από την Κύθνο με της κιθάρας από την Τζαμάικα...


... και μετά με τους ήχους της πρωτοξαδέρφης της σαμπούνας, της σκωτσέζικης γκάιντας!


Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε ξεχωριστά κι όπως φωτογραφικά τους αξίζει στην εξαιρετική παρουσία των σαμπουνιέρηδων και των τουμπακτσήδων στην καρδιά της Αθήνας και στον πυρήνα της Σαββατιάτικης γιορτής.
Για την ώρα ας κρατήσουμε αυτό το κοινό ενωτικό πνεύμα της "Μέρας Δρόμου", που ήρθε σαν για να συνεχίσει το πείραμα, που ξεκίνησε το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, με την προσωρινή πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου - μόνο που αυτήν φορά η συμμετοχή και το κέφι ήταν διάχυτα, ίσως γιατί δεν είχε οργανωθεί από γραφειοκράτες των Υπουργείων αλλά από τα κάτω, την διψασμένη "βάση", τις grassroots κινήσεις, που φυτρώνουν και θεριεύουν στους δρόμους κι ενώνουν αυθόρμητα τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φυλές, χρώματα και καταβολές.



Μια πληρέστερη σειρά φωτογραφιών από την βραδυά εδώ.    

11 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!!
Καλά να περνάτε εκεί στους δρόμους!!!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Στους δρόμους καλά περνάμε - μέσα δεν περνάμε κα τόσο καλά!
;-)

ασωτος γιος είπε...

οπως παντα οι εικονες σου ειναι πανισχυρες,,

ιμερος είπε...

pote egine ayto kai den to antilifthika?
prepei na itan souper !!!

DonnaBella είπε...

superwow fainetai to party apo tis photo sou! :-)
Gianni, den xerw an to'xeis kanei sto parelthon, alla poly tha hthela na dw ena sou afierwma sthn xristougenniatikh athina- ama erthei o kairos, k to trava h orexh sou! giati oi stigmes pou pianei h camera sou einai o,ti pio endiaferon :-)

CsLaKoNaS είπε...

Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα! :)))

Το κακό είναι πως παρα είμαστε χαβαλέδες! Το καλό, από αυτό το κακό, είναι πως δεν είμαστε μίζεροι!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Σ' ευχαριστώ, Άσωτε - αλλά πανίσχυρα είναι και αυτά καθ' εαυτά τα θέμά μου πολλές φορές!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ήταν super duper, Ίμερε...
Δεν σου είπα να είσαι σε επαφή μαζί μου, για να ενημερώνεσαι;
Εγώ πώς μαθαίνω από σένα όλα τα live;
:-)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Για να δούμε τι Χριστούγεννα θάχουμε φέτος, για να δούμε...
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Το καλό, Λάκωνα, είναι πως μέσα στην κρίση κι ίσως και εξ αιτίας της βρίσκουμε το γερό νήμα με την παράδοση και κρατιόμαστε σταθερά απ' αυτήν και μεταξύ μας - και, μάλιστα, στον δημόσιο χώρο.
Το κακό είναι πως εσύ είσαι αλλού και ξεχνάς ή δεν καταλαβαίνεις την ουσία των πραγμάτων.

Πέπε είπε...

Εύγε. Όπως πάντα, οι φωτογραφίες σου είναι λαλίστατες, και τα λεκτικά σου σχόλια εύστοχα και ουσιαστικά. Σε αντίθεση με ένα σωρό ταλαίπωρα βιντεάκια από την ίδια μέρα που κυκλοφόρησαν στο ΥΤ και που δεν αποτυπώνουν ούτε κατ' ελάχιστον την ποιότητα της στιγμής.

 
GreekBloggers.com