Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Ο Γιώργος Σταυρακάκης στο POLIS ART CAFE


O Γιώργος Σταυρακάκης είναι μουσικοσυνθέτης, είναι ποιητής και στιχουργός, είναι τραγουδοποιός. Τραγουδάει συνήθως τα δικά του τραγούδια, αλλά μερικές φορές δίνει το δικό ερμηνευτικό του στίγμα και σε τραγούδια άλλων δημιουργών. Ο Γιώργος Σταυρακάκης είναι τροβαδούρος παλαιάς κοπής, με καταγωγή από την Κρήτη και από το Νέο Κύμα. 



Στο κλείσιμο του 2017, ο Σταυρακάκης μας κάλεσε στο POLIS ART CAFE, πάνω από την Στοά του Βιβλίου, να δούμε μιαν άλλη πτυχή της δημιουργικότητάς του: τα σκαριά που συνθέτει από παλιά υλικά, ξύλα ταλαιπωρημένα σε "ταξίδια που δεν τέλειωσαν" - θάλεγε ο Σεφέρης - σκουριασμένα μέταλλα, βίδες, σύρματα, στριμένες πρόκες κι ό,τι άλλο παραπεταμένο υλικό βάζει ο νους του ανθρώπου. Το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό. Τα (α)χειροποίητα τούτα καράβια του Γιώργου Σταυρακάκη μπορούν να γεμίσουν μια γωνιά σπιτιού, αλλά το σημαντικότερο είναι πως μπορούν να εισδύσουν στην ψυχή και να μας ταξιδέψουν σε θάλασσες κοντινές ή μακρινές, αλλά πάντα θάλασσες. Θάλασσες ευλογημένες, που ενώνουν τους ανθρώπους, κι άλλες θάλασσες σκοτεινές, που τους χωρίζουν, κάποτε για λίγο και κάποτε για πάντα.   
















                     







Τα καράβια του Σταυρακάκη θα μείνουν αγκυροβολημένα στο POLIS ART CAFE ώς τις 31/1/2018. Έχετε όλο τον χρόνο να τα δείτε και να  θαυμάσετε τις ξεχωριστές λεπτομέρειές τους, την λεπτοδουλειά, τα χρώματα. Έχετε όλο τον χρόνο ακόμα και να μπαρκάρετε μ' ένα από αυτά για ένα ταξίδι του νου και της ψυχής δίχως όρια ή με όρια, που θα ορίσετε εσείς!


Γιορτάζοντας την έκθεση των καραβιών του, όμως, ο Σταυρακάκης σκέφθηκε να μας χαρίσει και μια μικρή, γλυκειά, συναυλία και μας προσκάλεσε στις 30 Δεκεμβρίου να χαρούμε την βαθειά, ζεστή, φωνή του και την ωραία, χρωματισμένη του άρθρωση παρεΐστικα, συντροφικά, σχεδόν αυτοσχεδιαστικά, όπως ταιριάζει σε κομμάτια, που ποτίζονται από τις ρίζες του Νέου Κύματος και  μένουν πάντα φρέσκα. Τον συνόδευσαν ο Σταύρος Σταυρακάκης, στην κιθάρα και στο τραγούδι, κι ο Γιάννης Παπαστεργίου, στο βιολί.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
GreekBloggers.com