Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

"Πάμε!", κ. Πρωθυπουργέ...

Θα πρέπει να απομακρυνθώ λίγο από την ρομαντική και μποέμικη ατμόσφαιρα του Παρισιού, για να επιστρέψω στην μίζερη Ελληνική επικαιρότητα...
Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, όταν μαθαίνω πως ο κ. Πρωθυπουργός κυκλοφορεί στον δρόμο, όπου τον σταματούν κοινοί θνητοί - ή κοινοί μελλοθάνατοι, δεν τόχω ξεκαθαρίσει - και του λένε πως για την πατρίδα πρόθυμα θυσιάζουν τον μισθό τους!
Τόσες συγκλονιστικές ειδήσεις σε δυό γραμμές μόνο: Πρώτον, πως ο κ. Πρωθυπουργός κυκλοφορεί στον δρόμο, δεύτερον πως (επιτρέπεται να) τον πλησιάζουν και να τον σταματούν απλοί άνθρωποι, τρίτον πως αυτοί πρόθυμα χαρίζουν τον μισθό τους, για να σωθεί η πατρίδα, τέταρτον, πως υπάρχουν άνθρωποι, που ακόμα πιστεύουν όχι μόνον ότι με τα δικά τους 700 ή 1.000 ευρώ σώζεται η πατρίδα, αλλά και, επί πλέον, ότι στην πατρίδα θα καταλήξουν τα χρήματά τους!
Είναι, βέβαια, πιθανόν ο κ. Πρωθυπουργός να εννοούσε ότι εκεί που κυκλοφορούσε σε κάποιον δρόμο της Ελβετίας τον σταμάτησε η μόνιμη κάτοικος Ελβετίας, Κα Νάνα Μούσχουρη, και του δήλωσε αυτοπροσώπως ότι αποποιείται την ευρωβουλευτική της σύνταξη, για χάρη της σωτηρίας της πατρίδας. Αυτό ναι, ίσως... γιατί στην Ελλάδα μισθωτό, που να πρεσβεύει κάτι ανάλογο δεν έχω γνωρίσει - όχι γιατί δεν θέλει, αλλά, απλώς γιατί δεν μπορεί! Δεν βγαίνει αλλιώς!

Ασφαλώς στην Ελλάδα υπήρξε κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος - αλλά αυτή δεν έγινε ποτέ από τους μισθωτούς με το χαμηλότερο ύψος μισθών στην Ευρώπη ούτε και προς όφελός τους.
Ασφαλώς, υπήρξε και ακόμη μαίνεται μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά αυτή ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα μιας άφρονης "παγκοσμιοποίησης", που έγινε μπούμερανγκ για τις ισχυρές οικονομίες της Δύσης, καθώς και της απόλυτης απελευθέρωσης στην κίνηση των κεφαλαίων, που ωφέλησε πολύ λίγους, "εκλεκτούς" και, μάλιστα, άλλους από αυτούς, που οι εμπνευστές της αναμένανε ότι θα ωφελούσε. Σίγουρα η κρίση αυτή δεν οφείλεται στην Ελλάδα και σίγουρα δεν ωφέλησε τους λαούς - ούτε καν τον λαό της Κίνας, που υποτίθεται ότι έχει συγκεντρώσει το πολύ μετρητό, ούτε τις χαμηλές και μεσαίες τάξεις, που καλούνται σε όλον τον κόσμο να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Η χώρα τώρα, με διακομματική πολιτική ευθύνη, οδηγείται  ως αγορά και ως κοινωνία σε πρωτοφανή κρίση, που μπορεί να οδηγήσει σε αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού και σε εξαχρείωση, με σκοπό, όπως δηλώνεται, να μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα τον δανεισμό της - προσοχή: όχι την ανάπτυξή της! Την ίδια στιγμή η Βουλή θα συνεδριάζει για να εξετάσει όχι ποιός οδήγησε την Εθνική Οικονομία σε αυτό το σημείο αλλά το ποιός είπε "ψέματα" γι' αυτήν την Οικονομία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ είναι γνωστό ότι αντίστοιχα ψέματα έλεγαν όλα τα Κράτη, ενώ ήταν γνωστή σε όλους αυτή η δημιουργική λογιστική και αποδεκτή, αφού, αλλιώς, καμμία χώρα δεν θα μπορούσε ούτε να λειτουργεί ούτε να πληρεί τα εξωπραγματικά κριτήρια, που όλοι μαζί αφρόνως είχαν θεσπίσει.

Δεν ξέρω πόσο έχουν σταθμισθεί εκτός Ελλάδος οι πραγματικές συνέπειες αυτών των άνευ προηγουμένου πιέσεων στην χώρα μας και πόσο έχουν εκτιμηθεί εντός Ελλάδος οι επιπτώσεις από την υιοθέτηση των προτεινόμενων ακραίων μέτρων.
Διαβάζοντας, πάντως, ένα άρθρο, που βρήκα μέσω του άξιου και πάντα ενημερωμένου blog της Elva, διαπιστώνω ότι αρχίζουν πια στο εξωτερικό να ακούγονται κάποιες αλήθειες, που, αντιθέτως, δεν τολμά να ψελλίσει εδώ το εντόπιο πολιτικό προσωπικό μας:

"In simple English: the global capitalist crisis first brought an economic downturn to Greece, and now the "recovery" seeks to impose on the Greek people an indefinite period of economic suffering as global lenders provide funds to the richer, larger capitalist economies elsewhere so that they can avoid what is demanded of the Greeks. The same leaders of business and government who produced the crisis are managing the "recovery" in just this way.
Nor should we fail to mention that the Greek government and its business leaders are now forced to make a big decision too. Will they go along with the plan? Will they force the mass of Greek workers and their families to pay higher taxes, earn lower incomes, and lose government services to "service Greece's creditors"? Or will they be blocked from doing so by the Greek peoples' resistance? That's what is at stake in the mass strikes now rocking Greece."


Κι ακόμη, εκφράζονται φόβοι - ή μήπως ελπίδες; - ότι η Ελληνική αντίσταση θα εξαχθεί:

"Such a Greek resistance might also stimulate and inspire parallel movements in other countries whose people are likewise boiling because they bear the costs of a crisis they did not cause and a "recovery" that is not theirs. And so it should be, because the Greek resistance would need allies elsewhere to succeed and vice versa."


Έχω γράψει και πει πολλές φορές ότι η κρίση αυτή, που όλοι βιώνουμε, μπορεί να έχει και τις καλές της πλευρές, τα θετικά της αποτελέσματα. Μπορεί να φέρει καινούριες, πιο ορθολογικές ισορροπίες, να αλλάξει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, που ζούμε, που εκτιμούμε πρόσωπα και πράγματα. Μπορεί να οδηγήσει τις κοινωνίες στην υιοθέτηση του χρυσού Ελληνικού μέτρου, που έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν φανταζόμουν, όμως, ότι μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να φέρει πάλι την Ελλάδα σε κάποιου είδους πρώτη θέση στις εξελίξεις!
"Πάμε!", όπως έλεγε και ο κ. Πρωθυπουργός - ακριβώς πριν γίνει Πρωθυπουργός, όμως...   

11 σχόλια:

Roadartist είπε...

Δεν υπάρχει πιο γελοία εικόνα από το να βλέπεις τον πρωθυπουργό να λέει πως τον πλησιάζουν....... φτωχοί μεροκαματιάρηδες και του προσφέρουν τους ..μισθούς τους για να σωθεί η χώρα..


Τόση ανοησία,
Κουράστηκα..

ELvA είπε...

Nα υποθεσω οτι μερικοι ετοιμαζονται
για..«πολεμο» αυριο; ;) («Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου»)

Πως να μη γινει...πολεμος, ομως, οταν ακους τετοιες προκλητικες δηλωσεις του ΓΑΠ: «Με το βάρος που θα πέσει στις πλάτες των μισθωτών δεν θα ανεχτώ από κανέναν στην κυβέρνησή μου να παρακάμπτει ή να λιγοψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων, όπως η φοροδιαφυγή, ή οι διατάξεις που επιτρέπουν στον πλούτο να συσσωρεύεται»...

Kαλο μας/σας κουραγιο!

Υ.Γ
Σ ευχαριστω για το link και τα καλα λογια, ειναι αμοιβαια η εκτιμηση ;)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Α, Roadartist... και η ευήθεια ακόμη παύει νάναι στο ελάχιστο χαριτωμένη, όταν περνούν εμάς για ευήθεις...
Και απ' όσο ξέρω "απατεώνες" μας έχουν χαρακτηρίσει συλλήβδην κάποιοι στο εξωτερικό, που δεν κοιτούν οποία και πόσα κρίματα κουβαλούν στους ώμους τους. Ευήθεις, πάντως, κανείς δεν μας θεωρεί - πλην των πολιτικών μας, όπως φαίνεται.
Κι είναι πλέον πράγματι κουραστικοί όλοι!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Η χώρα, φίλη Elva, μπορεί πράγματι να βρίσκεται επί ποδός πολέμου - δεν ξέρω, όμως, τι εννοεί ο καθένας ως πόλεμο και ποιοί θα τον κάνουν εναντίον ποίων και υπέρ ποίων...

Όπως λες, η εκτίμηση αμοιβαία!

Ephemeron είπε...

Πολυ καλο το post σου.
Δεν ξερω τι να πρωτοσχολιασω...
Το οτι αυτοι που καιγονται απο παθος για το Ελληνοχριστιανικο εθνος, το κανουν μουγκα και αφηνουν τον κοσμο να πληρωσει τα σπασμενα; Ο μισθος που θα επρεπε να πρωτοκοπει ειναι των πολιτικων... Αφου "καιγονται" τοσο πολυ για το καλο της χωρας ας γινει η αρχη απο τον μισθο τους.
Επισης ο μισθος των ιερεων... αλλο φοβερο αυτο, ειναι αδιανοητο ο ιερεας να ειναι κυβερνητικος υπαλληλος...
Αν υπαρχουν 30.000 ιερεις και ο καθενας εχει -κατα μεσο ορο- μισθο 1.000 ευρω το μηνα, αυτο σημαινει οτι η κυβερνηση πληρωνει το χρονο στους ιερεις... 360.000.000 ευρω!!! (Οι ιερεις ξερουν καλα οτι δεν θα εχουν προβλημα χωρις το μισθο τους, μια και οι ενοριτες ποτε δεν αφησαν κανενα ιερεα να πεθανει της πεινας...)
Απ την αλλη πλευρα ο κοσμος θα πρεπει να μαθει οτι "ουκ εν τω πολλω το ευ" και να σταματησει την δαπανη για πραγματα που δεν χρειαζεται, διοτι κακα τα ψεματα ο υπερ-καταναλωτισμος οχι μονο κανει ζημια στο μυαλο αλλα και στη τσεπη (για να μην αναφερω τη ζημια που κανει σε ολο το πλανητη)
Τωρα οτι σχολιο και να κανει κανεις για το οτι "υπαρχουν ατομα που θελουν να χαρισουν το μισθο τους" θα ειναι για γελια...
...φανταζομαι οτι τα ατομα που χωρις σκεψη χαριζουν το μισθο τους δεν περνανε καμια απολυτως οικονομικη κριση... μπραβο τους!!!

Unknown είπε...

Να φύγουμε; Πού να πάμε; Να κάτσουμε; Τι άλλο θα υποστούμε; Να πεθάνουμε; Δεν αντέχω τους μελοδραματισμούς!
Πρέπει να αλλάξουμε. Να σκληρύνουμε και να αλλάξουμε. Όλοι μας και ο καθένας χωριστά. Κοντεύουν 200 χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Καιρός πια να καταλάβουμε τη ρίζα του κακού που μας στέλνει κάθε φορά κατά διαβόλου.

Στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε ποτέ μια άξια λόγου Μαφία γιατί από γενέσεως ελληνικού κράτους όλοι οι ισχυροί "κάποι" της κοινωνίας μας εγκολπώθηκαν τη μοναδική πηγή πλουτισμού στην Ελλάδα: Τον κρατικό κορβανά! Γιατί μπορεί η Ελλάδα να μην παράγει τίποτα, ή τουλάχιστον τίποτα το αξιόλογο, αλλά το κράτος εισπράττει φόρους κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο! Και το χρήμα αυτών των φόρων δεν γίνεται έρευνα και τεχνογνωσία, δεν γίνεται βιομηχανία και υποδομές, δεν γίνεται ξακουστά πανεπιστήμια και ότι άλλο έχει ανάγκη μια σύγχρονη κοινωνία για να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, αλλά εργαλείο διατήρησης της εξουσίας μέσω ρουσφετιού και πελατείας των "κάπων" της πολιτικής μας.
Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας επιδιώκοντας μια εφήμερη και άμεση "ανακούφιση" των προβλημάτων μας και μη κοιτώντας 10 μέτρα παραπέρα, επιτρέπουμε σε αυτούς που μας ληστεύουν τη ζωή να οδηγούνε τις τύχες μας.

Πρέπει να αλλάξουμε εμείς! Όλοι μας! Να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να γίνουμε, στο μέτρο του εφικτού, κύριοι της τύχης μας. Αυτό πιστεύω εγώ.

:-|

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ephemeron, ο κ. Πρωθυπουργός μας έκανε να γελάσουμε λίγο πριν μας κάνει να κλάψουμε... Σειρά μας τώρα!
Για να δούμε τι θα δούμε...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

AEΡIKO, πράγματι όλοι οι capi έχουν βολευθεί σε διάφορες βαθμίδες του Δημοσίου και 200 χρόνια τώρα είχαν του χεριού τους την κότα με τα χρυσά αυγά. Και τώρα που την πίτα την φάγανε σχεδόν όλοι, προσπαθούν να εξολοθρεύσουν όλους τους υπόλοιπους, ώστε νάχουν ακόμη να τρώνε. Γι' αυτό και εξοργίζομαι, διαβάζοντας και ακούγοντας ότι σκοπός των μέτρων είναι να μπορούμε να συνεχίζουμε να δανειζόμαστε άνετα, με λογικά επιτόκια...

orfia είπε...

Θεωρω οτι ο κ. Πρωθυπουργος εχει μεινει στην λαικιστικη πολιτικαντικη νοοτροπια του '50...αλλα επειδη δεν ειμαστε τοσο αφελεις....νομιζουμε οτι ο κ. Πρωθυπουργος...."παιζει" την κυβερνηση οπως ειπε σε μια ατακα του ο παντα αθυροστομος...Τζιμης Πανουσης....!!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Orfia, γι' άλλη μια φορά, ο Πανούσης τάχει πει πριν από μας για μας!!!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Katrine, το βρίσκω σχεδόν τραγικό να εξακολουθούν σ' αυτόν τον τόπο να είναι επίκαιροι άνθρωποι ευφυείς και διεισδυτικοί, που, ωστόσο, έχουν προ πολλού αποχωρήσει.
Τίποτε, λοιπόν, δεν αλλάζει ή "αλλάζει" ακριβώς τόσο όσο χρειάζεται για να μείνουν όλα ίδια... Και, κατά τον Μπρεχτ επίσης, η μη αλλαγή, η στασιμότητα, είναι ό,τι χειρότερο!

 
GreekBloggers.com