Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Όπου ακούς συναίνεση, ανθρώπινο κρέας μυρίζει...

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει την περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζόμενων χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας δείχνει πλέον και στους αγαθότερους από μας ότι η πράγματι ώς έναν βαθμό απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση και το νοικοκύρεμα του Κράτους δεν ήταν παρά το πρόσχημα. Η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, όχι για να πορευθεί προς το μέλλον, που, άλλωστε κανείς δεν διακρίνει επί του παρόντος, αλλά για να οδηγηθεί εκεί που ποτέ πριν δεν ήταν: σε συνθήκες πρώιμου, άγριου Καπιταλισμού... ούτε καν ώριμου Καπιταλισμού, Καπιταλισμού με στοιχειώδες μέτρο και ευαισθησία τόση όση χρειάζεται για την προστασία των πιο αδύναμων και του κοινωνικού ιστού.
Τα μέτρα, που προτείνονται, όχι μόνον δεν έχουν καμμία σχέση με την δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά μάλλον θα την δυσχεράνουν κιόλας, στον βαθμό, που θα προκαλέσουν βαθύτερη ύφεση και μείωση των εσόδων από την άμεση φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Οι χαμηλότεροι μισθοί στην Ευρώπη, οι Ελληνικοί, θεωρούνται τώρα φρένο στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στο εξωτερικό - αλλά ουδείς μας λέει ποιά είναι, τέλος πάντων,  τα προϊόντα αυτά, που παραμένουν στα αζήτητα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής από τα καλοπληρωμένα Ελληνικά χέρια... Αντιθέτως, ακούμε μονότονα ότι, ουσιαστικά, ούτε παράγουμε τίποτε ούτε εξάγουμε τίποτε.
Πιθανόν, βέβαια, να αναφέρονται στις τουριστικές μας υπηρεσίες, που είναι πράγματι ακριβές - όχι, όμως, γιατί επιβαρύνονται από τους μισθούς που απολαμβάνουν τα γκαρσόνια κι οι καμαριέρες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά γιατί οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, ειδικά στα νησιά, πορεύονται με βάση το πόσα θέλουν να βγάζουν, ώστε να λειτουργούν μόνον 6 μήνες τον χρόνο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να πορευθεί μόνη της όσο ακόμη αντέχει... Κι αν, όπως εύχομαι κι εγώ και όλοι μας,  έχουν δίκηο εκείνοι κι όχι εμείς, μόνη θα δρέψει τις δάφνες της δόξας και τους καρπούς της επιτυχίας! Το βλέπω λίγο χλωμό αυτό, όμως...

25 σχόλια:

fevis είπε...

Όχι χλωμό Γιάννη μου, κίτρινο σαν το λεμόνι..:-(

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό που δεν έθεσες είναι τα τα ίδια μέτρα λιτότητας παίρνουν σε όσες χώρες έχουν ισχυρή οικονομικά μεσαία τάξη και μικρή πληθυσμιακά εργατική. Στόχος σε όλη την ΕΕ -μέσα από τα νεοφιλελεύθερα μέτρα- είναι η μείωση του κράτους και η αύξηση των ειδικευμένων εργατικών χεριών.

Hfaistiwnas είπε...

Ναι χλωμό.. πόσο μπορεί να φτάσει μόνη της;
Λίγο μόνο..

squarelogic είπε...

Αναρωτιέμαι τι ανταλλάγματα έχουν πάρει ο μικρόνους ΓΑΠ,ο εμμονικός δολοφόνος της οικον.δραστηριότητας του Υπ.Οικ.και ο πρώην Κνίταρχος Λοβέρδος,για να ισοπεδώνουν με τέτοιο ιερό μένος και ότι καλό υπήρχε στην χώρα...
Θα δούμε τι θέσεις θα καταλάβουν όταν θα(τους) φύγουν με το ελικόπτερο...

ELvA είπε...

Kαλησπερα φιλε Aστεροειδη!

Γραφεις
''Κι αν, όπως εύχομαι κι εγώ και όλοι μας, έχουν δίκηο εκείνοι κι όχι εμείς, μόνη θα δρέψει τις δάφνες της δόξας και τους καρπούς της επιτυχίας''!

Εγω παλι..ειμαι σιγουρη οτι εχουν αδικο οσοι θελουν να μας 'βαλουν και τα δυο ποδια σ ενα.. παπουτσι', ειδικα οταν μιλαμε για μισθωτους, οι οποιοι και να ηθελαν δεν μπορουν, ουτε μπορουσαν ποτε να κρυψουν τιποτα! Δε ξερω τι εννοει κανεις με τους 'καρπους επιτυχιας, (που θα μπορουσε) να δρεψει η κυβερνηση αυτη' οταν ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι ενδιαφερονται να ικανοποιησουν το ξενο και ντοπιο κεφαλαιο και οχι τους Ελληνες μισθωτους και εργαζομενους...
Οσο για το ''μονοι'' τους, ποτε δεν ηταν τοσο μονοι οσο τωρα!
Ομως, ισως τους αρεσει η μοναξια εκει ψηλα στους θώκους τους που τους εχουν 'αγγαζαρει' και δε λενε να ξεκουμπιστουν ο τι και να κανουν, ο τι κι αν δηλωνουν...

Διαβαζω οτι καθε μερα πεφτει ξυλο απο τα ΜΑΤ,στην Ελλαδα, ειτε σε πολιτικες ειτε σε κοινωνικες διαδηλωσεις (βλ. Κερατεα!)
Ποσο ακομα χρονο να τους δωσει κανεις; Αυτοι θα ξεπουλησουν σε λιγο και την Ακροπολη, (αν δεν το εχουν κανει ηδη και δε το ξερουμε......)

Καλο βραδυ, τα 'πηρα' λιγο,αλλα ελπιζω να...δικαιολογειται! ;)

Roadartist είπε...

Φημολογείται πως υπάρχει όρος στο Μνημόνιο, αν δε μπορέσουμε να πληρώσουμε σε κάποια φάση τα χρέη μας (ε, αφού αρχίσανε να κόβουν από τους μισθούς πείνας....φαντάζομαι θα μας εξαθλιώσουν τόσο που δε θα υπάρχει πλέον από κάπου να κόψουν..) να πουληθούν και άλλου είδους.. πράγματα.....

Το ξύλο που πέφτει από τα Ματ είναι απίστευτης βιαιότητας και εις βάρος ηλικειωμένων... Σήμερα φίλοι μου είπανε πως ενώ χτυπάγανε ανθρώπους στην Κερατέα, πριν επιτεθούν τα ΜΑΤ φωνάζανε "χούντα".. Απίστευτο; Και όμως αληθινό.. και τρομερά επικίνδυνο το τι μυαλά υπάρχουν και είναι οπλισμένα..

habilis είπε...

Ο ασθενής είναι βαριά άρρωστος.
Η ηθική αφασία χεράκι-χεράκι πολιτικών και πολιτών για χρόνια και για χρόνια (και που κανένας δεν έβλεπε) είναι πλέον στο DNA μας.

aKanonisti είπε...

Μπήκα να σου γράψω ένα μπράβο... γιατί πάλι πολύ σωστά τα λες....
(Ω αρχηγέ μου!!!!)....αλλά είδα την κυνικότητα και την βλακεία.. του δείμιου και τσατίστηκα...

Αει σικτίρ...παλιοπασόκοι του κερατά...που καταστρέφετε ανάλγητα την χώρα και τις ζωές μας....από την βλακεία σας και μόνο.....

Επειδή εσείς είσαστε στόκοι..και δε μπορείτε να αξιοποιήσετε δημιουργικά ότι διαβάζετε... δε σημαίνει πως πρέπει να καταστραφεί ένα ολόκληρο έθνος... για να μάθετε...

Καταραμένοι να είσαστε...
Καταραμένοι!!!!!!!!

(και δεν είμαι καθόλου υπερβολική... απλά... αυτοί είναι οι κύριοι φταίχτες.... Οι αρχηγοί τους είναι απλοί πράκτορες... που εκτελούν εντολές... του μεγάλου κεφαλαίου...)

Καταραμένοι!!!!!!!!

Takis X είπε...

Πρέπει να φτάσουμε στο μη περαιτέρω -δυστηχώς,για να συνέλθουμε,και λέω δυστηχώς,γιατί πολύς κόσμος ζούσε ως τώρα μ`αυτή την λογική " Ελα μωρέ..Τι με νοιάζει εμένα..αφου εγω εχω να την περάσω.." σιγά σιγά απλώνεται και σ`αυτούς το δίχτυ με αποτελέσματα που θα τα δούμε πιο ορατά το μάρτη..Κοντός ψαλμός..

Ra Ma είπε...

Like!

Να συμπληρώσω σε αυτό που έλεγε η Road παραπάνω, πως φημολογείται να ξεχρεώσουμε 'δίνοντας' την Κέρκυρα! Πέρσι το πρωτάκουσα και μου φάνηκε πολύ προχωρημένο αλλά τώρα που το ξανακούω ...όλα τα περιμένω!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν έχεις άδικο, Εύη... Θα το παλέψουμε, όμως - έτσι;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δείμο, το ότι κάτι ίδιο μπορεί εκάστοτε να γίνεται σε ευρύτερη ή και σε παγκόσμια κλίμακα ποσώς με ενδιαφέρει, ποσώς το αθωώνει ή το δικαιολογεί ντε και σώνει...
Η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες - γι' αυτό και μιλάμε πάντα για Πολιτική Οικονομία κι όχι για σκέτη Οικονομία.
Η Ελλάδα, τελευταία στην ανάπτυξη και στους μισθούς στην Ε.Ε., οδηγείται στην εξαθλίωση μέσα από μια συνταγή, που δεν έχει επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση και που δεν τελεσφορεί, όπως λένει όλοι πλέον.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Χλωμό, Ηφ.!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ούτε κι εγώ μπορώ να συλλάβω την λογική και το σκεπτικό τους, squarelogic! Και κανείς άλλος απ' όσους έχουν κοινή λογική...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν διαφωνώ, Elva... Αναγωγή στο απραγματοποίητο κάνω!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Roadartist, ζούμε απίστευτες καταστάσεις και πιθανότατα θα ζήσουμε κι άλλες - ειδικά αν ανάψει κανένα φυτίλι... Οι ανεπτυγμένες κοινωνίες του 21ου αιώνα δεν μετασχηματίζονται βίαια και με άγνοια των ιστορικών συνθηκών, όπως επιχειρείται εδώ και τώρα.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

habilis, δεν μπαίνουν, όμως, όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Δεν είναι ίδιου βαθμού η ηθική αφασία των μεν και των δε ούτε ίδιος ο βαθμός ενοχής.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μ' αρέσει όταν "τα χώνεις", Ακ., έτσι όπως εγώ ποτέ δεν θα μπορούσα (ακόμη τουλάχιστον) λόγω ιδιοσυγκρασίας!!!
:-)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αυτό το "μη περαιτέρω", ωστόσο, όλο και απομακρύνεται, Τάκη, όσο δεν αντιδρά η κοινωνία... Θεωρώ ότι οι αρχικοί στόχοι έχουν ήδη υπερακοντισθεί και ότι άλλα πλέον υποκρύπτονται πίσω από τους ολοένα και αυστηρότερους όρους των διαδοχικών "Μνημονίων"!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Marc, μπορεί ποτέ να μη γινει κάτι τέτοιο, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως έχει τουλάχιστον συζητηθεί σε κάποιο brainstorming!
;-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

aKanonisti, τη δική σου βλακεία δε θα τη σχολιάσω. Όσο είμαι εγώ κυνικός τόσο είσαι εσύ απροσάρμοστη.

Κι όμως, αστεροειδή, σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, έχει ιδιαίτερη σημασία να βλέπουμε το παιχνίδι. όταν η νεοφιλελεύθερη επίθεση εντείνεται σε όλο τον κόσμο και ουσιαστικά στοχεύει στη μεσαία τάξη και την προλεταριοποίησή της, τότε είναι ουτοπικό να κάνουμε λόγο για να "πορευτεί μόνη της".

Το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο. Και αν μία κυβέρνηση εθνική μπορούσε να πιεστεί από την εθνική εργατική ή μεσαία τάξη (ιστορικά η μεσαία τάξη είχε πάντα την πρωτοκαθεδρία στις πολιτικές επιτυχίες με τον αγώνα των χαμηλότερων τάξεων), σήμερα απαιτούνται ευρύτερες ευρωπαϊκές συμμαχίες. Το παιχνίδι είναι η ευρωπαϊκή-(συν)ομοσπονδιακή πολιτική οικονομία κι όχι η εθνική πολιτική οικονομία.

aKanonisti είπε...

Τι έγινε ρε δείμιε????
Χρησιμοποιείς πολυσύλλαβες λέξεις.. για αποκτήσουν πρεστίΖΖΖΖ οι κουταμάρες που αντιγράφεις????

(πρόσεχε μεγάλεεεεεεεεε...ο αρχηγός σου θα κάνει σαρδάμμμμμμ)


Υ.Γ. Καταραμένοι!!!!!!!!!!!(δις)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μήπως εσύ δεν κατάλαβες από τις πολλές συλλαβές; Να σου συστήσω κάποιο λεξικό;

Υπάρχουν ορισμένα πολύ καλά λεξικά που βοηθούν στη διεξαγωγή του διαλόγου. Προτείνουν κι επιχειρήματα, αντί για αφορισμούς. Αλλά είπαμε ο αφορισμός είναι η εύκολη επιλογή στο διάλογο κάθε μισαλλόδοξου. Ο έλεγχος της ποιότητας/ή μη ποιότητας αυτού που κρίνουμε είναι για σένα κάτι δύσκολο. Πριν κρίνεις εμένα (αντί των απόψεών μου) ας έκανες μια βόλτα να δεις τις απόψεις μου...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δείμε, είμαι ο τελευταίος, που θα έλεγε πως η χώρα πρέπει να πορευθεί μόνη της. Κάθε άλλο...
Λέω απλώς ότι δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται ασμένως συνταγές, που δεν είναι για την περίπτωσή της, λέω πως από βλακεία και ανικανότητα - ίσως και από πρόθεση, αλλά δεν θέλω για την ώρα να πάω εκεί - η παρούσα κυβέρνηση επιδείνωσε την κατάσταση και κατέστησε την χώρα υποζύγιο και την σοσιαλιστική ιδεολογία ή ό,τι είχε απομείνει απ' αυτήν ρεντίκολο!
Αυτά δεν προτίθεμαι να τα παραβλέψω με τίποτε!
απο κει και πέρα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η Αμερική ακολουθεί πολιτική που πτυχές της προσομοιάζουν στην πολιική Παπανδρέου της δεκαετίας του '80, προκειμένου, έστω και με πληθωρισμό, να κρατήσει την αγορά ζεστή, να διατηρήσει στοιχειώδεις ισορροπίες, σε πείσμα της λυσσώδους αντίδρασης των Ρεπουμπλικανών.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη οπισθοχωρεί συνειδητά σε καταστάσεις παρωχημένες, απάνθρωπες, των οποίων η ανσατροπή κόστισε αίμα και κόπους, που οι τρυφηλοί κυβερνώντες ούτε καν υποψιάζονται - γι' αυτό κι εύκολα συναινούν.
Μας έβαλαν σ' ένα φαύλο κύκλο απαράδεκτο πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά. Και ως Έλληνα και Ευρωπαίο πολίτη με προσβάλλει το να ακούω ότι εξαρτάται η πολιτική μας από τις αγορές. Οι πολιτικοί - και οι δικοί μας και οι υπόλοιποι - οφείλουν να τιθασεύσουν τις αγορές, όχι να υπακούουν, όχι να σκύβουν το κεφάλι - προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως, δεν ακούω τίποτε να έγεται από κανέναν...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αστεροειδή, δε διαφωνώ καθόλου, στο ότι είναι προσβλητικό να εξαρτάται η οικονομία από τις αγορές. Συμφωνούμε απολύτως. Μάλλον, παρεξήγησα το 'πορευτεί μόνη της'.

 
GreekBloggers.com