Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πιτσιρίκος: Ραντεβού στους δρόμους

Η αλήθεια είναι πως δεν συμφωνώ πάντα με τον "Πιτσιρίκο".
Θεωρώ ότι μερικές φορές παρασύρεται από το πνεύμα του, την ικανότητά του, δηλαδή, στην χιουμοριστική γραφή, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει προς απόψεις επικίνδυνες - προ ετών, μάλιστα, είχαμε στήσει έναν παροιμιώδη για τα μέτρα της τότε μπλογκόσφαιρας "καυγά", με αφορμή μιαν αμφιλεγόμενη τοποθέτησή του για την τρομοκρατία, στην οποία είμαι κάθετα αντίθετος.
Ωστόσο, το διόλου χιουμοριστικό σημερινό του ρεπορτάζ από τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας είναι άλλης τάξεως αφήγημα, για το οποίο και του βγάζω το καπέλο! Πρόκειται για προσωπική μαρτυρία αρκούντως χαμηλών τόνων, για ντοκουμέντο, που δυστυχώς στηρίζει τα συμπεράσματα, που εξάγονται ευθέως από όσα βίντεο κάνουν σήμερα τον γύρο του κόσμου.
Οι "νεαροί", που κινήθηκαν τόσο επιθετικά χθες και προκάλεσαν τις εκρήξεις πρωτοφανούς βίας, δεν είχαν καμμία σχέση με τους αυθόρμητους διαδηλωτές. Ήταν, άλλωστε, πολύ καλά εξοπλισμένοι και οργανωμένοι, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει από τα βίντεο.
Το ερώτημα πλέον αφορά στην εκτελεστική εξουσία: Αφού είναι τόσο πεπεισμένη για την ορθότητα των ενεργειών της και για την ευρεία κοινωνική στήριξή της, αφού διαθέτει την δεδηλωμένη στην Βουλή και περνάει σχετικά άνετα τα νομοσχέδιά της, γιατί, παρ' όλ' αυτά, διέπεται από προφανή πανικό, γιατί κινείται με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιβεβαιώνει τα χειρότερα για την ίδια και για το πού οδηγεί την χώρα και την κοινωνία.
Όσα συνέβησαν χθες, με αποκορύφωση την επίθεση κατά του αφελούς πρώην Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, δείχνουν ότι οι πολιτικοί μας δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το βάθος και το εύρος του αρνητικού λαϊκού αισθήματος. Δείχνουν, όμως, και ότι πολύ σύντομα η ραγδαία εξαπλούμενη κοινωνική κατάθλιψη μπορεί να βρει διεξόδους ανεξέλεγκτες στην οργή, οπότε βία θάναι κι η απάντηση στην Κρατική βία, που εκφράζεται όχι μόνον μέσω των δυνάμεων καταστολής αλλά και μέσω των προκλητικών πολιτικών λόγων, ακόμη και των Νόμων, που γκρεμίζουν ασύδοτα και απροσχημάτιστα το Ευρωπαϊκό μας κεκτημένο.

Διαβάστε τον Πιτσιρίκο στο Ραντεβού στους δρόμους και πάρτε τον στα σοβαρά...

11 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Όχι δεν έχουν καταλάβει το βάθος του αισθήματος.. γιατί είναι μια χαρά βολεμένοι..

7Demons είπε...

Για δες πως τα φέρνει ο καιρός...
Πρώτη φορά θα προσυπογράψουμε κείμενο του πιτσιρίκου!

tovenito είπε...

εγώ πάλι και συμφωνώ και διαφωνώ.
το προφανές το δικό του βασίζεται σε μία πεποίθηση ή μία δική του αντίληψη. λέει ότι το προφανές ήταν να είναι ασφαλίτες. όμως με το "προφανές" δεν αποδεικνύονται πράγματα. γιατί κι εγώ μπορώ να πω ότι για μένα είναι προφανές ότι είναι απολιθώματα από τη λίμνη τακανίκα. και απλά βλέπω εικόνες νεαρών με κουκούλα. το οποίο δεν μου λέει απολύτως τίποτα.
και έτσι ο καθένας μπορεί να λέει ότι γουστάρει και να είναι και εντάξει με την επαναστατική του "φύση".
επίσης αυτή η κοινωνική οργή δεν εκφράστηκε σε καμία κάλπη. και μην μου πείτε για μικρή συμμετοχή γιατί (στατιστικά 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι αντιπροσωπευτικότατο δείγμα),αλλά και αν το πάρουμε έτσι, δηλαδή μόνο αριθμητικά αυτοί που πάνε στις πορείες είναι η μειοψηφία της μειοψηφίας ω μειοψηφία. αλλά αυτά δεν πάνε έτσι.
οπότε ο καθένας ας μιλάει για την πάρτη του κι ας μην οικειοποιείται κανέναν λαό στο (βολεμένο ή μη) όνομά του.

η υιοθέτηση λαζοπούλειας λογικής η οποία ασκεί κριτική ιδεαλισμού (με λαϊκισμούς τύπου - να μπει ένας πούστης φυλακής ή να κάψουμε τα κλεμμένα - στο οποίο επί της δικαιοσύνης του πράγματος δεν διαφωνώ, αλλά αυτό δεν θα πληρώσει την σύνταξη της γιαγιάς μου του χρόνου το δεκέμβριο) αλλά δεν με πείθει και κανένας στο ρεαλιστικό και τεχνοκρατικό κομμάτι τι τόσο διαφορετικό θα έκανε όταν πχ.τον μάρτη χρειαζόμασταν άμεσα και γρήγορα λεφτά , με τα επιτόκια των αγορών στα ύψη και με κίνδυνο να μην πληρωθούν συντάξεις και μισθοί τον απρίλιο. τι διάολο θα μπορούσε να γίνει ώστε να εξασφαλιστούν αυτά μέσα σε 30 μέρες!!!τεχνοκρατικά όμως, όχι λόγια του αέρα, φέρτε πίσω τα κλεμμένα και λοιπές παπαριές που για κόμη μία φορά θα χαϊδέψουν τα αυτιά του καθενός μας!

ο δημόσιος τομέας και οι ΔΕΚΟ δεν με ενδιαφέρουν, πολιτικοί πρωτίστως σε συνδιαλλαγή με επιχειρηματίες και πολίτες σε ένα νταβαντζιλίκι με αμοιβαίο κέρδος έκανε ο καθένας το κουμάντο του στο βαθμό και στο μέτρο που τον έπαιρνε και μπορούσε. και μου είναι αδιάφορο αν θα απολυθούν ή όχι, όπως και αυτών τους ήταν αδιάφορο όταν πχ. μου έπαιρναν την δουλειά επειδή απλά είχαν το βύσμα. δεν τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και μπήκαν αξιοκρατικά αλλά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα πρόκειται για προνομιακό χώρο, αναφέρομαι στις δεκο (για να είμαι πολύ ήπιος).

το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις το θεωρώ οικτρό και προσβλητικό και ώρες ώρες απορώ που κάθομαι και παίρνω πτυχία και κόντρα πτυχία για ένα μέλλον χωρίς όχι ελπίδα, ούτε καν αχτίδα ελπίδας. για να μην πω για τον φασισμό της διαγραφής του διαφωνούντος βουλευτή..ωραία λειτουργία ανοιχτού κόμματος...

γενικά ο έλληνας, αν μας ρωτήσεις πχ. όλους στη μπλογκόσφαιρα, έχουμε μία άποψη, για το πώς θα μπορούσαν να προληφθούν οι πυρκαγιές στην πελοπόννησο, για το τσουνάμι, για σεισμούς, για την οικονομία, για όλα. και όλοι είναι μανούλες στην εύκολη κριτική. (άσχετο αλλά με ενοχλεί η λέξη χούντα μέσα στο κείμενο για μία κυβέρνηση που ανεξάρτητα αν συμφωνείς ή όχι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη).
προσωπικά είμαι επίσης ζαλισμένος με όλες αυτές τις πληροφορίες. αλλά ξέρω τούτο. δεν έχω πρόσβαση στις πληροφορίες για οικονομικούς δείκτες και τα στοιχεία της χώρας και επίσης και να είχα δεν είμαι οικονομολόγος ή στατιστικός για να μπορέσω να τα διαβάσω και να τα κρίνω και ως εκ τούτου δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα για να προσφέρω τη λύση. αυτοί που έχουν όλα τα δεδομένα και που από ότι φαίνεται είναι πολλοί να την προσφέρουν από τα να καίνε και να χτυπάνε πολιτικούς. εφόσον έχουν τις λύσεις για τα πάντα (γιατί μία κριτική που δεν συνοδεύεται από εναλλακτική λύση είναι εξίσου επικίνδυνη και χυδαία, όπως και τα ψέματα πριν και μετά τις εκλογές)να μας το πουν βρε παιδιά! να βγούμε από την κρίση με αυξήσεις μισθών και να μην χρεωκοπήσουμε!αλλιώς ας μείνουν να πανηγυρίζουν που 4% πάνε στο 5 ή στο 6!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα αν κατάλαβαν το εύρος της αντίδρασης, αλλά τη διάρκειά του (αν λέμε το ίδιο πράγμα συγχώρεσέ με). Ενώ, πιστεύω, βλέπουν την οργή, θεωρούν ότι θα καταλαγιάσει, όπως ακριβώς είχε καταλαγιάσει -με αφορμή το θέρος- μέχρι περίπου τις εκλογές (που μας είχαν βάλει και σε άλλη πορέια). Η ελπίδα των αποσχόντων από την εκλογική διαδικασία ήταν να λάβουν το μήνυμα. Βλέποντας μέρος του λαού ότι οι εκλογές και οι καταδίκες κομματικών υποψηφίων, δεν πέρασαν κανένα μήνυμα (αν και διαφωνώ επί τουτου και το αποδεικνύω μέσα από τον πανικό να πείσουν ότι ο λαός στήριξε τα δύο κόμματα κτλ προπαγανδιστικά μυνήμτατα και προσπάθειες μετάπεισης του λαού), συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Αυτή τη συμεμτοχή δεν την περίμενε κανείς. Πίστευαν ότι είχαν ξεθωριάσει σε μερικές αριστερές κορώνες και γραφικές παρουσίες...

ασωτος γιος είπε...

συμφωνω με τον τοβενιτο και δε λυπαμαι για το χατζηδακη, τον οποιο και δε ξερω αλλα εχω δει και παπουδες να κλαινει απο δακρυγονα, που πηγαν να διαδηλωσουν για τα 300 ευρω που παιρνουν
θελω πολυ να ριξω γιαουρτι σε ολους και στους 300
δεν εκαναν καμια μειωση στα δικα τους
και θα συμφωνησω ο πελατης πια εχει παντα δικιο

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ακριβώς, Ηφ.!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Είδατε, 7; Πώς 'ερχονται τα πράγματα καμμιά φορά και συναντιόμαστε με ανθρώπους, που αλλιώς δεν...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Θέτεις πολλά ζητήματα, tovenito...
Θα πω, λοιπόν, την άποψή μου:
Ο Πιτσιρίκος λέει ό,τι λέει, βασιζόμενος σε όσα βίωσε, υποθέτω, κατά την διαδήλωση, αλλά ασφαλώς η φωτογραφία δεν αποδεικνύει τίποτε. Δίκηο έχεις, αλλά απο τα βίντεο, που είδα εγώ είναι σαφές ότι οι νεαροί αυτοί ήταν οργανωμένοι και εξοπλισμένοι με πράγμτα, που δεν ήταν οι αυτοσχέδιες μολότωφ και τα γνωστά όπλα - πέτρες, ξύλα κ.λπ.
Αυτό γεννά υποψίες και οδηγεί σε συμπεράσματα...

Το πώς εκφράζεται στις εκλογές ένας λαός είναι μέγα ζήτημα. Η αγανάκτηση κι η οργή είναι δεδομένη, αλλά δεδομένος είναι κι τρόμος που έχει καλλιεργηθεί στο εκλογικό σώμα. Θα δούμε, λοιπόν, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πόση πέραση ακόμα θάχει η τρομοκράτηση...
Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα ηγεσίας είναι τεράστιο και εντείνει τα αδιέξοδα - ειδικά των νέων ανθρώπων. Αν υπήρχε ηγέτης σε οποιονδήποτε σχηματισμό αυτή την στιγμή, θάτανε αλλιώς τα πράγματα. Ίσως να γινότανε και κάτι σωστό - διότι ασφαλώς χρειαζόταν ένας μετασχηματισμός της κοινωνίας και του Κράτους και της οικονομίας - αλλά με ποιά μέσα, προς ποια κατεύθυνση και με ποιού το κόστος είναι το ζητούμενο!
Ούτε κι εγώ ξέρω από οικονομικά, αλλά καταλαβαίνω ότι όσο αυξάνεις φόρους και περιορίζεις την ρευστότητα, φως δεν βλέπεις ως Κράτος και ως οικονομία.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ακόμα όλα είναι χυλός, Δείμο. Δεν ξέρω πόσο θα παραμείνουν έτσι, αλλά αλίμονο σε όλους έτσι και ξεκαθαρίσει ο λαός την κατάσταση...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Γιε μου, διαφωνώ με την βία απολύτως - αλλά με τα γιαούρτια όχι και τόσο!
Από την άλλη, όπως μας θύμισε ένα μπλογκ, ας μη λησμονούμε ότι ο Χατζηδάκης ήταν στην ηγετική ομάδα της ΟΝΝΕΔ την εποχή της δολοφονίας Τεμπονέρα, το '91. Ίσως τώρα να έμαθε το τι ακριβώς σημαίνει βία...

 
GreekBloggers.com