Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Βία κι άλλη βία


Οι θέσεις μου για την βία είναι γνωστές σ' όσους με ξέρουν ήδη από την πρώτη φάση του Asteroid blog και σ' όσους με ξέρουν προσωπικά.
Η βία είναι αναποτελεσματική. Κι όταν ακόμη παράγει αποτελέσματα, είναι συνήθως τα αντίθετα από όσα επιδιώκουν οι αυτουργοί της - γι' αυτό, άλλωστε, μερικές φορές η βία ασκείται προβοκατόρικα και αξιοποιείται δεόντως και αρμοδίως.
Η βία είναι αποκρουστική και καταδικαστέα απ' όπου κι αν προέρχεται - από αριστερούς, δεξιούς, μετανάστες, φιλήσυχους νοικοκυραίους, αστυνομία ή τρομοκράτες.
Η βία δεν έχει ηθική δικαιολόγηση.
Μπορεί, όμως, να έχει εξήγηση, να υπακούει στον κανόνα του αιτίου και του αιτιατού.
Και μια κοινωνία, μια πολιτική τάξη, ένα ευνομούμενο Κράτος, μια σύγχρονη Δημοκρατία, οφείλουν να την καταδικάζουν απερίφραστα, αλλά αμέσως μετά, ταυτόχρονα ήδη, οφείλουν να αναλύουν τα γεγονότα, να συνθέτουν τις παραμέτρους, να αξιολογούν με ψυχραιμία και να ενεργούν έτσι ώστε να μη επαναλαμβάνονται οι ίδιες μικρές ή μεγάλες τραγωδίες.
Αυτό είναι που λείπει κι αυτό είναι που μας κάνει να ζούμε και να ξαναζούμε ίδιες καταστάσεις.
Κόμματα, πολιτικοί, Κράτος, Φορείς σπεύδουν πάντα να καταδικάσουν την μία ή την άλλη έκφραση βίας - συχνά με τις ίδιες διατυπώσεις καρμπόν - κι ώς εκεί!
Τον Δεκέμβριο του 2008, η Ελλάδα συγκλονίσθηκε από την δολοφονία ενός μικρού παιδιού. Ναι, ο δολοφόνος Αστυνομικός τιμωρήθηκε, αλλά δεν ακούσαμε τίποτε για παρέμβαση και αλλαγές στον τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των Αστυνομικών, στην λειτουργία  της Αστυνομίας, στο νομικό και πρακτικό πλαίσιο  χρησιμοποίησης των όπλων...
Τον Μάρτιο του 2010, ένας μικρός Αφγανός αποτέλεσε την τραγική παράπλευρη απώλεια ενός ακόμη ανόητου τρομοκρατικού χτυπήματος, που ίσως να είχε αποφευχθεί, αν είχαν αξιολογηθεί καλύτερα και ταχύτερα οι παρακολουθούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες των τρομοκρατών και η προειδοποίησή τους. Αυτό δεν έγινε, αλλά δεν μάθαμε κι αν, ύστερα από την τραγωδία αυτή, στελεχώθηκε με αξιολογότερα άτομα η αρμόδια Υπηρεσία.
Τον Μάιο του 2010, 3 συμπολίτες μας κι ένα αγέννητο μωρό βρήκαν τραγικό θάνατο σε ένα υποκατάστημα της MARFIN BANK. Οι ακριβείς συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες και το επίσημο πόρισμα αγνοείται, πολλώ μάλλον οι ένοχοι. Ακούσαμε ότι το υποκατάστημα λειτουργούσε, χωρίς να διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες, ακούσαμε ότι οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και ότι είχε απαγορευθεί στους υπαλλήλους να φύγουν, ακούσαμε ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο των ανίερων "πυρπολητών", ακούσαμε πολλά και διάφορα, αλλά δεν μάθαμε ποτέ τι απ' όλα αυτά ισχύει και τι καινούρια επιχειρησιακά σχέδια εκπονήθηκαν, ώστε στις συνθήκες της διαρκούς κοινωνικής κρίσης, που βιώνουμε, να αποφύγουμε τουλάχιστον την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η βία, το επαναλαμβάνω, δεν έχει δικαιολόγηση, αλλά συνήθως έχει εξήγηση. Το τι, το πώς, το ποιός, το γιατί έχουν απάντηση και συχνά έχουν κι ονοματεπώνυμο.
Η μηχανιστική, φραστική καταδίκη των τραγωδιών δεν αρκεί και δεν προλαμβάνει την επανάληψή τους.
Το παρόν και το μέλλον χτίζονται μόνον με στέρεα υλικά - και τα μεγάλα λόγια, οι πρόχειρες  καταδίκες κι οι στείροι χαρακτηρισμοί δεν συγκαταλέγονται σ' αυτά.   
 

23 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Διάβαζα και προηγουμένως ένα μπλόγκ, που αναφέρεται στο γεγονός του Χατζηδάκη, όχι δεν είναι λύση, η οργή όμως, ακόμη είναι πολλή..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Η οργή τώρα μόλις αρχίζει, Ηφ.
Κι επειδή ακριβώς η βία ΔΕΝ είναι λύση, κάποιοι οφείλουν εγκαίρως, πριν εκτραχυνθεί η κατάσταση, να κάνουν τα κουμάντα τους!

Hfaistiwnas είπε...

Να πάρουν κράνος.. ε;

Robopsychologist είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Γιατί ακούω όλο και περισσότερες φωνές που καταδικάζουν την βία, κάθε βία. Τελεία. Χωρίς καμία παραπέρα σκέψη, κανένα γιατί. Πράγμα που έχει ακριβώς ως αποτέλεσμα αυτό που περιγράφεις...

CsLaKoNaS είπε...

Μία λύση επίσης θα είναι και λιγότερος λαϊκισμός που τροφοδοτεί και κατευθύνει τη βία.....Αλλά που Αστεροηδή; Ε; Που;...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ή και ελικόπτερο, Ηφ.!!!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Σ' ευχαριστώ, Robo!
Όσα ζούμε τάχουμε ξαναζήσει, ακριβώς επειδή ξεχνάμε, επειδή δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Η δημόσια σκηνή χάνει όλο και περισσότερο την επαφή της με τον ορθολογισμό, Λάκωνα.
Η Κυβέρνηση λειτουργεί σε συνθήκες πανικού και πολλά κοινωνικά στρώματα σε υνθήκες τρόμου για το αύριο, ακόμη και για το σήμερα...
Το μείγμα αυτό είναι εκρηκτικό - ακόμη περισσότερο επειδή λείπει κάποιος να ηγηθεί σε όλες τις πλευρές.

CsLaKoNaS είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω τις συνθήκες πανικού από πλευράς της κυβέρνησης. Αυτοί μια χαρά περνάνε τα νομοσχέδια. Άσχετο, αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι τρανταχτό αλλάζει με αυτό το πολυνομοσχέδιο; Ειλικρινά δεν ξέρω...

Hfaistiwnas είπε...

Αλά Παλαιοκώστα.. ποτέ μην λες ποτέ..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

O πανικός, Λάκωνα, δεν σχετίζεται με το αν περνάνε τα νομοσχέδια, αλλά με το πώς τους επιβάλλονται έξωθεν και σε τι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Αυτά, που αλλάζουν τώρα είναι κυρίως τα εργατικά ζητήματα του ιδιωτικού τομέα (απολύσεις, μισθοί, συμβάσεις). Δεν το κατέχω το πολυδαίδαλο αυτό σύστημα, αλλά για να βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα του Πασοκ και να αντιδρά ολη η αντιπολίτευση (ακόμη κι όσοι στηρίζουν το Μνημόνιο), κάποια σπουδαία δικαιώματα καταργούνται.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής φυγαδεύθηκε με ελικόπτερο, όταν απέτυχε ΚΑΙ εκεί το ΔΝΤ, Ηφ.
;-)

ασωτος γιος είπε...

λυπαμαι για την βια εναντια στις επιχειρησεις και επιβραβευαω τη βια απεναντι σε χαζους πολιτικους , αλλα οχι αιματα απλα αυγα μελατα σε ολους

Hfaistiwnas είπε...

οκκκκ το έπιασα το υποννοούμενο..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Στα αυγά λέμε ναι, γιε μου!!!
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Έτσι, Ηφ., έτσι...
;-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η βία είναι σαν μεταδοτική ασθένεια: τυφλή η ίδια τυφλώνει όποιον την πλησιάζει και μεταδίδεται σαν ιός.

7Demons είπε...

Αγαπητέ,

Μην μπερδεύετε την προβοκάτσια με τη συλλογική αγανάκτηση(διότι την μπουνιά αυτή, ακούω από εχθές, ότι πολλοί θα επιθυμούσαν να την έχουν δώσει οι ίδιοι).

Και θυμηθείτε ότι -δυστυχώς- η βία είναι μάμμη της ανθρώπινης αυτοσυντήρισης,μητέρα του ίδιου της του εαυτού (η βία γεννά βία) και μαμή της Ιστορίας.


υγ.Πως περνάτε στο με ανεστραμμένη βία Johanesburg?
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δείμο, η βία είναι όντως μεταδοτική - γι' αυτό κι όσοι είναι αρμόδιοι οφείλουν έγκαιρα να εξαλείψουν τα αίτιά της...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

7, απ' όσα διαβάζω και βλέπω από εδώ, όπου βρίσκομαι, η προβοκάτσια έδωσε και πήρε χθες...
Και διαπιστώνω ότι πράγματι πολύ λίγοι απλοί πολίτες λυπήθηκαν για την περίπτωση Χατζηδάκι - ακούει κανείς, όμως, εκεί στα ρετιρέ ή μόνο τρων και πίνουν;

Υ.Γ.: Το Johannesburg είναι σχετικά πληκτικό μια κι ώς σήμερα το μεσημέρι έβρεχε συνεχώς. Με την λιακάδα αναμένεται να γίνει πιο ευχάριστο!
;-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και δε διαφωνώ καθόλου. Οι αρμόδιοι, οι γονείς, οι φίλοι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά. Απλά είμαι απαισιόδοξος επειδή είναι γνωστή πια η στάση των ανθρώπων σε περιόδους κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

STELIOS PENTARVANIS είπε...

πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα τέτοια τραγικά γεγονότα. Η βία είναι η πιο ανήθικη πράξη που μπορεί να εκφραστεί ένας άνθρωπος.

habilis είπε...

Aποτέλεσμα οργής ήταν.
Αυτοί που την προκαλούν είναι και αυτοί που τρέχουν και πρώτοι να καταδικάσουν τα αποτελέσματα της για να μην προλάβει και κανένας και πεί κουβέντα για οτιδήποτε κάνει έναν άνθρωπο θηρίο.

 
GreekBloggers.com