Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Κι αν δεν έχουμε ψωμί, έχουμε PANDESPANI


Είναι αρκετός καιρός που το χρωστάω να γράψω για ένα καινούριο site, αλλά η αμείλικτη επικαιρότητα διαφορετικά εκέλευε. Και να που ήρθε η κατάληλη στιγμή τώρα, όσο είμαι ακόμη επηρεασμένος από το κλίμα της αμέσως προηγούμενης ανάρτησης.

Ο φίλος μου από τον χώρο της φωτογραφίας, ο greekadman, είναι διαφημιστής. Επίσης, είναι από το μεράκι του και από την καλή του την όρεξη γνώστης της μαγειρικής τέχνης και των ποτών. Παραλείπω, προφανώς, πολλές άλλες, αλλά έχω λόγο που στέκομαι σ' αυτές του τις ιδιότητες, γιατί αυτές θεωρώ απολύτως καθοριστικές για το site PANDESPANI, όπου είναι συνυπεύθυνος.
Προσωπικά, σπάνια μαγειρεύω, αν και, όποτε το κάνω, (μερικοί λένε ότι) δεν το κάνω καθόλου άσχημα. Ένα site, λοιπόν, που αφορά στο φαγητό και στην γαστρονομία, μπορεί από μόνο του να μη μούλεγε πολλά πράγματα. Το PANDESPANI, όμως, προσεγγίζει την θεματολογία του όχι μόνον υπό την περιορισμένη και περιοριστική οπτική γωνία των συνταγών και των συμβουλών μαγειρικής, αλλά συνδέοντας και εμπλουτίζοντας το εκάστοτε αντικείμενο με ιστορικές ή ακόμη και κοινωνιολογικές αναφορές. Κι όλο αυτό ντύνεται με μιαν υψηλή αισθητική και απλά, καλά, σωστά, Ελληνικά - πράγματα, στα οποία είμαι πολύ ευαίσθητος και που εξηγούν την αναφορά μου στις κατ' εξοχήν ιδιότητες του greekadman!

Δεν θα πω, λοιπόν, ότι δοκιμάζω τις συνταγές, που προτείνονται, αλλά να... διαβάζω την σειρά των άρθρων, που έχει γράψει η έτερη συνυπεύθυνη του site, η pandespani, για την καταγωγή και την ιστορία των αγαπημένων μου risotti εδώ (Μέρος Ι) κι εδώ (Μέρος ΙΙ) και δεν μπορώ να μη γοητευθώ - επίσης, όμως, θάχω και υλικό, ώστε να κάνω τον επαΐοντα την επόμενη φορά που θα με καλέσουν για risotto!!!

Κι εδώ διαβάζω για το περιβόητο ή, κατ' άλλους, διαβόητο steak tartare. Έτσι γυρίζω, φευ, κάπου 30 χρόνια πίσω, στο μαγικό μέσα στην απλότητα και στην αυθεντικότητά του Γαλλικό εστιατόριο "Σπύρος και Βασίλης" της Λάχητος, στις υπώρειες του Λυκαβηττού, πίσω από την Αμερικανική Πρεσβεία - εκεί, δηλαδή, που το πρωτοδοκίμασα!

Στο PANDESPANI, θα βρει κανείς και πιο πρακτικά άρθρα, άμεσης χρησιμότητας, δηλαδή.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στην παρουσίαση του κρεατοφαγείου "BASE GRILL", στο Μπουρνάζι, για το οποίο εκεί πρωτοδιάβασα. Και, ως κατ' εξοχήν κρεατοφάγος, έσπευσα αμέσως στην Κωνσταντινουπόλεως, στο Περιστέρι, για να ελέγξω αν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα οι έπαινοι του φίλου greekadman. Ανταποκρίνονταν πλήρως - θεϊκό πιάτο, μάλιστα, οι “πατάτες με αβγά“, μια παραλλαγή του ελβετικού rösti, στο οποίο το άρθρο κάνει όλως ιδιαίτερη αναφορά. Φαινομενικά απλό πιάτο, ίσως,... Μια φωλιά από τριμμένες τηγανητές πατάτες, λέει, με 3-4 αβγά μάτια πάνω τους, μια φωλιά, που μέσα της κρύβει πλούσιους από μνήμες παιδικής ηλικίας όλων μας.
Παράλληλα, έμαθα κι από τον ιδιοκτήτη ότι ο greekadman τους "έβγαλε το λάδι", μέχρι να ικανοποιηθεί ως κριτικός και ως πελάτης και να γράψει γι' αυτούς!!! Το βρίσκω πολύ σημαντικό αυτό, όπως εξ ίσου σπουδαίο βρίσκω και το ότι το PANDESPANI κινείται και εκτός των παραδοσιακών τειχών της Αθηναϊκής γαστρονομίας. Τον τελευταίο καιρό έχει τύχει ν' ανακαλύψω κι εγώ σ' αυτήν την περιοχή, το Περιστέρι, όπου σπάνια πηγαίνουμε όσοι μένουμε στην Ανατολική πλευρά της πόλης, μικρές, απρόσμενες, "οάσεις" καλού φαγητού, λιγότερο ή περισσότερο απλού, αλλά με ορθολογική τιμολόγηση και χωρίς ξιππασιά.

Άλλο χρηστικό άρθρο προέρχεται πάλι από την pandespani. Είναι η αναδημοσίευση και το κάλεσμα για επικαιροποίηση μιας πολύτιμης, παλιότερης, λίστας της Κυρίας Ντένης Καλλιβωκά από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, με τις πιο ενδιαφέρουσες γαστριμαργικές διευθύνσεις της Αθήνας. Άλλες μνήμες ξυπνούν εδώ, καθώς διαβάζω για τους ανεπανάληπτους λουκουμάδες του Χανιώτη, νομίζω,  "Κτιστάκη", με τους οποίους σχεδόν μεγάλωσα. Τους έφερνε, θυμάμαι, τακτικά στο σπίτι, ζεστούς ακόμη, η μητέρα μου από το παλιό κατάστημα της Αγίου Κωνσταντίνου - τώρα πια ο θρυλικός "Κτιστάκης" έχει μεταφερθεί παραδίπλα, στην Ζήνωνος, κοντά στα παλιά γραφεία της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ", αλλά οι λουκουμάδες του έχουν μείνει ακριβώς ίδιοι και απολύτως αμίμητοι... κι όποτε περνάω από το δύσκολο αυτό σημείο του κέντρου, μια στάση την κάνω, προς χάριν των οικογενειακών παραδόσεων, αν μη τι άλλο!!!  

Κι αν, τελικά, μέρες πούναι, δεν έχουμε ψωμί, έχουμε, πάντως, PANDESPANI... κι έχουμε την pandespani και τον greekadman να ευχαριστούμε γι' αυτό!    

22 σχόλια:

Ephemeron είπε...

Ευχαριστουμε για τα link
Οι φωτογραφιες καταπληκτικες.
Το pandespani πολυ καλο, τωρα θα με κανεις να διαβαζω με τις ωρες.
Steak tartare το πρωτοδοκιμασα αρχες 80 στη Γερμανια, καταπληκτικο!
Εδω ειναι σχεδον αδυνατο να το βρει κανεις.
(Μηπως ξερεις πως λεγεται στα Ελληνικα το abalone ?
Στην Καλιφορνια απαγορευται να το τρως, γιατι ειναι προστατευμενο ειδος, αλλα το ειχα δοκιμασει στο Ορεγκον και ηταν πεντανοστιμο)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δεν έχω ιδέα, Ephemeron, αλλά μπορεί κάποιος να ξέρει και να μας πει... Θα το ψάξω, πάντως!
;-)

katrine είπε...

Ευχαριστούμε Asteroid,
ενδιαφέροντα. Θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε.
Αρκεί να μη παχήνουμε, τ ακούούτε????

Merci!!

aKanonisti είπε...

Πολύ καλό...έχεις δίκαιο....
Προτείνω να σε κάνουμε Υπουργό Ποιότητας...όταν με το καλό εκλεγείς....
Ε???

greekadman είπε...

Ευχαριστούμε πολύ που μας αναγνωρίζετε ποιότητα ...το εκτιμούμε πάρα πολύ... και πάνω απ' όλα ευχαριστούμε τον ASTEROID για το εξαιρετικό άρθρο του.
Ελπίζουμε τώρα που μας γνωρίσατε να σας βλέπουμε συχνά και κατά τα μέρη μας και σας υποσχόμαστε ότι θα φροντίσουμε να μην παχύνετε... Οι συνταγές μας είναι προσεγμένες και ψαγμένες ώστε αφενός να μεγιστοποιούν την απόλαυση και αφετέρου να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες.
Όσο για το Abalone σε ποιό απ' όλα αναφέρεσαι Ephemeron? Υπάρχει είδος τόνου, όστρακο και μανιτάρι με αυτό το όνομα... Άν αναφέρεσαι στο όστρακο, ονομάζεται "αβαλόνη" και στην καθομιλουμένη αν δεν κάνω λάθος, αυτάκι της Παναγίας και το βλέπει κανείς σχεδόν πάντα έξω απο θαλάμια χταποδιών...χωρίς προφανώς το ζώο μέσα... Ενώ έχω συλλογή απο τέτοια όστρακα, δεν έχω δει ποτέ να πουλιέται και ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει παρόλο που έχω βρεί ζωντανά στο βυθό... αλλά αν αυτό είναι το ζητούμενο, να το βάλω σκοπό να το ψάξω περαιτέρω...

Ανώνυμος είπε...

BTW η κύρια ευθύνη για τα καλά ελληνικά στο site είναι της pandespani και όχι δικιά μου...

Ephemeron είπε...

greekadman,
"αβαλόνη και στην καθομιλουμένη αν δεν κάνω λάθος, αυτάκι της Παναγίας" δεν το ηξερα, σ' ευχαριστω!
Ναι, ειναι το οστρακο, αλλιως το λενε και mother of pearl, και φτιαχνουν κοσμηματα απ αυτο.
Εδω στην Καλιφορνια ειναι περιζητητο και πανακριβο, και απαγορευεται στα εστιατορια να το σερβιρουν, γιατι οι αριθμοι του στις ακτες της Καλιφορνιας λιγοστευουν. Ειναι φοβερα σκληρο και θελει φοβερο χτυπημα για να μαλακωσει. Το ειχα φαει σε ενα ψαροχωρι στη πολιτεια του Ορεγκον, μαγειρεμενο με αμυγδαλα και ηταν καταπληκτικο! Και παλι ευχαριστω! :)

Unknown είπε...

Αγαπημένε μου Εφήμερε (Να τα εκατοστήσεις!!!) και Asteroid,

To abalone λέγεται αφτί της θάλασσας και αλιώτιδα.

Να είστε καλά και οι δύο με τα υπέροχα blog σας:)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Γιατί, Κυρία Katrine μου, να μη παχύνετε κι εσείς; Εμείς, που παχαίνουμε, δηλαδή, τι κακό έχουμε;
:-)))

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ακανόνιστη, μη διαπλέκεσαι από τώρα!!! Να εκλεγώ, πρώτα, και θα σε τακτοποιήσω αμέσως στο Υπουργικό Γραφείο...
;-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δημήτρη, ό,τι γράφω εδώ αντανακλά απολύτως όσα πιστεύω - αλλιώς, δεν θα τάγραφα. Κάνετε πολύ καλή δουλειά σε καθημερινή βάση κι έχουμε χρέος να το λέμε αυτό όπου το βλέπουμε.

Σ' ευχαριστώ και για την ενημέρωση σχετικά με το abalone - προσωπικά, δεν είχα ακούσει γι' αυτό ποτέ...

Τα συγχαρητήριά μου στην pandespani ΚΑΙ για τα Ελληνικά της, λοιπόν!
:-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εφήμερε, καλοδεχούμενες απ' όλους οι πρόσθετες πληροφορίες για το "μυστηριώδες" abalone!!!

Σ' ευχαριστώ, φίλε μου, και Χρόνια Πολλά και από εδώ!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Mary, σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια!

Hfaistiwnas είπε...

Μαγειρεύω εντελώς ερασιτεχνικά, θα το έχω στα υπόψη για την μαγειρική! Και έχει και πολύ καλές πληροφορίες για την ιστορία όπως είδα και μας είπες!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Συνιστάται ανεπιφύλακτα, Ηφαιστίωνα... - ειδικά σε μας, τους ερασιτέχνες!!!
;-)))

STELIOS PENTARVANIS είπε...

Θα κάνω φίλο μου το Pantespani αν και δεν τρώω συχνά ωμό κρέας και αυγά πιά εκτός και αν είναι διαπιστωμένα βιολογικά. Πάντως μου έκαναν εντύπωση οι πολλές πληροφορίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό blog.

La Gigi είπε...

πολυ ενδιαφερον το pandespani, ευχαριστουμε για το tip Γιάννη :)

orfia είπε...

Θα περασω με ησυχια...δεν θελω βιαστικες κρισεις..(ψεμματα λεω...δωσμου καλη συνταγη...και οτι θες...!!).και θα επανελθω....για να σας..πω...!!!
Καλημερες...

orfia είπε...

Ενα site πραγματικα ενδιαφερον με ισχυρη αποψη και ενδιαφεροντα σχολια για τις συνταγες που προτεινει...! Θα το επισκεφτομαι..και οχι μονον!!..Θα δοκιμασω τις προτασεις τους..!!
Ευχαριστω για την συσταση
Καλημερα

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Wrong Man, νομίζω ότι στο συγκεκριμένο site υπάρχει ή θα υπάρχει πάντα κάτι για όλους!

;-0

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Νάσαι καλά, Μελισσούλα! Ελπίζω να σου φανεί χρήσιμο!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Καλή επιτυχία, Orfia!
;-)

 
GreekBloggers.com